ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ $40 ΔΙΣ. ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Μέσα σε όλα τα «τρελά» που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες και με την ανθρωπότητα να διανύει μία από τις πιο αβέβαιες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία, δεν θα μπορούσε ο χρυσός να μην είχε δεχθεί «πλημμύρα» επενδυτικών κεφαλαίων, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου. Χθες, η τιμή spot ξεπέρασε το επίπεδο των 1.810 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2011, έτος που καταγράφηκε ιστορικό υψηλό, ενώ η τιμή του συμβολαίου μηνός έφτασε έως τα 1.829 δολάρια. 

Που μπορεί να φτάσει ο χρυσός και ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία του στο εξής; Αναμφίβολα ο καλπασμός της πανδημίας και η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο σύμφωνα με την πλατφόρμα Kitco, είδε την τιμή spot να αγγίζει τα 1.900 δολάρια τον Αύγουστο του 2011 που είναι το ιστορικό υψηλό. 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ο χρυσός έχει ήδη αναρριχηθεί στα 1.810 δολάρια όταν πριν από λίγες ημέρες η Citi τοποθετούσε την τιμή του στα 1.825 δολάρια στο επόμενο τρίμηνο και έκανε λόγο για άνοδο έως τα 2.000 δολάρια μέσα στο 2021. Η Goldman Sachs έδινε τιμές-στόχους στα 1.800 δολάρια στο τρίμηνο, στα 1.900 δολάρια στο εξάμηνο και στα 2.000 στο δωδεκάμηνο. 

Χθες, η Wells Fargo προέβλεψε ότι ο χρυσός θα φτάσει έως τα 2.200-2.300 δολάρια έως το τέλος του 2021, που σημαίνει ότι δίνει περιθώρια ανόδου της τάξης των 500 δολαρίων ή +27,7% από το τρέχον επίπεδο.  Όμως η άνοδος δεν θα είναι απότομη καθώς βραχυπρόθεσμα θα αποδειχθεί δύσκολη αποστολή η διάσπαση του υψηλού των 1.900 δολαρίων, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, επιμένει ότι βρίσκεται σε τροχιά για νέες κορυφές. 

Η αβεβαιότητα, λοιπόν, βοηθά τον χρυσό να «δαμάσει» τις… αρκούδες. Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει ένα νέο κύμα πανδημίας στην ήδη ευάλωτη και αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία ενισχύουν το φόβο την ώρα που οι χωρίς περιορισμούς αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες στέλνουν στα ύψη τις επενδύσεις σε χρυσό. Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση για ETFs χρυσού μέσα στο 2020 ξεπερνά κάθε προηγούμενο και ισοδυναμεί με το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όπως ανέφερε την περασμένη Τρίτη το Συμβούλιο, ο Ιούνιος ήταν ο έβδομος διαδοχικός μήνας εισροών στα ETFs χρυσού. Μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω ETFs πρόσθεσαν 104 τόνους του πολύτιμου μετάλλου, που αντιστοιχούν σε 5,6 δισ. δολάρια ή το 2,7% των κεφαλαίων υπό διαχείριση, με τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα χρυσού των ETFs να σκαρφαλώνουν στο ιστορικό υψηλό των 3.621 τόνων. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μερίδα του λέοντος των εισροών (80%) ανήκει σε funds από τη Βόρεια Αμερική, που στην ουσία είναι τα κεφάλαια που συντηρούν το ράλι. 

Σε ολόκληρο το α’ εξάμηνο του 2020 τα ETFs χρυσού δέχθηκαν καθαρές εισροές της τάξης των 734 τόνων ή 39,5 δισ. δολαρίων, που είναι επίπεδο πολύ υψηλότερο από τις μεγαλύτερες ετήσιες εισροές που έχουν καταγραφεί ποτέ, τόσο σε επίπεδο βάρους όσο και αξίας. Τα προηγούμενα υψηλά (ετήσια όμως και όχι εξαμήνου) ήταν οι 646 τόνοι του 2009 και σε αξία δολαρίων τα 23 δισ. του 2016. Παράλληλα, η ζήτηση του α’ εξαμήνου είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις αγορές-ρεκόρ των κεντρικών τραπεζών που σημειώθηκαν το 2018 και το 2019, ενώ θα μπορούσε να απορροφήσει το 45% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής του α’ εξαμήνου. 

Το SPDR Gold Trust, που είναι το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, έχει σημειώσει κέρδη κοντά στο 20% μέσα στο 2020. Σημειώνεται ότι τα ETFs χρυσού και παρόμοια προϊόντα αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς χρυσού, με θεσμικούς και μη επενδυτές να τα χρησιμοποιούν για την υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής τους. Επίσης, οι εισροές στα ETFs συνήθως αντανακλούν την επιθυμία των επενδυτών να έχουν στην κατοχή τους χρυσό τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωσταντίνου Μαριόλη, 9/7/2020]

ΎΦΕΣΗ ΑΠΟ 7,5-10,5% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά, προχωρά το ΙΟΒΕ. Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι η ύφεση τη φετινή χρονιά, με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο θα αγγίξει το 7,5-8% και με βάση το “δυσμενές” σενάριο θα ανέλθει στο 10,5%.

Με την ονομαστική ύφεση, -συνδέεται με τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις, κ.λπ.- με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 9% και με βάση το δυσμενές θα “πιάσει” το 13%, είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Πριν από τρεις μήνες, το ΙΟΒΕ, είχε προβλέψει πως η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%. 

Για το 2021 ο κ. Βέττας σημείωσε πως “δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη”. Αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το διεκδικήσεις και να το κερδίσεις μέσα από στροφή του οικονομικού υποδείγματος”.

Ποια είναι όμως τα δύο βασικά σενάρια; Με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο βάσει του οποίου προβλέπεται ύφεση 7,5% τη φετινή χρονιά ο αρνητικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5-2% για το έτος, άρα η ονομαστική ύφεση θα είναι 9-9,5%.

Η δημόσια κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 7%, οι επενδύσεις κατά 25%, οι εισαγωγές – εξαγωγές θα μειωθούν κατά 20-25% και η ανεργία θα κινηθεί στο 19,3%. 

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, η ύφεση θα αγγίξει το 10,5% με την ονομαστική να κινείται στα επίπεδα του 13-14%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 11%, οι επενδύσεις κατά 40%, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 35% και η ανεργία θα ανέλθει στο 20,5%.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ανέφερε πως “από την αρχή οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ ήταν πολύ πιο απαισιόδοξες από πολλούς  άλλους. Δεν είμαστε ούτε υπερβολικά αισιόδοξοι ούτε τελείως απαισιόδοξοι”. 

Ο κ. Θωμόπουλος είπε πως οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ θα επανεξεταστούν μετά το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα “να μην είναι προς το χειρότερο”. Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει γίνει ανταγωνιστική, ανέφερε πως σωστά η Κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρων, αλλά όπως είπε “αυτό δεν φτάνει”.

“Η Γαλλία” είπε ο κ. Θωμόπουλος, “με υψηλή φορολογία και μισθούς, ήταν πρώτη στην ΕΕ το 2019 σε ότι αφορά την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων”. Αυτό συνέβη, όπως είπε “γιατί υπάρχει κράτος που λειτουργεί, δικαστικές αποφάσεις που δεν αργοπορούν και σύγχρονες υποδομές. Αυτό δηλαδή που επιζητεί ο ξένος επενδυτής”. 

“Αυτό που θέλει ο επενδυτής είναι ένα σύγχρονο κράτος”, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, τονίζοντας πως δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να καταστρώσει ένα σχέδιο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

“Πρέπει η απονομή της δικαιοσύνης να γίνεται πιο γρήγορα, -οι καθυστερήσεις ανεβάζουν το κόστος του έργου και καθυστερούν την εκτέλεση τους-” είπε και συμπλήρωσε “δεν μπορεί οι διοικήσεις των επιχειρήσεων να είναι υπεύθυνες για ποινικά αδικήματα προηγούμενων διοικήσεων”. Αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση, ανέφερε: “πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες των δημοσίων υπαλλήλων και να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες”.

Για την Επιτροπή Πισσαρίδη, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα προτείνει πολλές από αυτές τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν”. “Δεν φθάνει μόνο χαμηλότερη φορολογία και μισθοί αλλά αυτό που επιζητεί ο ξένος είναι ένα λειτουργικό κράτος”, τόνισε.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 9/7/2020]

ΗΧΗΡΟ “ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

“Ηχηρή καμπάνα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, κρούει η κυβέρνηση για τα φαινόμενα του συγχρωτισμού σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας, επισημαίνοντας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κριθεί εάν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες θα σταθούν αρωγοί.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο προσκήνιο έρχονται αυστηρά πρόστιμα, με την Πολιτεία να ανοίγει περαιτέρω το φάσμα των ελέγχων σε ολόκληρη την Επικράτεια.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται ή συστήνεται, τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτά αν τα κάνουμε θα πάψουμε να τρέφουμε τον κορονοϊό. Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι, όλοι, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα.

Η Κυβέρνηση τους καλεί να συνεχίσουν να είναι σύμμαχοι και πρεσβευτές σε αυτόν τον αγώνα. Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίσει, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε αυτό το πρόσθετο καθήκον που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας”, ανέφερε.

“Ενεργοποιούμε όλους τους μηχανισμούς ελέγχου – Αυστηρά πρόστιμα”

Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε, στη διάρκεια της ενημέρωσης, ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της, για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους, όπως τόνισε.

“Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά. Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους. Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές.

Θα είναι όμως πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές. Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε”, επεσήμανε.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 9/7/2020]

ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων: Το ξενοδοχείο καραντίνας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για μια περιοχή – Επέστρεψαν στη χώρα τους οι τρεις Σέρβοι τουρίστες, οι οποίοι έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα ανδρόγυνο και το παιδί τους που διέμεναν σε ξενοδοχείο στη Νέα Ποτίδαια στη Κασσάνδρα και μία γυναίκα στον Νέο Μαρμαρά στη Σιθωνία.

«Ενημερωθήκαμε από το κατάλυμα στο οποίο διέμεναν οι τουρίστες και εν συνεχεία ενημερώσαμε την Γενική Γραμματεία και από τη στιγμή που επιθυμούσαν οι ίδιοι να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο κρατήθηκαν τα στοιχεία τους και επέστρεψαν προς την Σερβία», ανέφερε στο Thestival o  επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Την ίδια ώρα η Χαλκιδική παραμένει χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας καθώς αν και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση να λειτουργήσει ξενοδοχείο στον δήμο Κασσάνδρας ο ιδιοκτήτης του καταλύματος δεν υπέγραψε τη σχετική σύμβαση. «Ο επιχειρηματίας δεν ήθελε να υπογράψει τη σύμβαση και υπαναχώρησε», τόνισε στο Thestival.gr η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

«Το ξενοδοχείο καραντίνας δεν αποτελεί δυσφήμιση αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα για μια περιοχή», ανέφερε σε δηλώσεις στο halkidikinews.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης», Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

«Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή αφήνει στο έλεος του θεού και της ατομικής ευθύνης, ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών να διαχειριστούν μόνοι τους τα κρούσματα. Δυστυχώς, θεωρούμε πως υπάρχει άγνοια τόσο των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων Λειτουργίας των καταλυμάτων αλλά και της Διαχείρισης Κρούσματος. Η απόφαση να μετακυλήσει την ευθύνη διαχείρισης κρούσματος σε κάθε έναν επιχειρηματία μικρής μονάδας ξεχωριστά και μεμονωμένα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι μια ανεύθυνη στάση που μπορεί να επιφέρει πολλαπλάσια δυσφήμιση στην περιοχή της Κασσάνδρας από αυτή της λειτουργίας ξενοδοχείου καραντίνας στην περιοχή. Πρακτική, που εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και αποτελεί κύριο άξονα της κυβερνητικής στρατηγικής.

Λυπάμαι πολύ αλλά η απόφαση αυτή μόνο προς όφελος της Κασσάνδρας δεν θα λειτουργήσει ούτε θα προσφέρει τα υποτιθέμενα ‘τοπικιστικά’ οφέλη που υποκινούν μια τέτοια πρωτοβουλία. Και έρχομαι να απαντήσω στο ερώτημα, γιατί όχι σε άλλο Δήμο της Χαλκιδικής; Γιατί εκεί βρέθηκε επιχειρηματίας να δηλώσει ενδιαφέρον αλλά και γιατί, στατιστικά, εκεί υπάρχουν οι περισσότερες μονάδες που πληρούν τις προδιαγραφές μια τέτοιας μονάδας φιλοξενίας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Αναμένουμε νέο ΦΕΚ για τα ξενοδοχεία αναφοράς»

Αναμένουμε νέο ΦΕΚ για τα ξενοδοχεία αναφοράς που θα συμβάλει στην ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 «Ανοίξαμε με το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα. Για αυτό κάναμε ως χώρα, τόσες διαδικασίες ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτήν την στιγμή δεν τίθεται θέμα διαχείρισης, σε ό,τι αφορά τα τρία κρούσματα στη Χαλκιδική καθώς είναι ασυμπτωματικά και βρίσκονται σε καραντίνα. Το θέμα το διαχειρίζεται η πολιτική προστασία και είναι υπό έλεγχο. Υπήρξε ένα διαδικαστικό ζήτημα με το ξενοδοχείο καραντίνας αλλά αυτό δεν γεννά λόγους ανησυχίας», σημείωσε ο κ. Τάσιος.

(Φωτό: Intime)

[ΠΗΓΗ: http://www.thestival.gr/, της Μάγδας Πετροπούλου, 8/7/2020]

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ..ΦΩΤΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δημοπρατήθηκε η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ

Στη δημοπράτηση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ έχει ήδη εκδοθεί και η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 17η Σεπτεμβρίου 2020.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 έτη, ο προϋπολογισμός 18,5 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ το αντικείμενο αφορά στην αντικατάσταση 14.996 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, στην εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και στη λειτουργία και συντήρηση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των δρόμων, που ανήκουν στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των βλαβών και η επισκευή του ηλεκτρολογικού δικτύου στο σύνολό του. Θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα σε συνολικό μήκος δρόμων άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

«Η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αποτελεί κομβική παρέμβαση της τρέχουσας θητείας της διοίκησής μας στην Περιφέρεια. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα. Το εργαλείο των ΣΔΙΤ σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, για να μη μείνουν πίσω σημαντικά έργα, που τα έχει ανάγκη ο τόπος και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού των δρόμων είναι μια προσωπική δέσμευση που έχω αναλάβει απέναντι στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, που γίνεται πράξη. Προετοιμάσαμε αυτό το έργο από το 2017 με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά. Με την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, βελτιώνουμε αποφασιστικά την ασφάλεια στους δρόμους μας, περιορίζοντας τα τροχαία ατυχήματα. Επίσης περιορίζουμε δραστικά το οικονομικό κόστος τόσο από την κατανάλωση ενέργειας, που θα είναι μειωμένη κατά 60% – 70%, όσο κι από τις περιορισμένες ανάγκες συντήρησης και αντικατάστασης των 15.000 λαμπτήρων νέα τεχνολογίας που θα τοποθετηθούν. Επιπλέον, θα έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλών, σύγχρονων και ποιοτικών μετακινήσεων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξοικονομήσει 2,8 εκ. ευρώ. Η έναρξη υλοποίησης του έργου υπολογίζεται εντός του επόμενου έτους και σε 12 μήνες θα έχουν αντικατασταθεί όλα τα φωτιστικά σώματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Οι δρόμοι στους οποίους θα τοποθετηθούν τα νέας τεχνολογίας φωτιστικά είναι:

-Περιαστικό δίκτυο (περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης έως Κ16, οδός Λαγκαδά από το στρατόπεδο Π. Μελά ως το ΤΙΤΑΝ): 48 χλμ., 3.198 φωτιστικά.
-Μοναστηρίου (αερογέφυρα ΚΤΕΛ έως διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή): 7 χλμ., 217 φωτιστικά.
-Σίνδος – Χαλκηδόνα – Βέροια – Όρια (Μοναστηρίου από διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή – Νέα Μαγνησία – Χαλκηδόνα – Αλεξάνδρεια – Βέροια – Παναγία Σουμελά): 84 χλμ., 1.484 φωτιστικά.
-Διαβατά – Ν. Σάντα (κόμβος Ν. Μαγνησίας – Πεντάλοφος – Πετρωτό – Ν. Σάντα): 24 χλμ., 27 φωτιστικά.

-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Όρια (Χαλκηδόνα – Νέα Πέλλα – Γιαννιτσά – Παλαιόφυτο – Σκύδρα – Έδεσσα – Άρνισσα): 92 χλμ., 1.192 φωτιστικά.
-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Νέα Εθνική Οδός (Χαλκηδόνα – Παραλίμνη και Μελίσσι έως Μαυροβούνι): 29 χλμ., 558 φωτιστικά.
-Αλεξάνδρεια – Κατερίνη (κόμβος Αλεξάνδρειας – Αιγίνιο – Κίτρος – Κατερίνη): 86 χλμ., 566 φωτιστικά.
-Λητή – Δροσάτο (κόμβος Λητής – Ν. Σάντα – Δροσάτο – Σύνορα): 53 χλμ., 1.052 φωτιστικά.

-Δροσάτο – Λευκώνας (Δροσάτο – Μουριές – Ροδόπολη – Πετρίτσι – Σιδηρόκαστρο – Λευκώνας): 83 χλμ., 512 φωτιστικά.
-Λευκώνας – Όρια Δράμας (Λευκώνας – Σέρρες – Ζίχνη – Αλιστράτη – Όρια Ν. Δράμας): 57 χλμ., 1.196 φωτιστικά.
Δερβένι – Καβάλα (κόμβος Εγνατίας – Λαγυνά – Γερακαρού – Απολλωνία – Σταυρός – Ασπροβάλτα – Όρια νομού): 85 χλμ., 628 φωτιστικά.
-Θέρμη – Πολύγυρος (κόμβος Θέρμης – Βασιλικά – Γαλάτιστα – Πολύγυρος): 50 χλμ., 446 φωτιστικά.
-Άγιος Πρόδρομος – Αρναία (Άγ. Πρόδρομος – Παλαιόχωρα – Αρναία): 28 χλμ., 86 φωτιστικά.

-Θέρμη – Μουδανιά – Νικήτη (κόμβος Θέρμης – κόμβος Μουδανιών – Νικήτη): 89 χλμ., 1.617 φωτιστικά.
-Κύκλωμα Κασσάνδρας (κόμβος Μουδανιών – Ποτίδαια – Φώκαια – Καλλιθέα – Παλιούρι – Ποσείδι – Σίβηρη – Καλλιθέα): 98 χλμ., 875 φωτιστικά.
-Κύκλωμα Σιθωνίας (κόμβος Νικήτης – Μαρμαράς – Τορώνη – Καλαμίτσι – Σάρτη – Βουρβουρού – κόμβος Νικήτης): 104 χλμ., 376 φωτιστικά.
-Μεσοράχη – Αμφίπολη (κόμβος Μεσοράχης – Μαυρόλοφος – Αμφίπολη): 30 χλμ., 351 φωτιστικά.
-Μεσολακκιά – Όρια Δράμας (Μεσολακκιά – Παλαιοκώμη – Πρώτη – Όρια νομού Δράμας): 25 χλμ., 265 φωτιστικά.
-Ενωτική Σίνδου (κόμβος ΠΑΘΕ – Σίνδος): 7 χλμ., 350 φωτιστικά.

ΠΗΓΗ: www.thes.gr 7/7/2020