ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Προετοιμάζοντας το Μέλλον» είναι το θέμα που η Υφυπουργός Παιδείας κα Ι. Λυτρίβη και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ κος Δ .Παπαλεξόπουλος θα παρουσιάσουν για το φλέγον θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα την Τρίτη 28 Μαΐου στο ξενοδοχείο NJVAthensPlaza.

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό χρόνων από την σημερινή ίδρυση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και της ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συνδέσμου

Τόσο η κ. Λυτρίβη όσο και ο κ. Παπαλεξόπουλος θα διατυπώσουν τις απόψεις της πολιτείας και των επιχειρήσεων σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΜΕ κος Κ. Γιατζιτζόγλου θα περιγράψει τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για την ανάπτυξη βιώσιμης εξόρυξης στη χώρα μας ενώ οι πρώην Πρόεδροι του ΣΜΕ κκ Κεφάλας, Φαίδρος, Βιδάλης, Πόρτολος και Μπαλτζής θα μας διηγηθούν στιγμιότυπα από την θητεία τους – διότι όποιος αγνοεί την ιστορία του, σύμφωνα με τον ΣΜΕ, δεν έχει μέλλον.

[ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/, 23/5/2024]

ANGLO: ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ BHP ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ «ΟΧΙ»

«Ναι μεν αλλά» αυτή τη φορά, και προθεσμία μιας εβδομάδας για διαπραγματεύσεις. Η τελευταία προσφορά για την πιθανώς μέγιστη εξαγορά στον κλάδο εξόρυξης κινήθηκε στα 49 δισ. δολάρια.

Η Anglo American, εισηγμένη μεταλλευτική εταιρεία στο Λονδίνο, δέχτηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με τον αυστραλιανό ανταγωνιστικό όμιλο BHP, τον μεγαλύτερο στον κλάδο, αφού απέρριψε και την τρίτη πρόταση εξαγοράς, ύψους 49 δισ. δολαρίων. Τώρα ανοίγει την πόρτα για πρώτη φορά στην πιθανώς μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα εξορύξεων εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η BHP αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρει για την Anglo, αλλά επιμένει στην απαίτηση πρώτα η μικρότερη εταιρεία να αποτινάξει τα πλειοψηφικά μερίδιά της σε εταιρείες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος στη Νότια Αφρική.

Η Anglo είπε ότι η τελευταία προσφορά παραμένει υπερβολικά περίπλοκη, αλλά έδειξε πρόθυμη να συνεχίσει τις συζητήσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Η BHP επιβεβαίωσε τη νέα προσφορά, την οποία περιέγραψε ως «τελική», αλλά σημείωσε ότι θα ήταν πρόθυμη να αυξήσει ή να βελτιώσει με άλλο τρόπο την αναλογία μετοχών, εφόσον το διοικητικό συμβούλιο της Anglo προχωρούσε σε αντιπρόταση ή εάν προκύψει προσφορά από τρίτο μέρος.

«Μετά την υποβολή της αναθεωρημένης πρότασης, συνεργαζόμαστε με την Anglo American και τους συμβούλους της για να συμβάλουμε στην άμβλυνση των ανησυχιών που σχετίζονται με την εφαρμογή της δομής και που οδήγησαν στην απόρριψη της αναθεωρημένης πρότασης», δήλωσε η BHP. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο σ’ αυτά τα θέματα μέχρι στιγμής και ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί λύση την επόμενη εβδομάδα».

Η ανακοίνωση παρατείνει ένα θεαματικό σκηνικό που έχει γοητεύσει τον κόσμο της εξόρυξης, επιβεβαιώνοντας την επάνοδο του μεγαλύτερου παίκτη της βιομηχανίας σε μεγα-εξαγορές και μεγα-συγχωνεύσεις μετά από χρόνια, πυροδοτώντας μάλιστα εικασίες ότι αντίπαλοι της BHP θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη καταθέτοντας ανταγωνιστικές προσφορές. Η Anglo έχει ήδη απορρίψει δύο φορές τις προτάσεις της BHP και αντ’ αυτού έσπευσε να εκπονήσει δικό της σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης.

Πρόκειται για εξέλιξη λίγες ώρες πριν κλείσει από τη ρυθμιστική αρχή ο διακόπτης για το εγχείρημα της BHP, εκτός αν να δεσμευτεί σε μια προσφορά ή αποχωρήσει για έξι μήνες, σύμφωνα με τους βρετανικούς κανόνες επί των εξαγορών. Η Anglo συμφώνησε σε παράταση της προθεσμίας έως τις 29 Μαΐου.

Οι μετοχές της Anglo, που υποχωρούσαν έως και 2,4% στις 26,22 λίρες, δεν επηρεάστηκαν από την είδηση και παραμένουν πολύ κάτω από την αξία της προσφοράς της BHP.

Η διελκυστίνδα για το μέλλον της Anglo έχει φόντο την άνοδο των τιμών του χαλκού, που οδηγείται από ένα κύμα κερδοσκοπικών στοιχημάτων για μελλοντικές ελλείψεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου χτύπησαν ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/, 22/5/2024]

ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΜΕΧ 2024 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IMEΧ 2024 συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau (TCB). Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού συνεδρίων, εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων των επιχειρήσεων (MICE), που προσελκύει τους κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου.

Στην έκθεση επιβεβαιώθηκε η ισχυρή θέση την οποία κατέχει η Θεσσαλονίκη στη βιομηχανία του συνεδριακού τουρισμού, καθώς η πόλη κατατάσσεται στους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς στον τομέα αυτό, κατέχοντας πλέον την 42η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το 2023 και την 26η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιέρωσαν τη Θεσσαλονίκη ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην παγκόσμια βιομηχανία των συναντήσεων. Επαγγελματίες του τουρισμού από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ενημερώθηκαν, παράλληλα, για το πλήθος των θεματικών εμπειριών που προσφέρονται σε όλους τους τομείς του τουρισμού και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθιστώντας την Κεντρική Μακεδονία ιδανικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

Η γαστρονομία της περιοχής με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα και τη δυναμική οινοπαραγωγή, οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Βεργίνας και της Πέλλας, η φυσική ομορφιά του Ολύμπου, του Βερμίου και των υπόλοιπων ορεινών όγκων, οι παράδεισοι ευεξίας του Πόζαρ και του Άγκιστρου, οι μαγευτικές παραλίες τις Χαλκιδικής και της Πιερίας αλλά και συνολικά οι ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρουν όλες οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντυπωσίασαν τους επαγγελματίες του τουρισμού, στο πλαίσιο των Β2Β συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Thessaloniki Convention Bureau.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς και στον τουρισμό συνεδρίων, εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων των επιχειρήσεων. Η εξαιρετική επίδοση της Θεσσαλονίκης και η συνολική αύξηση της ετήσιας συνεδριακής δραστηριότητας επιβεβαιώνουν τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει για την προώθηση του συγκεκριμένου τομέα και επιβάλλουν την περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών μας. Στη φετινή διεθνή έκθεση τουρισμού IMEX 2024 είχαμε την ευκαιρία και αναδείξαμε στους εκπροσώπους της MICE βιομηχανίας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας ως προορισμού για τη διοργάνωση συνεδρίων και ταξιδιών κινήτρων”, δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 22/5/2024]

Η ΚΙΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Αυξάνει την παραγωγή, ρίχνει τις τιμές, ωθώντας σε «λουκέτο» δυτικές εταιρείες

Τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες της Δύσης καταβάλλουν προσπάθειες για να κατακτήσουν μερίδιο στα στρατηγικής σημασίας μέταλλα που χρειάζονται για τις πράσινες τεχνολογίες, ώστε να μην τα ελέγχει η Κίνα. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν όλο και περισσότερο επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους, αυξάνοντας την παραγωγή και οδηγώντας τις τιμές σε πτώση. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Κίνα έχει γίνει ένα είδος «μονομελούς ΟΠΕΚ» των μετάλλων και όποιος επιχειρήσει να την ανταγωνιστεί, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί.

Κι αυτό γιατί οι κινεζικές εταιρείες ορυχείων έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν μεγάλα κεφάλαια και κινούνται επιθετικά συνάπτοντας εδώ και πολλά χρόνια συμφωνίες με χώρες που η Δύση θεωρεί διεφθαρμένες και αναξιόπιστες, όπως η Ινδονησία, το Μάλι, η Βολιβία και η Ζιμπάμπουε. Επίσης, το Πεκίνο χρηματοδοτεί μέσω των κρατικών τραπεζών τις μονάδες και τα βιομηχανικά πάρκα που άνοιγε παντού. Οι κινεζικές βιομηχανίες επεξεργασίας νικελίου, εκ των αναγκαίων μετάλλων για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχουν καταλάβει το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας και αντλούν μεγάλες ποσότητες του μετάλλου. Στην ανατολική Ινδονησία έχουν δημιουργήσει στόλο μονάδων νικελίου και κοβαλτίου, αφού πρώτα κατέκτησαν την απαιτούμενη τεχνολογία που τα ορυχεία της Δύσης θεωρούσαν ακατάλληλη και πολύ ακριβή. Ενας από τους λόγους που οι δυτικές βιομηχανίες αδυνατούν να τις ανταγωνιστούν είναι το γνωστό χαμηλό κόστος λειτουργίας των κινεζικών εταιρειών.

Ο κολοσσός των ορυχείων, Glencore, αναστέλλει τη λειτουργία μονάδας νικελίου στη γαλλική κτήση της Νέας Καληδονίας, καθώς διαπίστωσε πως δεν μπορεί να επιβιώσει παρά την οικονομική στήριξη που της παρείχε το Παρίσι. Η βρετανική Horizonte Minerals που διαθέτει ορυχείο στη Βραζιλία, και όλοι περίμεναν πως θα εξελιχθεί σε σημαντική πηγή προσφοράς για τη Δύση, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εγκαταλείπεται από τους επενδυτές λόγω υπερπροσφοράς στην αγορά. Προσπάθειες, επίσης, κατέβαλε η Talon Metals, που έχει έδρα στο Τορόντο και ελέγχει ένα μεγάλο κοίτασμα νικελίου στην κεντρική Μινεσότα, το οποίο ο Λευκός Οίκος θεωρεί κεντρικό στο σχέδιό του για απεξάρτηση από την Κίνα.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δέσμευσε πάνω από 100 εκατ. δολ. για την Talon και την ανέγερση μονάδας επεξεργασίας νικελίου στη Βόρεια Ντακότα. Η Tesla συμφώνησε να αγοράζει νικέλιο για τις μπαταρίες της. Οι επενδυτές άρχισαν, όμως, να εγκαταλείπουν την Talon, η μετοχή της οποίας βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο του Τορόντο επειδή η αγορά είχε πλημμυρίσει με φθηνό κινεζικό νικέλιο από την Ινδονησία.

Το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών στις εξορύξεις λιθίου έχει αυξηθεί από το 14% το 2018 στο 35% φέτος.

Παράλληλα, διάφορα επενδυτικά σχέδια για παραγωγή λιθίου στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία έχουν αναβληθεί ή και ακυρωθεί, καθώς εκτοξεύθηκε η παραγωγή λιθίου από κινεζικές εταιρείες τόσο εντός της Κίνας όσο και στην υποσαχάρια Αφρική. Και το μοναδικό ορυχείο κοβαλτίου που λειτουργούσε στις ΗΠΑ ανέστειλε τη λειτουργία του πέρυσι και οι ιδιοκτήτες του δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα από κοβάλτιο κινεζικής παραγωγής από την Ινδονησία και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Ετσι, το 2023 η μη κινεζική παραγωγή κοβαλτίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Darton Commodities. Σύμφωνα, άλλωστε, με τη Fastmarkets, εταιρεία δεδομένων και πληροφοριών για θέματα εμπορευμάτων, το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών στις εξορύξεις λιθίου είτε στο εξωτερικό είτε εντός της Κίνας έχει αυξηθεί από το 14% στο οποίο ανερχόταν το 2018 στο 35% φέτος. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η επεξεργασία λιθίου εντός της Κίνας αυξήθηκε από το 63% στο 70%.

Επιπλέον, οι κινεζικές εταιρείες εξαγόραζαν επί χρόνια ξένες εταιρείες, που τώρα τους δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουν και πάλι την παραγωγή. Ανάμεσά τους η κρατική Zijin Mining που ανακοίνωσε πως φέτος θα αυξήσει την παραγωγή λιθίου περίπου 85 φορές σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα και κατά πέντε ακόμη φορές το επόμενο έτος. Η περίπτωση αυτής της εταιρείας σκιαγραφεί ρεαλιστικά τι συμβαίνει με το λίθιο.

Η πρόβλεψή της για διαστημική εκτόξευση της παραγωγής της σχετίζεται με ένα ορυχείο στην Αργεντινή, το οποίο αγόρασε πριν από δύο χρόνια. Το ορυχείο είχε ανακαλυφθεί από το 2015 όταν ο Αργεντινός γεωλόγος Βάλντο Πέρεζ βρήκε το τεράστιο απόθεμα λιθίου και δημιούργησε την καναδική εταιρεία με την επωνυμία Neo Lithium, που εισήχθη στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Το 2021 η διοίκηση αποφάσισε την πώληση της εταιρείας και ο τότε πρόεδρός της Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος προσέγγισε πιθανούς αγοραστές, ορυχεία και βιομηχανίες μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Δεν βρήκε, όμως, ανταπόκριση. Οι τρεις καλύτερες προσφορές που είχε ήταν όλες από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της πλειοδότριας Zijin που αγόρασε το ορυχείο έναντι 750 εκατ. δολαρίων.

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, 22/5/2023]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MEGA DEAL ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Οι χρηματιστηριακές αγορές, οι επιχειρήσεις που εξορύσσουν ή χρησιμοποιούν χαλκό, πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα αυτή της Νότιας Αφρικής και χιλιάδες εργαζόμενοι σε ορυχεία περιμένουν να μάθουν την απόφαση της μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας στον κόσμο. 

Η BHP (BHP LONDON, SYDNEY, NYSE), η οποία έχει την εταιρική της έδρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχει περιθώριο μέχρι τις 17:00 ώρα Λονδίνου (19:00 ώρα Ελλάδος) για να υποβάλει επίσημη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της Anglo American plc (AAL LONDON), η οποία εδρεύει εταιρικά στο Λονδίνο, αλλά έχει βαθιές ρίζες στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, το οποίο υπερισχύει εδώ αφού η Anglo American είναι βρετανική επιχείρηση, αν η BHP δεν κάνει την κίνησή της μέχρι αυτή την ώρα, δεν θα μπορεί να κάνει καμία άλλη κίνηση προς την Anglo American για ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα, η Anglo American έχει ήδη απορρίψει δύο ανεπίσημες προτάσεις εξαγοράς από την μεριά της Αυστραλιανής εταιρείας. Η γενική ιδέα των προτάσεων της BHP είναι η εξής: το τίμημα δεν θα καταβληθεί σε μετρητά αλλά σε μετοχές της ίδιας που θα πάρουν στα χέρια τους οι μέτοχοι της Anglo, ενώ η νέα επιχείρηση θα «διώξει» τις συμμετοχές που έχει σε δύο νοτιοαφρικανικές επιχειρήσεις εξόρυξης πλατίνας και παλλαδίου (Anglo American Platinum, AMS JOHANNESBURG) και σιδηρομεταλλεύματος (Kumba Iron Ore, KIO JOHANNESBURG).

Όπως είχαμε δει στο liberal.gr όταν έγινε γνωστή η πρώτη πρόταση εξαγοράς, η BHP θέλει να αγοράσει την Anglo για να αποκτήσει τα μεγάλα ορυχεία χαλκού που έχει η αγγλική εταιρεία. Σε μία τέτοια περίπτωση, η BHP θα γίνει η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία χαλκού στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ την κρατική χιλιανή εταιρεία Codelco και την αμερικανική Freeport Mc Moran (FCX NYSE). Είναι όμως διατεθειμένη να πληρώσει ένα τίμημα που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της διοίκησης και των μετόχων της Anglo με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τους δικούς της μετόχους;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου, το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο Mike Henry που διευθύνει την BHP ήλπιζε πως θα μπορούσε να πείσει την διοίκηση και τους μετόχους της Anglo να δεχθούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο μία φιλική συμφωνία. Από την στιγμή που δεν το κατάφερε, θα προτιμήσει μάλλον να ρισκάρει και να απομακρυνθεί από τον στόχο του τουλάχιστον για έξι μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν στην Anglo, καθώς η ίδια ανακοίνωσε ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει αρκετά από αυτά που πρότεινε η BHP.

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, η Anglo θα «δωρίσει» στους μετόχους την συμμετοχή της στην Anglo American Platinum, θα αποχωρήσει από τον τομέα της εξόρυξης διαμαντιών και εξόρυξης μεταλλουργικού άνθρακα και θα κρατήσει τους τομείς χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος. Αν εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα, τότε σε ενάμιση με δύο χρόνια η Anglo θα είναι μία αρκετά μικρότερη εταιρεία, με έμφαση στην εξόρυξη χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος, η οποία σε πολύ μικρό διάστημα θα γίνει εκ νέου στόχος εξαγοράς, από την BHP ή κάποια άλλη μεγάλη επιχείρηση του χώρου.

Αν καταλαβαίνουμε καλά τι γίνεται, αργά ή γρήγορα τα ορυχεία χαλκού της Anglo American θα περάσουν σε άλλα χέρια. Αύριο θα μάθουμε αν ο Mike Henry θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει από τώρα πως τα χέρια αυτά θα είναι τα δικά του, έστω και με ένα πολύ μεγάλο τίμημα που θα στενοχωρήσει τους μετόχους του.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, από τη στήλη Black Box, 22/5/2024]