EUROGROUP: ΔΙΑΨΕΥΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Άκαρπη κατέστη -εκ του αποτελέσματος- η οκτάωρη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες. Δεν κατέστη εφικτό να βγει “λευκός καπνός” όχι μόνο στο ζήτημα του χρέους, αλλά και στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης η οποία οδηγεί στην εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση περί τα 7,4 δισ. ευρώ) που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες αποπληρωμής χρέους τον Ιούλιο.

Ουσιαστικά ξεκινά πλέον ένα νέο “θρίλερ” τριών εβδομάδων, έως την επόμενη σύνοδο της 15ης Ιουνίου, για να βρεθεί ένας συμβιβασμός στα πολλά ανοικτά μέτωπα που άφησε πίσω της η χθεσινή σύνοδος των ΥΠΟΙΚ:

  • Προαπαιτούμενα: Παρά τις πληροφορίες που ερχόταν χθες από κυβερνητικές πηγές, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αποκάλυψε ότι παρέμεναν και χθες ανοικτά τα 25 από τα 140 συνολικά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα, 11 από τα προαπαιτούμενα “συμπληρώθηκαν” μόλις χθες στη “λίστα” της έκθεσης συμμόρφωσης που καταρτίζει η Επιτροπή. Τα 45 προαπαιτούμενα προέρχονται από τον εφαρμοστικό νόμο των 5,5 δισ. ευρώ νέων μέτρων.
  • Συμμετοχή ΔΝΤ για την εκταμίευση των δόσεων: Και παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε στις δηλώσεις του μετά την σύνοδο- εμμέσως πλην σαφώς – ότι τίθεται ζήτημα επίσημης συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με δάνειο στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων (σ.σ. αν και κάτι τέτοιο έχει τεθεί και στο παρελθόν αλλά βρέθηκε πολιτικός τρόπος να παρακαμφθεί μέσω πολιτικής δέσμευσης του ΔΝΤ). Σημειώνεται ότι της απόφασης για εκταμίευση των δόσεων που λαμβάνεται από τον ESM με “εντολή” από το Eurogroup πρέπει να μεσολαβήσουν οι εγκρίσεις κοινοβουλίων των κρατών – μελών.
  • Απόφαση για το χρέος: Ωστόσο, ενώ για το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και των δόσεων όλες οι πλευρές (και οι θεσμοί και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος) διαβεβαίωναν μετά το τέλος της Συνόδου ότι θα βρεθεί λύση, για το άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της εύρεσης μίας συμφωνίας στο πεδίο του χρέους, έγινε σαφές ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε χθες, οι αποστάσεις που παραμένουν ανάμεσα τους θεσμούς είναι μεγάλες. Πληροφορίες έκαναν χθες λόγο για τουλάχιστο τρία εναλλακτικά σχέδια παρεμβάσεων στο χρέος που απορρίφθηκαν και περιλάμβαναν σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023-2060, με στόχο την μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Και όλα αυτά έχοντας κάνει αποδεκτό εξ αρχής ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2018. Το μόνο που αποφασίστηκε είναι η διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 αλλά και υπήρξε μία δήλωση για πλεονάσματα στο πλαίσιο των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας στην συνέχεια.
  • Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος: Τα…. προεόρτια φάνηκαν νωρίς χθες. Ακόμη και η απόφαση για την έξοδο της Ελλάδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (στην οποία εισήχθη το 2009 λίγους μήνες πριν τα μνημόνια) όπως ανακοινώθηκε χθες, αν και δρομολογείται θα ληφθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου συνδυαστεί με τη συνολική απόφαση για την αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας και για το χρέος. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αφορά στα Κράτη που έχουν έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (μαζί με τους τόκους) πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Χθες έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις για το 2017 και την κατάσταση των κρατών -μελών από την Κομισιόν (Διαδικασία Ευρωπαϊκού Εξαμήνου).

Οι 3 εβδομάδες

Το επόμενο επίσημο ραντεβού ορίστηκε για τις 15 Ιουνίου, δηλαδή για την επίσημη σύνοδο των υπουργών οικονομικών (Eurogroup) στο Λουξεμβούργο, με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι έως τότε είναι “μάλλον πολύ εφικτό να καταλήξουμε σε κάποιο συμβιβασμό. Αν έφερε ότι “νομίζω πως όλοι κατάλαβαν ότι πρέπει να φτάσουμε σε μία συμφωνία μέσα στις τρεις αυτές εβδομάδες”.

Η συνεδρίαση στο Eurogroup ξεκίνησε στις 4μμ τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το βράδυ. Μεσολάβησε όμως ένα τεράστιο διάλειμμα τεσσάρων περίπου ωρών στο οποίο έλαβαν χώρα διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις στη βάση εναλλακτικών προτάσεων για συμφωνία στο θέμα του χρέους οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις αυτές μετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε αλλά και ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όπως ο ίδιος δήλωσε ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί λύση. Πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν και πριν την σύνοδο στο πλαίσιο του EWG που συνεδρίασε χθες το πρωί αλλά και σε πολιτικές πρωτοβουλίες που περιλάμβαναν ακόμη και ραντεβού Σόιμπλε- Λεμέρ. Και πλέον μένει να φανεί πως θα ξεδιπλωθούν οι πολιτικές προσπάθειες των επόμενων ημερών/εβδομάδων.

Η δήλωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χθεσινής Συνόδου αναφέρεται ότι καλωσορίζεται η πρώτη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των Θεσμών ως ένα σημαντικό βήμα προς την οριστικοποίηση της δεύτερης αξιολόγησης. Επισημαίνεται ότι το Eurogroup αποτίμησε την πρόοδο που έχει γίνει από την Ελλάδα, η οποία – όπως αναφέρεται – ήδη εφαρμόζει ένα σημαντικό μέρος από τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα, τα οποία καλύπτουν πεδία όπως οι συντάξεις, οι φόροι, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπήρξε συνολική συμφωνία στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016 με στόχο να υπάρχει μία τελική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup η οποία θα περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο αλλά και οικονομικά εφικτό δρόμο πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις δεσμεύσεις που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης και το αν αυτές περιλαμβάνουν και την επίσημη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με νέο δανειακό πρόγραμμα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά, ότι πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς οι τελευταίοι έλεγχοι “και αυτό μπορούμε να πούμε ότι θα ανοίξει το δρόμο για τις εκταμιεύσεις”. Αλλά έκανε σαφές ότι οι θεσμοί και το Eurogroup θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μετέχει στην προσπάθεια και θεωρούν ότι αυτό είναι σημαντικό. “Είμαστε πολύ κοντά” δήλωσε, “είναι πολύ σημαντικό πριν το καλοκαίρι να μετάσχει το ΔΝΤ με νέο πρόγραμμα”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε επίσης ότι πολύ σημαντικό για το Eurogroup να μετάσχει το ΔΝΤ, είναι κάτι το οποίο ζητείται από το 2015, ζητείται είπε “να μετάσχει επισήμως και χρηματοδοτικά”.

Εξήγησε μάλιστα ότι το να μετάσχει το ΔΝΤ επισήμως σημαίνει ότι θα πρέπει να μεσολαβήσει απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, η οποία να περιλαμβάνει και νέα χρηματοδότηση.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 23/5/2017]