ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ 2019 ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

 Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Στην υλοποίηση επενδυτικού πλάνου ύψους 1,7 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2019 προχωρούν οι επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, ο εξορυκτικός κλάδος αποτελεί το 3,4% του ΑΕΠ, δημιούργησε αξία ύψους 2,3 δισ. ευρώ το 2014, εξορύσσει περισσότερα από τριάντα διαφορετικά ορυκτά, δέκα εκ των οποίων σε ποσότητες μεγαλύτερες των 300.000 τόνων ετησίως, οι μισές πωλήσεις του κλάδου γίνονται εκτός Ελλάδας (κυρίως στην Ευρώπη), αποτελεί το 5% των ελληνικών εξαγωγών, απασχολεί άμεσα 20.000 άτομα και έμμεσα 80.000 άτομα, ενώ είναι σημαντικός εργοδότης ειδικά στην ελληνική περιφέρεια απασχολώντας το 4% του ενεργού πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νέο λατομικό νομοσχέδιο που αφορά τον κλάδο, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που έδωσε το παρών στη συνέλευση του ΣΜΕ. Σύμφωνα τον υπουργό, μερικά από τα μείζονα ζητήματα για τον εξορυκτικό κλάδο που προβλέπεται να αντιμετωπίσει το νέο λατομικό νομοσχέδιο είναι:

  • η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας,
  • η επέκταση της χρονικής λειτουργίας των λατομείων,
  • η αντικειμενικοποίηση των προστίμων και
  • η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νέο λατομικό νομοσχέδιο, επιδίωξη είναι να δοθεί σαφής κατεύθυνση σε βασικά ζητήματα που αποτελούν και πάγιες θέσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, για τα οποία έχουν συζητήσει και συνεργαστεί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Όπως τονίζεται, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί προς άμεση επίλυση το θέμα της πάταξης της παράνομης λατόμευσης και το θέμα της διάρκειας της λατομικής εκμετάλλευσης.

Όσον αφορά τις παραβάσεις, εξετάζεται η περίπτωση να αιτιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια και το ζήτημα των προστίμων να μην εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων των επι χειρήσεων. Επίσης, στο θέμα των αμφισβητούμενων ιδιοκτησιακά εκτάσεων επιδίωξη είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλης καταβολής ποσών από τον φορέα εκμετάλλευσης όταν τελεσιδικεί η υπόθεσή του. Στο τραπέζι έχουν τεθεί ακόμη η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διάθεσης των παραπροϊόντων των λατομείων μαρμάρου, καθώς και η διευθέτηση του ζητήματος των απαλλοτριώσεων σε περιοχές βιομηχανικών ορυκτών.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην επικείμενη εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για τις ορυκτές πρώτες ύλες, καθώς και σε μια άλλη σειρά άλλων δράσεων του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του στόχου για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας. Ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε επίσης τη σύντομη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΙΓΜΕΜ, καθώς και την πρόθεση του υπουργείου να εντείνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και ιδιαίτερα της χαμηλής ενθαλπίας.

Στη γενική συνέλευση του ΣΜΕ παρέστησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο σποίης έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού της λατομικής νομοθεσίας με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την απλοποίηση και εκσυγχρονισμό αδειοδοτήσεων, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο οποίος τόνισε ότι ο εξορυκτικός κλάδος τροφοδοτεί όλη τη μεταποιητική βιομηχανία.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 24/05/2017]