ΧΑΣΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Γερμανία παραμένουν και αυτό φάνηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη -σύντομη- συνεδρίαση του Washington Group που έλαβε χώρα χθες το βράδυ, εκπροσωπούμενο από τον Πολ Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ. Ο λόγος για το άτυπο όργανο στο οποίο μετέχουν οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup και οι ΥΠΟΙΚ των “μεγάλων” χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και στον γερμανικό άξονα, επικεντρώνεται στο πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβάσεις στο χρέος (ούτως ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη) αλλά και με το πότε αυτές θα αποφασιστούν. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κ.κ. Σολτς και Τόμσεν που προηγήθηκαν χρονικά της συνόδου του EWG.

Όμως, οι διαφωνίες αναφορικά με το χρέος έχουν “παρενέργειες” και στο σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΔΝΤ διατηρεί στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων την πρότασή του για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 (ή εναλλακτικά για την μη εφαρμογή αντίμετρων. Ο λόγος για την πίεση του Ταμείου να ενεργοποιηθούν από το 2019 οι περικοπές στο αφορολόγητο μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις την οποία ασκεί με τον (θεσμοθετημένο από το 2017) ρόλο του ως ο “υπερεπόπτης” της ελληνικής οικονομίας.

Επαφές Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, ομιλία σε συνέδριο της JP Morgan

Τα αποτελέσματα των χθεσινών διαβουλεύσεων θα τα πληροφορηθεί από “πρώτο χέρι” σήμερα η ελληνική αποστολή, η οποία χθες είχε σειρά επαφών με επενδυτές αλλά και συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μάλιστα μίλησε σε “κλειστό” στο κοινό επενδυτικό συνέδριο.

Για σήμερα το βράδυ (11-12 ώρα Ελλάδος) έχουν οριστεί τα ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και με τον Πολ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, τον Μάριο Σεντένο, πρόεδρο του Eurogroup, τον Μπρούνο λε Μερ, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, και τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από αύριο, το ελληνικό επιτελείο θα πάρει τον δρόμο επιστροφής στην Αθήνα για να προετοιμαστεί για 3 μεγάλα γεγονότα: την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται στο φάσμα του 3,5%-4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,75% αποδεικνύοντας για 3η χρονιά την τεράστια υπερφορολόγηση που υπέστη η αγορά και οι πολίτες). Ακολουθεί την Πέμπτη η κάθοδος Γιουνκέρ στην Αθήνα, αλλά και την Παρασκευή η κρίσιμη σύνοδος του Eurogroup στη Σόφια.

Η διαφορά αίσθησης… χρόνου

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για εβδομάδες διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και η προτροπή για άμεσες αποφάσεις από το ΔΝΤ γιατί κατά την άποψή του δεν υπάρχει χρόνος καθρεφτίζουν τις “αποστάσεις” μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, διευκρίνισε ότι η τελική λύση για την Ελλάδα θα απαιτήσει ακόμα κάποιες εβδομάδες, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα είναι κοντά. Τόνισε πως η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια την επόμενη Παρασκευή και πως θα απαιτηθεί χρόνος. “Θα απαιτηθούν πολλές ακόμα εβδομάδες”, είπε. Η Γερμανία επιθυμεί την σύνδεση μέρους των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος με την διενέργεια συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων (νέα μετα-μνημονιακά προαπαιτούμενα) αλλά και με το γαλλικό κλειδί. Και έτσι επιχειρεί να μεταφέρει τις αποφάσεις υπό την πίεση και των εκλογών του Οκτωβρίου οι οποίες αναζωπυρώνουν και τα σενάρια περί παράτασης…  

Αντιθέτως, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αφενός δεν ξεκαθάρισε τη θέση του Ταμείου αναφορικά με τον χρόνο εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου, αφετέρου περιέγραψε τα στενά περιθώρια χρόνου για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Εξήγησε ότι το παράθυρο για την ένταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει, καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Έτσι, “η έγκριση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αλλιώς δεν θα είναι πρόγραμμα… ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα”. Αλλά καθώς πριν την ενεργοποίηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το χρέος ώστε να συνταχθεί η έκθεση Βιωσιμότητας, το Ταμείο ζητά άμεσες και συνολικές αποφάσεις.

“Αυτό που χρειάζεται είναι μία συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές και μετά το τέλος του προγράμματος όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού”, ανέφερε…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 21/4/2018]

ΚΑΙ Ο ΠΙΡΤΣΙΟΛΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…

Η καλύτερη στιγμή για τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2005 είναι το 2018, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας  κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΔΗΣΥ στη Βουλή για την πορεία της ανάπτυξης.

«Δεν αποδέχομαι ότι υπάρχει εχθρότητα στις επενδύσεις λόγω ιδεοληψίας. Ορισμένοι έχουν ιδεοληψίες» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας σε μια ιδιαίτερα ήπια πολιτικά τοποθέτηση. «Όμως η εκάστοτε πολιτική εξουσία δεν μπορεί να λύνει προβλήματα με εντολές και να παρακάμπτει νόμους, γιατί τότε είναι αναποτελεσματική και αναξιόπιστη. Διότι όταν υπουργοί και πρωθυπουργοί υπόσχονται “ελάτε και θα το κανονίσω εγώ” είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».

Ως παραδείγματα ο υπουργός ανέφερε το Ελληνικό και την Ελληνικός  Χρυσός. Για το μεν Ελληνικό είπε πως σε λίγο χρόνο επιτελέστηκε ένα πάρα πολύ δύσκολο επιχείρημα. «Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε διαφωνίες για το έργο αυτό αλλά και πολλά εκδοτικά συγκροτήματα, πολλοί δήμοι. Όλοι οι δήμοι της περιοχής είχαν διαφωνίες για το έργο» είπε. Επανέλαβε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εκδοθεί όλες οι ΚΥΑ που χρειάζονται για το Ελληνικό.

Για την Ελληνικός Χρυσός συμπλήρωσε ότι «και το θέμα αυτό έχει λύση τελικά. Η εταιρεία υποχρεούται για την παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Αυτό είναι ένα θέμα τεράστιο που λύθηκε. Και το δεύτερο, υποχρεούται η εταιρεία να σεβαστεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο οικολογικών περιβαλλοντικών προδιαγραφών».

Στη γενικότερη πολιτική τοποθέτηση ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι σταδιακά  διαμορφώνεται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας.

Και συνεχίζοντας το φλερτ προς την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «εμείς επιθυμούμε να συνδιαλλαγούμε με όλους και ιδιαίτερα με όσους έχουμε ιστορική συγγένεια. Θα προχωρήσουμε και σε Συνταγματική αναθεώρηση. Κι όπως έλεγε ο καθηγητής Αρ. Μάνεσης η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων και μόνο. Και εμείς θα επιδιώξουμε να έχει προοδευτικό πρόσημο».

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Μ. Νταλιάνη, 20/4/2018]

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,6 ΡΙΧΤΕΡ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη Χαλκιδική στις 03:20 σήμερα 21 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 9 χλμ. ανατολικά του Παλιουρίου Κασσάνδρας ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για υλικές ζημιές από τον σεισμό μέχρι στιγμής. Στο μεταξύ, καταγράφηκαν τουλάχιστον 4 μετασεισμικές δονήσεις στον Τορωναίο Κόλπο, εκ των οποίων η μεγαλύτερη ήταν 3,0 Ρίχτερ στις 03:49 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Παλιουρίου.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.gr/, 21/4/2018]

 

ΧΡΥΣΟΣ: ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ; ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΧΡΥΣΩΝ ΕΦΕΔΡΕΙΩΝ…

Πριν από λίγες εβδομάδες στις ΗΠΑ ξέσπασε το σκάνδαλο χρηματισμού της πορνοστάρ Σιόρμι Ντάνιελς από τον δικηγόρο του προέδρου, Μάικλ Κοέν, για να κρατήσει το στόμα της κλειστό. To FBI εισέβαλε στο γραφείο του συνηγόρου και άνοιξε τους λογαριασμούς για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της καταγγέλλου σας. Αν η προσπάθεια χρηματισμού είχε γίνει με χρυσές λίρες (το αντίστοιχο στις ΗΠΑ είναι τα χρυσά Krugerrands), η δοσοληψία θα ήταν δύσκολα ανιχνεύσιμη. Αν κάποιος σηκώσει πάνω από 20.000 δολ. ή ευρώ, οι Αρχές παρακολουθούν μήπως συμβαίνει κάτι ύποπτο. Εύκολα μπορούν να παρακολουθήσουν τα ίχνη του χρήματος, την κατάληξη του, αλλά και τις συνήθειες όποιου ξοδεύει πλαστικό και ψηφιακό χρήμα. Τα μετρητά εξασφαλίζουν ακόμη την ιδιωτικότητα, αλλά όχι και την ακεραιότητα της αξίας τους. Ακόμα κι αν τα συσσωρεύει κάποιος σπίτι, το κράτος μπορεί να τον φορολογεί μέσω της εκτύπωσης φρέσκου χρήματος. Τα κρυπτονομίσματα στο μέλλον ίσως αποτελέσουν ένα μέσο συναλλαγών και αποθησαυρισμού μακριά από τα μάτια του Μεγάλου Αδελφού και της Εφορίας. Τώρα διάγουν τη νηπιακή τους ηλικία κι έχουν γίνει στόχος κερδοσκοπίας, με απότομες και ακραίες διακυμάνσεις.

Ο χρυσός παραμένει το ασφαλέστερο καταφύγιο, όταν η αξιοπιστία των υπολοίπων καταρρέει υπό το βάρος του βλέμματος της εξουσίας και της νοθείας της αξίας τους. Αν κάποιος πόλεμος, ο πληθωρισμός ή η καταδίωξη των μετρητών συνεχιστεί, είναι πιθανό να αυξηθεί η ζήτηση για χρυσό. Αυτό θα εκτοξεύσει την τιμή του, n οποία συσσωρεύει δυνάμεις στα πέριξ των 1.350 δολ. n ουγκιά. Τότε, οι μετοχές χρυσού και κάποια ETFs λιγότερο ή περισσότερο μοχλευμένα θα εκτοξευθούν. Π.χ., το 2016, όταν n τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε από τα 1.050 στα 1.350 δολ., πη τιμή του μοχλευμένου (Χ3) JNUG εκτοξεύτηκε από τα 9 στα 120 δολ. Φυσικά, το ρίσκο αν πέσει η τιμή του χρυσού είναι ανάλογο. Ζημίες θα γράψει κι αν μείνει σταθερή, λόγω του κόστους μόχλευσης. Υπάρχουν, όμως, και λιγότερο επιθετικές λύσεις.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 21/04/2018]

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Στην Ελλάδα το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής προϊόντος είναι αυξημένο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για πολλούς λόγους, όπως παραγωγικότητα και αυξημένες εισφορές για τα ταμεία.

Οι περισσότεροι βέβαια μη όντας εξοικειωμένοι με την έννοια της παραγωγικότητας η μη έχοντας γνώση αριθμητικών αποτελεσμάτων άλλων χωρών, συγκρίνουν μόνο τα ποσοστά των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλονται ανά χώρα και έτσι καταλήγουν στο ότι το εργατικό κόστος είναι αυξημένο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη κατά ένα ποσοστό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το ποσοστό αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Για τον εξορυκτικό κλάδο η απάντηση είναι άμεση και αρνητική.

Το ποσοστό επιβάρυνσης του εργατικού κόστους, του Ελληνικού εξορυκτικού κλάδου, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης δεν περιορίζεται μόνο στους συντελεστές με τους οποίους καταβάλλονται οι εισφορές προς τα ταμεία, επί πλέον επιβαρύνεται με έμμεσα κόστη τα οποία πολλές φορές είναι αδύνατον να υπολογιστούν.

Ένα από αυτά τα κόστη είναι το εμμέσως επιβαλλόμενο με το “ακατανόμαστο” Π.Δ. 113/2012 (θα επανέλθω με άλλο άρθρο για τα παράλογα του ΠΔ αυτού) με το οποίο για να μπορεί ένας εργαζόμενος να αποκτήσει άδεια χειρισμού οποιουδήποτε μηχανήματος έργου, απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει κατ’ ελάχιστον 300 ημερομίσθια ως βοηθός χειριστού δηλαδή να αμείβεται από τον εργοδότη του, ως επί πλέον εργαζόμενος επί ένα έτος.

Ένα δεύτερο έμμεσο κόστος προκαλείται από τους αργούς ρυθμούς αδειοδότησης των έργων. Πολλές φορές υπάρχει ανάγκη επέκτασης των έργων (ιδίως των υπογείων έργων) πέραν των εγκεκριμένων ορίων της ισχύουσας ΑΕΠΟ (τροποποίηση αυτής), με αποτέλεσμα ο εκμεταλλευτής να αναστέλλει τις εργασίες σε κάποιο εργοτάξιο, φυσικά διακρατώντας και αμείβοντας κανονικότατα το προσωπικό του. Το κόστος αυτό δεν είναι ποτέ δυνατόν να υπολογιστεί διότι ο χρόνος της αδειοδότησης, σε αντίθεση απ’ ότι προβλέπεται στην νομοθεσία μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και πέντε χρόνια.

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης για το ποια λύση μπορεί να δοθεί στα πάρα πάνω αναφερόμενα και εμμέσως δημιουργούμενα κόστη.

Η μείωση του κόστους αδειοδότησης των χειριστών μπορεί να επιτευχθεί μέσω ΟΑΕΔ, ο οποίος δημιουργώντας ταχύρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα και μάλιστα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός τριμήνου να απονέμει το δίπλωμα χειρισμού μηχανήματος έργου στον εκπαιδευόμενο και στην συνέχεια ο εργοδότης αφού τον χρησιμοποιήσει ως βοηθό χειριστού για δύο μήνες, στις συνθήκες του έργου του, αυτός να ονομάζεται αυτόματα χειριστής του μηχανήματος έργου επί του οποίου έχει εκπαιδευτεί.

Για το δεύτερο έμμεσο κόστος την λύση την έχει δώσει ήδη ο νομοθέτης, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται, μάλλον επειδή δεν το θέλει η Δημόσια Διοίκηση, η λύση είναι οι μελέτες να εγκρίνονται από πιστοποιημένους αξιολογητές όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 του Νόμου 4014/2011.

Με όσα έχουν αναφερθεί πάρα πάνω, νομίζω ότι γίνεται κατανοητό και από τον πλέον άσχετο με τα εργασιακά, γιατί το εργατικό κόστος, ιδιαίτερα του εξορυκτικού κλάδου είναι αυξημένο σε βαθμό που δεν μπορεί να υπολογιστεί και φυσικά δεν είναι ανταγωνιστικό με το εργατικό κόστος των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[ΠΗΓΗ: oryktosploutos.net, του Ματθαίου Κωνσταντινίδη, Γεν Γραμματέα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, 18/4/2018]

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΔΝΤ-ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι στο ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει πρόοδος και μάλιστα σημαντική. Αντίστοιχα οι περισσότεροι «παίχτες» θωρούν ότι η 20η Αυγούστου θα πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα της μνημονιακής περιπέτειας για την Ελλάδα. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, όπως το ΔΝΤ, πλέον εκτιμούν ότι έστω και δύσκολα οι στόχοι θα επιτευχθούν και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει ένα ιδιόμορφο μπρά-ντε-φερ με έπαθλο την επίδειξη δύναμης των θεσμών μεταξύ τους, με αφορμή τις αποφάσεις για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και βέβαια την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Το ΔΝΤ διεκδικεί να επανακτήσει την επιρροή του στην Ευρώπη καθώς βλέπει ότι οι παραδοσιακοί του εταίροι αρχίζουν να αποστρέφουν το βλέμμα τους από την Ουάσιγκτον.

Αρκετοί είναι αυτοί που είδαν ξεκάθαρα μια τέτοια προσπάθεια από την πλευρά του Ταμείου με αφορμή την αναδίπλωση αναφορικά με τις προβλέψεις του για την Ελληνική Οικονομία. Η επί τα βελτίω αναθεώρηση όλων των εκτιμήσεων δείχνει ότι το ΔΝΤ ρίχνει γέφυρες προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα του χρέους και των μεταρρυθμίσεων.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως αυτή η νέα στάση του Ταμείο μπορεί να επηρεάσει την ελληνική υπόθεση; Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι η μεταστροφή του Ταμείου θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση. Σε Αθήνα και Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει εμπόδια στην ομαλή πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σε αυτό το κλίμα θεωρούν ότι το Ταμείο θα επιστρέψει στο Ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρώσει ομαλά τη συμμετοχή του στα Μνημονιακά προγράμματα.

Αν και ο «συνήθης ύποπτος» Πόλ Τόμσεν μιλάει το απόγευμα όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι η ομιλία του δεν θα επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά θα κριθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του λεγόμενου Washington Group με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Θεσμών, της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, του Πόλ Τόμσεν και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας

Ευρωπαϊκές διαφορές

Αντίθετα όμως από τις συναντήσεις του στις προηγούμενες συνόδους του ΔΝΤ, αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι Ευρωπαίοι και όχι το ΔΝΤ. Αυτοί είναι που θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μορφή που θα έχει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Γερμανία και Γαλλία μοιάζουν να επιδιώκουν διαφορετικές λύσεις με αφορμή του λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος.

Οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν κοινό τόπο προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβασμό ο οποίος θα προκρίνει την οριστική λύση για το χρέος. Ιδανικό σενάριο για την Ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών να καταλήξουν σήμερα στην Ουάσιγκτον σε συμφωνία προκειμένου να δώσουν εντολή στους τεχνοκράτες και αυτοί με τη σειρά τους να παρουσιάσουν την τελική λύση κατά τη διάρκεια του Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου.

Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση ευελπιστεί να παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη προκειμένου η χώρα να βγει ομαλά από το δημοσιονομικό πρόγραμμα εποπτείας και να επιστρέψει στις αγορές, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και έχουν να κάνουν περισσότερο με το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και ως εκ τούτου της οριστικής συμφωνίας γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, χωρίς όμως προς το παρών να επιβεβαιώνουν σενάρια για την παράταση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο.

[Φωτό: CRANACH VIA GETTY IMAGES]

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr, του Αλέξανδρου Κλώσσα, 20/4/2018]

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Ο ΧΡΥΣΟΣ

Παρά τις αρχικές απώλειες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η τιμή του χρυσού έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο, εκμεταλλευόμενη και χθες την υποχώρηση του δολαρίου. Παράλληλα, οι επενδυτές στη Wall Street δεν τοποθετήθηκαν στις αμερικανικές μετοχές, κάτι που επίσης ευνόησε τον χρυσό. Η τιμή σποτ του πολύτιμου μετάλλου ενισχυόταν0,1%, ήτοι 1,30 δολ., διαμορφούμενη στα 1.354,80 δολάρια η ουγκιά. Ανάλογη άνοδο (0,1%) κατέγραψε και ο άργυρος, κλείνοντας στα 17,260 δολάρια η ουγκιά. Το παλλάδιο ενισχυόταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στα 1.044 δολάρια η ουγκιά, ενώ η τιμή της πλατίνας αυξήθηκε κατά 0,8%, στα 953.50 δολάρια η ουγκιά. Κέρδη και για τον χαλκό, με την τιμή του να σημειώνει άνοδο 0,9%, κλείνοντας στα 3.187 δολάρια η ουγκιά.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 20/4/2018]

ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ …ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Στον δρόμο της “καθαρής εξόδου” από το μνημόνιο , χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς νέα μέτρα ( νεότερα από …αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί) πορεύεται το Μαξίμου, σε επίπεδο σχεδιασμού, παρά τα “βιολιά” που έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται περί παράτασης του τρίτου προγράμματος.

Η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα στο τέλος του Αυγούστου, όπως είναι προγραμματισμένο, διαμηνύει η Κυβέρνηση, η οποία ακούει τα σενάρια περί παρατάσεως … πέφτοντας από τα σύννεφα.

Παροικούντες του Μαξίμου μάλιστα εξηγούν πως για να υπάρξει παράταση του προγράμματος, θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ( γεγονός που δεν προτίθεται) καθώς και να περάσει η σύμβαση της παράτασης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. ” Αυτό δεν πρόκειται να γινόταν”, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Κατά την προσφιλή έκφραση του Αλέξη Τσίπρα , την οποία χρησιμοποιεί για την αντιπολίτευση, στην Κυβέρνηση “έχουν βάλει όλα τα λεφτά τους” στην έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στο τέλος του προσεχούς Αυγούστου.

Σύσσωμο το κυβερνητικό αφήγημα έχει χτιστεί σε αυτές τις ράγες, όπερ σημαίνει πως οποιαδήποτε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που να μεταθέτει προς τα πίσω την έξοδο από τα μνημόνια, θα προκαλούσε σοβαρή ρωγμή στην κυβερνητική βιτρίνα.

Μοσκοβισί , Σχοινάς και … Σολτς

Παρά το γεγονός πάντως ότι από την Κυβέρνηση απορρίπτουν μετά βδελυγμίας σενάρια για “αναβολή” της εξόδου της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα, “σκιές” άφησε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος , εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Εταίρων ώστε να μην γίνει όνειρο θερινής νυκτός, ο στόχος της τήρησης του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μοσκοβισί πάντως, απέρριψε τη σεναριολογία περί παρατάσεως του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες, σχετικά με την ολοκλήρωσή του και πως η ημερομηνία της 20ης Αυγούστου παραμένει “εντελώς”.

Παραλλήλως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ερώτηση που δέχθηκε περί των σεναρίων παράτασης που πυροδότησαν σχετικά δημοσιεύματα, αρκέστηκε να απαντήσει προσεκτικά πως η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, εφέτος το καλοκαίρι.

Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός για την Κυβέρνηση στον δρόμο προς την έξοδο από το μνημονιο, θα είναι το Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου θα αποτελέσει το crash test για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε σε σχετικό του δημοσίευμα το Capital.gr, “παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πρόθεση να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η δυσκολία της γερμανικής κυβέρνησης και του κ. Σόλτς να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στο πώς και πότε της λήξης του ελληνικού προγράμματος, συνδέεται, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, με τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία”.

Δραγασάκης: Θα διαψευσθούν ξανά

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης μάλιστα, όχι απλώς αποκρούει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναβολής στην έξοδο από το πρόγραμμα στα τέλη του προσεχούς Αυγούστου, αλλά δηλώνει ότι υπάρχει συζήτηση να βγει η χώρα από το τρίτο μνημόνιο, ακόμη και τον Ιούνιο.

Δια των ερτζιανών (ρ/σ247) ο κ. Δραγασάκης  μάλιστα απέδωσε τις σχετικές εκτιμήσεις περί παράτασης σε εγχώριες δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην καταστροφή της χώρας, για τις οποίες είπε, πως όπως διαψεύσθηκαν στο παρελθόν, θα διαψευσθούν ξανά.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Νίκης Ζορμπά, 20/4/2018]

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΡΙΨΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Ενημερώνουμε τους δημότες Αριστοτέλη, ότι κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής από την Τετάρτη 11-04-2018 έως το Σάββατο 21-04-2018 θα πραγματοποιηθεί εναέρια ρίψη δολωμάτων για την καταπολέμηση της λύσσας στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Εναέρια ρίψη-διανομή εμβολίων/δολωμάτων κατά της λύσσας για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων για το έτος 2018»

Οδηγίες προφύλαξης για τους ανθρώπους: ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ Αν βρείτε εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, οτο χώρο άθλησης) τότε πρέπει: Να ειδοποιήσετε ΑΜΕΣΑ την Κτηνιατρική Υπηρεσία ή τον Δήμο

Μόνο εάν είναι απαραίτητο, πιάστε το δόλωμα αποκλειστικά με γάντι ή πλαστική σακούλα και μεταφέρετε το σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή, ώστε να μην έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους

Αν το εμβόλιο δόλωμα είναι άθικτο και όχι κατεστραμμένο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας του εμβολίου δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ωστόσο μην ακουμπάτε με γυμνά χέρια το εμβόλιο

Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας

Οδηγίες προς τους κατόχους ζώων (κτηνοτρόφους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων): Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σκυλιά διότι αν το εμβόλιο δόλωμα καταποθεί η ανοσία γίνεται στη στοματική κοιλότητα και η ουσία καταστρέφεται στη συνέχεια από τα γαστρικά υγρά

Αν δείτε το σκυλί να τρώει το δόλωμα μην προσπαθήσετε να του το πάρετε. Το αφήνετε να το φάει και στη συνέχεια , αφού φορέσετε γάντια, πλένετε το στόμα με άφθονο νερό και σαπούνι. Τις επόμενες 24 ώρες απομονώνετε το ζώο και αποφεύγετε την επαφή με τις εκκρίσεις του, δηλαδή το φροντίζετε φορώντας γάντια.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 18/4/2018]

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μόνο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν βλέπει ο γερμανικός τύπος για τον Αύγουστο, αλλά αντίθετα παράταση του τρέχοντος προγράμματος και αυστηρή επιτήρηση στο μέλλον.

Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες η Süddeutsche Zeitung (που αναμεταδίδει η Deutsche Welle) γράφει ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις.

Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Αυτή την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους.

Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.

Οι δανειστές, αναφέρει, ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ′ αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία.

Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

[Φωτό: EUROKINISSI]

 

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr, 18/4/2018]

ΔΝΤ: 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ “ΠΑΝΩ” ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2023

Κατά 10 δισ. ευρώ περίπου περισσότερους φόρους και άλλες κρατήσεις θα πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έως και το 2023, όπως υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του ΔΝΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα (έκθεση Fiscal Monitor και βάση οικονομικών δεδομένων), τα έσοδα Γενικής κυβέρνησης από τα 86,8 δισ. ευρώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν στα 89,18 δισ. ευρώ φέτος και να φτάσουν στα 95,7 δισ. ευρώ το 2022, στο τελευταίο έτος κατά το οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Αλλά και για το 2023, δηλαδή τον πρώτο χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ κάνει “λογαριασμό” με γνώμονα πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, προβλέπεται νέα άνοδος σε αξία των εσόδων από φόρους στα 96,148 δισ. ευρώ (σ.σ. ως αναλογία του ΑΕΠ καταγράφεται υποχώρηση).

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πλέον η πρόβλεψη για έσοδα είναι υψηλότερη από αυτή που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2017 (όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προηγούμενες προβλέψεις).

Ωστόσο, η όποια αύξηση εσόδων από φόρους/χαράτσια, υπερ-αντισταθμίζεται από το “μέτωπο” των δαπανών.

Ξανά προς τα 100 δισ. ευρώ οι δαπάνες

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε αξία από τα 86,7 δισ. ευρώ το 2017 στα 89,35 δισ. ευρώ φέτος και στα 95,98 δισ. ευρώ το 2022. Μάλιστα  θα περάσουν το 2023 το “φάσμα” των 100 δισ. ευρώ που είχαν προ κρίσης και μνημονίων: υπολογίζονται στα 101,2 δισ. ευρώ…

Έκρηξη χρέους φέτος

Το χρέος γενικής κυβέρνησης από τα 323,3 δισ. ευρώ το 2017 υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στα 349,8 δισ. ευρώ φέτος. Ο λόγος για μία άνοδο της τάξης του 10% του ΑΕΠ, η οποία ερμηνεύεται από διαπραγματευτικές πηγές ως απόρροια των παρεμβάσεων στο χρέος που θα γίνουν και με την έλευση των υπολοίπων δόσεων/μαξιλαριού του ESM.

Τα επόμενα χρόνια σε αξία σταθεροποιείται σχετικά, ενώ ως αναλογία του ΑΕΠ από το 191,2% το 2018 διαμορφώνεται στο 165% του ΑΕΠ το 2023.

Τα πλεονάσματα

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ βλέπει καλύτερες επιδόσεις από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος (στο 2,86% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 2,2% προηγουμένως).

Στη συνέχεια, την περίοδο από το 2019 έως και το 2022 το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Για το έτος 2023 μειώνει τις “προσδοκίες” περί πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ. Και τούτο όταν οι εκτιμήσεις της ΕΕ για μετά το 2022 κάνουν λόγο για πλεονάσματα στο φάσμα του 3% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το ΑΕΠ, το ΔΝΤ  εκτιμά ότι από άνοδο μόνο κατά 1,04% το 2022 (σ.σ. όπως δηλαδή προέβλεπε και πέρυσι) θα υπάρξει απότομη επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,859% το 2023. Η πρόβλεψη αυτή για το ΑΕΠ του 2023 σχεδόν “ταυτίζεται” με αυτή της κυβέρνησης και των θεσμών.

Πάντως βραχυπρόθεσμα το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2% φέτος και 1,8% το 2019, μία εκτίμηση δραστικά πιο χαμηλή από αυτή που είχε ανακοινώσει το 2017, αλλά και από τις παραδοχές του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν.

Η έκθεση για τα δημοσιονομικά μεγέθη κλείνει ένα “σερί” ανακοινώσεων του Ταμείου. Πλέον, η “σκυτάλη” δίδεται στις… διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον έως την Κυριακή, όταν ολοκληρώνονται οι εργασίες του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη. Αναμένεται να έχει ραντεβού με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί αλλά και με άλλα στελέχη των Θεσμών και όχι μόνο.

Αλλά και “κλειστές” συναντήσεις ενδεχομένως να λάβουν χώρα, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για διενέργεια ενός ακόμη Washington Group στο περιθώριο της συνόδου.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων (πέρα από το χρέος) θα βρεθούν και τα μέτρα/αντίμετρα του 2019-2021. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο επιμένει ξεκάθαρα στη θέση του για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος και στο άμεσο μέλλον με προφανείς “παρενέργειες” στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναφορικά με την πίεση να εφαρμοσθούν πιο νωρίς τα μέτρα για την περικοπή του αφορολογήτου ή έστω να μην εφαρμοσθούν τα αντίμετρα του 2019.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 18/4/2018]

Ο ΟΜΙΛΟΣ VIOHALCO ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Τον τομέα παραγωγής χαλκού ενισχύει η ΕλβάλΧαλκόρ, μέλος του ομίλου Viohalco, με την απόκτηση μιας νέας ελληνικής παραγωγικής μονάδας.

Συγκεκριμένα απέκτησε τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, με έδρα το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η ΕλβάλΧαλκόρ μεταβιβάστηκε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της ΜΒΗ Α.Ε., ενδεικτικά, και όχι περιοριστικά, πάσης (ρύσεως απαιτήσεων, δικαιωμάτων, σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, λογότυπων, διακριτικών γνωρισμάτων, εμπορικής επωνυμίας και των πάσης φύσεως διοικητικών αδειών που συνδέονται με τη λειτουργία των στοιχείων ενεργητικού της ΜΒΗΑΕ. Η βασική δραστηριότητα της ΜΒΗΑΕ είναι η παραγωγή κραμάτων χαλκού (έκοβε τα κέρματα του ευρώ, επίσης παρήγαγε κυάθια για κάλυκες όπλων). Ειδικότερα στις εγκαταστάσεις της γίνεται επεξεργασία κραμάτων χαλκού για ημιέτοιμα προϊόντα μεταλλικών δίσκων κερμάτων, κυάθια καλύκων και ταινιών σε ρολά.

Η ΜΒΗ έχει τη δυνατότητα παραγωγής όλων των τύπων μεταλλικών δίσκων κερμάτων ΕΥΡΩ. Παρήγαγε το 65% περίπου των μεταλλικών δίσκων κερμάτων του 1, 2, 5, 10, 20, 50 λεπτών ευ ρώ και το 100 % των πυρήνων και δακτυλίων για το δίχρωμα κέρματα 1 και 2 ευρώ, από τις αρχικές ποσότητας που απαιτήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος

Η «Μεταλλουργική Ηπείρου» είχε δημιουργηθεί το 1979, to 1983 είχε περάσει στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους. Τον Νοέμβριο του 2016 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και ακολούθησε πλειοδοτικός διαγωνισμός

Σύμφωνα με την ΕλβάλΧαλκόρ, στόχος της απόκτησης της ΜΒΗ Α.Ε. είναι η επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής, και με την εκμετάλλευση του διεθνούς εμπορικού δικτύου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., η μετατροπή του προφίλ της μονάδας σε εξαγωγική εταιρεία.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, του Λ. Καλ., 18/4/2018]