ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Αιγαίο πέλαγος βρίσκεται πάντα λουσμένο μέσα στο φως. Σε κάθε νησί υπάρχει πάντα μια εκκλησία ή μονή αφιερωμένη στην Παναγία. Κάποιες Παναγίες έχουν μοναδικές ιστορίες και εγώ σήμερα θα σας ταξιδέψω σε αυτές.  Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, με πρίμα τον άνεμο, και με παρέα τα δελφίνια και το φως του ήλιου, και ας γνωρίσουμε τους θρησκευτικούς μας θησαυρούς. Βρίσκονται κάτω από την αγάπη και την προστασία των κάτοικων των νησιών μας, και χωρίς αντάλλαγμα τις φροντίζουν, και τις συντηρούν ώστε να παραδοθούν και στις επόμενες γενιές.

Στην Νίσυρο, όταν το καράβι πλησιάζει στο λιμάνι, βλέπεις στα δεξιά σου, πάνω από τον οικισμό Μανδράκι, σε έναν απότομο βράχο να δεσπόζει το κάτασπρο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, μια από τις ομορφότερες Παναγίες. Για να φτάσεις κοντά της θα πρέπει να ανέβεις 130 σκαλιά. Η θεά από εκεί είναι μαγική. Ονομάζεται Σπηλιανή γιατί η εκκλησία του μοναστηριού βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά που κάνει ο βράχος. Η παράδοση αναφέρει ότι ένας βοσκός έβλεπε να βγαίνει φως μέσα από μια σπηλιά του βράχου. Φτάνοντας εκεί αντίκρισε ένα μικρό εικόνισμα της Παναγίας. Την πήρε και την μετέφερε σε εκκλησία εντός του οικισμού. Την επόμενη μέρα όμως η εικόνα είχε χαθεί. Άρχισαν να ψάχνουν από την αρχή και τελικά την εντόπισαν πάνω στον απότομο βράχο. Θεώρησαν ότι πρόκειται για επιθυμία της Παναγίας και έτσι στην συγκεκριμένη θέση περίπου στο τέλους του 14ου αιώνα  ιδρύθηκε το μοναστήρι. Ο λαός της Νισύρου έφτιαξε μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας ιδία με την εικόνα που βρέθηκε, και την έντυσαν ολόκληρη με ασημί. Η εικόνα της είναι αμφιπρόσωπη και στο πίσω μέρος απεικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος. Η τεχνοτροπία της είναι ρωσική. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και τιμάτε με ένα μεγάλο πανηγύρι που υποδέχεται πολλούς επισκέπτες από όλα τα Δωδεκάνησα και όχι μόνο.

Στην Αμοργό, σε μια αμφιθεατρική θέση πάνω από το απέραντο γαλάζιο βρίσκεται η πανέμορφη σαν ζωγραφιά, μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που ιδρύθηκε το 1088. Είναι από τις γνωστότερες Παναγίες, χτισμένη στην νότια απόκρημνη πλευρά του νησιού σε υψόμετρο 300 μέτρα και η θέα κόβει την ανάσα. Έχει μήκος 40 μέτρα και μέγιστο πλάτος 5 μέτρα. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκονταν αρχικά στην Παλαιστίνη σε μια περιοχή που ονομάζεται Χοζιβά εξ ου και η ονομασία της εικόνας. Κατά την παράδοση, την εποχή της εικονομαχίας μια γυναίκα για να σώσει την εικόνα της Παναγίας την έριξε στην θάλασσα. Η εικόνα έφτασε μέσω θαλάσσης στον όρμο της Αγίας Άννας. Οι νησιώτες θεωρώντας ότι ήταν σημάδι άρχιζαν να χτίζουν εκκλησία . Όμως ότι έφτιαχναν την ημέρα το βράδυ γκρεμίζονταν. Ο αρχιμάστορας έτσι ζήτησε με προσευχή να στείλει ένα σημάδι η Παναγία που θα ήθελα να χτιστεί η εκκλησία. Την επόμενη μέρα βρήκε τα βασικά του εργαλεία την σμίλα και το ζεμπίλι καρφωμένα σε έναν απότομο βράχο με αποτέλεσμα να χτιστεί τελικά η μονή στην σημερινή της θέση. Η σμίλα βρίσκεται ως κειμήλιο εντός του μοναστηριού. Για να φτάσεις στην μονή θα πρέπει να ανέβεις 300 σκαλιά. Αποτελείται από 8 ορόφους και επικοινωνούν μεταξύ τους με στενές πέτρινες σκάλες. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 21 Νοέμβριου.

{Φωτό: kathimerini.gr, Παναγία Χοζοβιώτισσα, Αμοργός}

Επόμενος σταθμός η Τήνος. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο προσκύνημα της χώρας η Παναγία η Ευαγγελίστρια. Πλησιάζοντας το καράβι στο λιμάνι της βλέπεις ένα μεγάλο δρόμο να οδηγεί στον λόφο που βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία που δεσπόζει σαν στέμμα. Ο ιερός ναός χτίσθηκε στην θέση που βρέθηκε η ιερή εικόνα μετά από όραμα που είχε η αγία Πελαγία για την ακριβή θέση της. Κατά το 1821 η Παναγιά εμφανίζεται σε έναν γερό κηπουρό και τον καθοδηγεί ώστε να βρει σε συγκεκριμένο χωράφι την εικόνα της. Ξεκίνησαν να ψάχνουν αλλά επειδή δεν βρήκαν τίποτα απογοητευτήκαν και σταμάτησαν. Δυο χρόνια μετά η μοναχή Πελαγία έβλεπε επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες την παναγία που της ζητούσε να οργανώσει τις ανασκαφές για να βρεθεί η εικόνα της. Μέτα από πολλές δοκιμασίες τελικά βρέθηκε η ιερή εικόνα. Το νέο διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα και οι πιστοί συνέρρεαν για να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την απελευθέρωση της χώρας από του Τούρκους. Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι Τρίκλιτη βασιλική με τρούλο από την Αγία Τράπεζα. Κατά την είσοδο στην εκκλησία το ιερό προσκύνημα είναι στα αριστερά και ολόκληρη η εκκλησία είναι πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.

Στην κοσμική Πάρο θα συναντήσετε στην Παροικία την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή. Η ίδρυση και η ονομασία του αρχιτέκτονα της κατά την παράδοση φαίνεται να ποικίλουν. Πρόσφατη όμως ερεύνα έδειξε ότι οι κτήτορες του ναού ήταν ο Άγιος Κωνσταντίνος με την μητέρα του Αγία Ελένη. Συγκεκριμένα η εκκλησία ήταν ένα μεγάλο τάμα της αγίας Ελένης προς την Παναγία για την ολοκλήρωση του ταξιδιού της προς τα Ιεροσόλυμα. Είναι ένα από τα παλαιοτέρα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η αρχική εκκλησία καταστράφηκε και ανασκευάστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εντός του ναού υπάρχουν πολλές φορητές εικόνες και ανάμεσα τους και η παναγία η Εκατονταπυλιανή. Η ονομασία συνδέεται με ένα παλαιό θρύλο που  έλεγε ότι η εκκλησία είχε 99 φανερές πόρτες και μια που δεν φαίνεται, κρυφή. Η πόρτα αυτή θα φανεί όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη. Η εικόνα είναι επενδυμένη από αργυρό και χρονολογείται ότι είναι έργο του 17ου αιώνα. Η εικόνα γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και η τελετή γίνεται μέσα σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης .

Στην γραφική και κατάλευκη Σίφνο στον δρόμο προς τον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται η Παναγία η Χρυσοπηγή. Η ονομασία της  οφείλεται σε ένα μοναχό τον Παρθένιο Χαιρέτη ο οποίος κατέγραψε το 1677 όλα τα θαύματα της Παναγίας. Ο μονάχος ήταν κρητικός και την ονόμασε Χρυσοπηγή σε ανάμνηση της Μονής Χρυσοπηγής Χανίων όπου είχε ασκητέψει πριν έρθει στην Σίφνο. Η κύρια εκκλησία είναι μια βασιλική με κυλινδρικό θόλο και εσωτερικούς τοίχους που σχηματίζουν μια ημικυκλική αψίδα.  Υπέροχο ξυλόγλυπτο και ένα δάπεδο από μάρμαρο φέρει επιγραφή με ημερομηνία 1818. Η θέση που βρίσκεται είναι μοναδική , μια μικρή γέφυρα συνδέει την νησίδα με την υπόλοιπη Σίφνο. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση στα χρόνια των πειρατών στο μοναστήρι ζούσαν καλογριές. Σε μια επιδρομή τους, ξέφυγαν όλες οι μονάχες και έμεινε πίσω μόνο μια που παρακάλεσε την Παναγιά να την προστατεύσει. Η Παναγία ακούγοντας την προσευχή της χώρισε τον όρμο στα δυο ρίχνοντας τους πειρατές στην θάλασσα. Το σχίσμα αυτό είναι αυτή γνωστή χαρακτηριστική λωρίδα γης που χωρίζει τον όρμο από την στεριά. Η εκκλησία γιορτάζει την ημέρα της αναλήψεως καθώς το 1676 ανήμερα της αναλήψεως έσωσε το νησί από επιδημία πανούκλας.

{Φωτό: iefimerida.gr, Παναγία Χρυσοπηγή, Σίφνος}

Στην μεσαιωνική Ρόδο θα βρούμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας. Κάθε χρόνο συρρέουν πλήθος κόσμου καθώς κάνει πολλά θαύματα και χαρίζει την μητρότητα σε πολλές γυναίκες. Η μονή βρίσκεται 28 χλμ. από την πόλη της Ρόδου πλησίον του χωριού Αρχάγγελος. Η ονομασία Τσαμπίκα προέρχεται από την λέξη σαμβύκη, είδος πλοίου καθώς το ύψωμα που βρίσκεται η μονή μοιάζει σαν πλεούμενο αλλά υπάρχει και μια άλλη εκδοχή να έχει προέρθει από την τοπική διάλεκτο (τσάμπα) που σημαίνει σπίθα, φλόγα. Κάποτε ένας βοσκός παρατήρησε ότι στην κορυφή του όρους έκαιγε μια φλόγα. Ανεβαίνοντας στην κορυφή είδε την εικόνα της Παναγίας πάνω σε ένα κυπαρίσσι και από κάτω της έκαιγε ένα καντήλι. Στο σημείο που βρέθηκε έχει γίνει ένας μικρός ναός αλλά αργότερα χτίστηκε στα ριζά του λόφου η σημερινή μονή που και φυλάσσεται η ιερή εικόνα. Για να φτάσει στην κορυφή του όρους χρειάζεται ο επισκέπτης να διαβεί τριακόσια σκαλοπάτια. Ο ναός είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος και εικάζεται ότι οικοδομήθηκε κατά τον 17ο αιώνα.

Μια από τις ομορφότερες Παναγίες υπάρχει και στον τελευταίο μας σταθμό, το νησί της Αστυπάλαιας με την μορφή πεταλούδας φιλοξενεί την Παναγία την Πορταΐτισσα. Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες των Δωδεκανήσων. Άρχισε να χτίζεται το 1760. Βρίσκεται στους πρόποδες του ενετικού κάστρου και βρίσκεται δίπλα από τους ναούς της Παναγίας του κάστρου και του αγίου Γεωργίου. Την εκκλησία την έκτισε ο όσιος Άνθιμος ο νέος. Ήταν μονάχος με ελλιπή όραση από το άγιο όρος  επιτέλεσε τον 18ο αιώνα μεγάλο ιεραποστολικό και πνευματικό έργο στο Αιγαίο. Όταν τέλειωσε τον ναό έφυγε και πήγε στο άγιο όρος για να αγιογραφήσει εικόνες και να στολίσει την εκκλησία. Ζήτησε από τον τότε αγιογράφο να του φτιάξει ένα αντίγραφο της θαυματουργής Παναγίας της Πορταίτισσας από την μονή Ίβηρων. Ο αγιογράφος όμως καθώς ήταν σε πολύ μεγάλη ηλικία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αγιογραφία. Ο όσιος Άνθιμος τότε παίρνει την θαυματουργή εικόνα και την εξάπτει πάνω στην μη ολοκληρωμένη αγιογραφία. Την επόμενη το πρωί είδαν ολοκληρωμένο το πρόσωπο της Παναγίας πάνω στην νέα αγιογραφία και έτσι το αντίγραφό της έφτασε στην Αστυπάλαια. Όπως πολλές Παναγίες, το δεκαπενταύγουστο γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι η εικόνα της και πλήθος κόσμου συρρέει να την προσκυνήσει.

{Φωτό: imr.gr, Παναγία η Τσαμπίκα, Ρόδος}

Η περιήγηση στις πιο χαρακτηριστικές Παναγίες του αιγαίου έφτασε στο τέλος της. Τα νησιωτικά συμπλέγματα που συναντάμε στο αιγαίο είναι φάροι πολιτισμού και θρησκείας. Στέκουν περήφανα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας και είναι γεμάτα με μοναστήρια και κάτασπρες εκκλησίες. Η Παναγία βρίσκεται σε κάθε σπιθαμή του αιγαίου με διαφορετικά ονόματα αλλά πάντα με τα χεριά ανοιχτά για να αγκαλιάσει και να ακούσει τα προβλήματα των ανθρώπων που ζητούν την βοήθεια της. Κάθε ιστορία μοναδική όπως και οι ιστορίες των εικόνων που αναφέραμε παραπάνω. Κλείνω φέρνοντας στο νου αυτό που είναι για μένα είναι Ελλάδα, γαλάζιο και λευκό, θάλασσα και φως.

[Πηγές: monastiria.gr, amorgos-island.gr, panagiatinou.gr, mysifnos.gr, imr.gr]

[ΠΗΓΗ: https://www.maxmag.gr, σύνταξη κειμένου Δημοσθένης Ζιούλας, επιμέλεια Ελευθερία Σακελλαρίου, 27/6/2019]

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗΣ ΛΑΡΚΟ

Το διαρκές σκάνδαλο της ΛΑΡΚΟ, που χρωστά πάνω από 500 εκατ. ευρώ, που για κάθε τόνο που πουλάει «μπαίνει μέσα», αλλά παρ’ όλα αυτά η απερχόμενη διοίκηση έταζε αυξήσεις, πριμ και παροχές στους 1.200 εργαζόμενους, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 

Η γραμμή των Σταϊκούρα – Χατζηδάκη, όπως προκύπτει από χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal.gr για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, είναι πως είτε αυτή θα πουληθεί για να σβηστούν τα 160 εκατ. ευρώ των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που την βαρύνουν, είτε θα εκκαθαριστεί εν λειτουργία «αλά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Τρίτος δρόμος πλην της πτώχευσης δεν υπάρχει για την βιομηχανία νικελίου, την οποία τόσα χρόνια κρατά ζωντανή η ΔΕΗ, εις εκ των μετόχων της. 

Η εταιρεία εδώ και χρόνια παράγει ένα προϊόν, δηλαδή σιδηρονικέλιο, σε τιμή υψηλότερη από την τιμή πώλησης, αλλά παρ΄όλα αυτά δεν κλείνει, επειδή πολύ απλά την «επιδοτεί» η ΔΕΗ, κάνοντας τα στραβά μάτια όταν δεν της πληρώνει το ρεύμα, έχοντας συσσωρεύσει σε βάρος της, οφειλές πάνω από 300 εκατ. ευρώ. 

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, όπου εκτός των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει το 55,2% της ΛΑΡΚΟ. Οι άλλοι δύο μέτοχοι είναι ο μόνιμος σωτήρας της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή η ΔΕΗ (11,4%), και η Εθνική Τράπεζα (33,4%).

Τέθηκαν όλα τα σενάρια στο τραπέζι, παρουσιάσθηκε με νούμερα η σημερινή κατάσταση, και συμφωνήθηκε να προταθεί στην Κομισιόν να «ζωντανέψει» το παλαιό σχέδιο του 2014, αλά ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο προ πενταετίας είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών: Συνίστατο στην συμφωνία να διαγράψει η ΕΕ τις κρατικές ενισχύσεις, υπό τον όρο ότι η ΛΑΡΚΟ θα πουληθεί, διαφορετικά η βιομηχανία θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση και διάλυση. Στην πράξη, το σχέδιο προέβλεπε να σπάσει η βιομηχανία στα δύο, και να πουληθούν μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, στον ένα το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα δικαιώματα στο μεταλλείο του Αγ. Ιωάννη, και στον άλλο τα λοιπά δικαιώματα εξόρυξης που έχει ανά την Ελλάδα.

Τίποτα απ’ αυτά φυσικά δεν έγινε, παρά όταν το 2015 ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ επελέγη η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει κρατική, χωρίς ταυτόχρονα να εξυγιανθεί, με τους μισθούς, και τις παροχές να παραμένουν δυσανάλογοι μιας εταιρείας που για κάθε τόνο νικελίου που παράγει, γράφει ζημιές 3.642 δολάρια (περυσινά στοιχεία).

Η περιπέτεια της Γουατεμάλας

Στον αντίποδα μάλιστα, ο πρώην υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, μαζί με την απερχόμενη διοίκηση Ρένεση-Κουτσλιωτάκη, πίστεψαν ότι βρήκαν τη σωτήρια λύση για την ΛΑΡΚΟ στη μακρινή… Γουατεμάλα. Για πάνω από ένα χρόνο, διαπραγματεύονταν με άκρα μυστικότητα, την μεταβίβασή της εταιρείας στην αμφιλεγόμενη ρωσικών συμφερόντων ελβετική εταιρεία TELF, πίσω από την οποία βρίσκεται η λεγόμενη «τρόικα των Καζάκων», οι ολιγάρχες Αλεξάντερ Μασκέβιτς, Πατόχ Σατζίεφ και Αλιτζάν Ιμπραγκίμοβ. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι μεταλλεύματος από τα ορυχεία της TELF στη Γουατεμάλα, έχουν μεταφερθεί σε αυτό το διάστημα, με πλοία στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, για να αναμειχθούν με εκείνα της ΛΑΡΚΟ και να διαπιστωθεί αν θα βελτιωθεί η απόδοσή του. Αν όλα πήγαιναν καλά, και οι Βρυξέλλες συναινούσαν, η TELF θα εξαγόραζε την ΛΑΡΚΟ. Τουλάχιστον αυτό ήταν το σχέδιο. Το πείραμα ωστόσο της Γουατεμάλας φαίνεται ότι δεν καρποφόρησε. Τόσο επειδή άλλαξε η κυβέρνηση, όσο και επειδή το μετάλλευμα της κεντροαμερικανικής χώρας είναι ανάλογης ποιότητας με αυτό της… Καστοριάς, αν τουλάχιστον πιστέψουμε την πρόσφατη καταγγελία της ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ, προκαλώντας μάλιστα ζημιά λόγω των ακριβών μεταφορικών στην εταιρεία, κατά 40-60 δολάρια τον τόνο.

Οι παρ’ ολίγον αυξήσεις 

Την εταιρεία αυτή, που συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται στην δεκαετία του ’80, που παρ’ ότι παράγει ένα ζημιογόνο προϊόν, η διοίκηση ήθελε προεκλογικά να δώσει στο προσωπικό πριμ παραγωγικότητας στο προσωπικό (για να «μπει» μέσα ακόμη παραπάνω;), θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να διασώσει, αναζητώντας επενδυτές. Και θα έρθει σε επαφή με τους θεσμούς για να διαπιστώσει τις προθέσεις τους, κατά πόσο θα έχει τύχη ένα σχέδιο παρόμοιο με εκείνο του 2014.

Η διαφορά είναι ότι έκτοτε παρήλθε μια 5ετία, η εταιρεία απαξιώθηκε περαιτέρω, τα χρέη προς την ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, η ΕΕ αξιώνει την επιστροφή 160 εκατ. ευρώ, και οι διάφοροι πιστωτές εγείρουν συνεχώς νέες αξιώσεις (λέγεται ότι υπάρχουν οφειλές 61 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη λεγόμενη παλιά ΛΑΡΚΟ – έχει εκκαθαριστεί εδώ και 28 χρόνια). Ακόμη και αν περπατήσει μια λύση «πώληση έναντι διαγραφής κρατικών ενισχύσεων», από τα συνολικά 500 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ, και πάλι θα μείνουν τα 340 εκατ.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, του Γιώργου Φιντικάκη, 9/8/2019]

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΩΦΕΛΙΜΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΩ ΤΟΥ 1,5 ΤΟΝΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια.

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου 2019, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

  1. (i) Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00 και την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00,  (ii) Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 23:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).

(στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

2.Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16:00 έως 23:0, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι κόμβο τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών − Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας -Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.

(στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

  1. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.)που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

θ) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com, 10/8/2019]

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΥΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει, καθώς και μια σειρά άλλων επενδύσεων, όπως της Αφάντου Ρόδου, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, της Cosco στον ΟΛΠ και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. 

Μέσα στον Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το ορόσημο της 10ης Αυγούστου φαίνεται να μην επιτυγχάνεται καθώς, όπως γνωστοποίησε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, οι απαραίτητες ΚΥΑ θα εκδοθούν μέσα στον Αύγουστο.

Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Περιουσίας (ΚΣΔ) που ορίσθηκε την περασμένη Τετάρτη με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 12 Αυγούστου, προκειμένου να εγκρίνει τις ΚΥΑ. Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους και μένουν ορισμένα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν προτού δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Μεταξύ αυτών εκκρεμεί μια απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) που αφορά, κατά πάσα πιθανότητα, το μουσείο που έχουν δημιουργήσει συνταξιούχοι της Ο.Α. και το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα παλαιά αεροπλάνα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Και καθώς μπαίνουμε στην καρδιά των θερινών διακοπών, με την κυβέρνηση να κατεβάζει ρυθμούς για την εβδομάδα που έρχεται, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν μερικές ακόμη ημέρες προτού εκδοθούν επισήμως οι ΚΥΑ. Πάντως, το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ΚΥΑ σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για το περιεχόμενό τους από τις δύο πλευρές, δηλαδή μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του κύριου παραχωρησιούχου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, Lamda Development, σχετικά με τις λεπτομέρειες της πολεοδόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι για την απεμπλοκή της απαιτείται η έκδοση τριών ΚΥΑ, οι οποίες θα ορίσουν τους όρους πολεοδόμησης σε τρεις ζώνες του ακινήτου: του πάρκου, της ζώνης ανάπτυξης (εμπορική) και της οικιστικής ζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν αποχωρήσει, δημοσιοποίησε τη σχετική ΚΥΑ με την ανάπτυξη του πάρκου, αλλά θεωρήθηκε «νάρκη» στην επένδυση, καθώς όριζε τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ως ρυθμιστή στην πορεία των επενδύσεων του παραχωρησιούχου της έκτασης.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, επιβεβαίωσε την πρόθεση ολοκλήρωσης των τριών ΚΥΑ μέσα στο Αύγουστο. Επίσης σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το στοίχημα είναι υψηλού ρίσκου, αφού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων υφιστάμενες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και νέες που μπορεί να υπάρξουν. Η υφιστάμενη προσφυγή αφορά τον Δήμο Αλίμου που έχει προσφύγει κατά του φορέα διαχείρισης του Ελληνικού και η οποία εκτιμάται ότι θα εξεταστεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης, προσφυγές θεωρείται ότι θα υπάρξουν και κατά των ΚΥΑ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν το Ελληνικό.

Πάντως είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει, καθώς και μια σειρά άλλων επενδύσεων, όπως της Αφάντου Ρόδου, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, της Cosco στον ΟΛΠ και ακόμη και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. H άμεση σύσταση του ΚΣΔ από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αμέσως μετά τον ορισμό των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, υπογραμμίζει αυτή την προσπάθεια. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο αναφορικά με τις χειμαζόμενες επενδύσεις που φέρνουν ξένα κεφάλαια, καθώς σε κυβερνητικό επίπεδο επιλύονται ζητήματα πολλών μηνών μέσα σε λίγες ώρες ή και ημέρες.

[ΠΗΓΗ: https://www.b2green.gr/, του Βαγγέλη ΜΑνδραβέλη, 11/8/2019]

ΝΕΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Νέοι επικεφαλής διοικήσεων σε φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος

Με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ορίστηκαν νέοι επικεφαλής σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ενέργειας. Στο Κτηματολόγιο αναλαμβάνει πρόεδρος ο Δημήτρης Σταθάκης και στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ο Νίκος Χιωτάκης.

Αναλυτικά, αναλαμβάνουν:

Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης – ΔΑΠΕΕΠ : Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Γιάννης Γιαρέντης. Χημικός Πετρελαίων, στέλεχος ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώην Διευθύνων Σύμβουλός ΑΔΜΗΕ.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. : Πρόεδρος: Δημήτρης Σταθάκης. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τμήμα Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής ανάπτυξης.

Πράσινο Ταμείο: Πρόεδρος: Στάθης Σταθόπουλος. Δικηγόρος. Ειδικός Σύμβουλος Υπουργών: ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Ανάπτυξης.

Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας – ΚΑΠΕ: Πρόεδρος: Σπύρος Οικονόμου. Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός ΕΜΠ διδάκτωρ Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Λουβαίν. Είναι ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ταμείο της Ενέργειας σε καινοτομικά έργα Fast Track to Innovation(FTI).

Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ: Πρόεδρος: Νίκος Χιωτάκης. Γεωπόνος με μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, τ. αιρετός Πρόεδρος ΕΣΔΚΝΑ, τ. δήμαρχος Κηφισιάς, πρόεδρος ΔΣ ΠΕΤΑ Α.Ε. Διευθύνων Σύμβουλος: Γιάννης Σιδέρης. Οικονομολόγος ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακό στο LSE, εκδότης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Αγίας Παρασκευής.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, 9/8/2019]

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΜΠΕΡΝΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, με πλήρη τήρηση των όρων σεβασμού του περιβάλλοντος και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς. Από την πλευρά της, η Eldorado Gold δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση επάνω σε αυτούς τους όρους.

Στη συνάντηση το “παρών” έδωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, 9/8/2019]

ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ… ΠΟΛΕΜΟ!

Το «αγωνιστικό» δεκαήμερο στις Σκουριές τελείωσε και οι … «δεκάδες συναγωνιστές και αλληλέγγυοι», πήραν των ομματιών τους και γύρισαν σπίτι, ή πήγαν στην επόμενη «αγωνιστική» εκδήλωση!

Η Επιτροπή αγώνα Μ. Παναγίας, όμως, είναι εδώ και συνεχίζει έναν «πόλεμο» που η ίδια και οι ομοϊδεάτες της τροφοδοτούν. Με αφορμή δυο πανό που κατέβασαν κάποιοι που διαφωνούσαν με τη διοργάνωση του δεκαήμερου, εξέδωσε ένα παραληρηματικό «πολεμικό ανακοινωθέν» εφάμιλλο ανακοινώσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Indymedia… Ανεξάρτητα ποιοι και για ποιο λόγο κατέβασαν τα πανό -ειλικρινά μου είναι αδιάφορο-, οι φανατικοί της «Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγιάς» βρήκαν ευκαιρία να λοιδορήσουν την εταιρεία συνδέοντάς την με ακροδεξιά στοιχεία, ενώ παράλληλα προβαίνουν στην αγαπημένη τους εμφυλιοπολεμική ρητορική μίσους και διχόνοιας:

 

  • «παλιά και γνωστή είναι και η σχέση φασιστών και ναζιστοειδών με τις εξορυκτικές εταιρείες, είτε ως άμεσα εμπλεκόμενοι, είτε ως σεκιουριτάδες»!
  • « […] μια παρανοϊκή δραστηριότητα με περίβλημα εθνοσωτήριας επένδυσης όπως η μέγα-εξόρυξη στις Σκουριές μπορεί να επιβληθεί μόνο με την άμεση σύμπραξη κράτους-κεφαλαίου (βλέπε την πρωτοφανή σύσταση διμερούς επιτροπής κυβέρνησης – ελλ. Χρυσός) και την «κοινωνική» στήριξη εθελόδουλων εργαζομένων και επαγγελματιών προβοκατόρων.»
  • «Υποδηλώνει όμως και κάτι ακόμη, την έντονη ανησυχία του εχθρού (κυβέρνησης και εταιρείας) για την εν δυνάμει αναζωπύρωση των εστιών αντίστασης που προκαλούν οι καταστάσεις σαν το δεκαήμερο αγώνα».
  • «Να ακυρώσουμε στην πράξη την απογείωση της αναπτυξιακής τρέλας».

 

Κι εμείς καμαρώνουμε τους αγωνιστές, να προσβάλλουν όλους, εργαζόμενους, σεκιουριτάδες, όλους όσους θέλουμε την πρόοδο του τόπου. Προφανώς αυτή είναι η κληρονομιά μας, από προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές… Για να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα…

ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ: ΈΩΣ ΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Έως τις 26 Αυγούστου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αυτοπροσώπως στο οικείο αστυνομικό Τμήμα για τις 1.500 θέσεις Ειδικών Φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ)

Στην προκήρυξη αναφέρεται πως δικαίωμα αίτησης έχουν πολίτες ως 28 ετών, με καλή υγεία και άρτια σωματική διάπλαση που δεν φέρουν τατουάζ που να είναι εμφανές με τη στολή του ειδικού φρουρού και δεν αναιρεί την…

απαιτούμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου. Η έγκριση των προσλήψεων στην αστυνομία είχε δημοσιευτεί νωρίτερα, μέσα στον Ιούλιο, σε ΦΕΚ.

Επιπλέον, στα τυπικά προσόντα αναφέρεται πως άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,70μ., ενώ για τους άνδρες απαιτείται να εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Εδώ η προκήρυξη

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 8/8/2019]

ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων δίνει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε φάρους σε όλη την Ελλάδα, την Κυριακή 18 Αυγούστου. 

Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τους 28 φάρους σε όλη τη χώρα από τις 10.00 έως 20.00.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.

Ανάμεσα στους φάρους που θα βρίσκονται ανοιχτοί για το κοινό είναι ο φάρος της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ο οποίος βρίσκεται στο ακρωτήριο Ποσείδι, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 14,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 23 μέτρα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 8/8/2019]

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Η 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τη διάσκεψη διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υποδέχεται σήμερα τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τον κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ και τον κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Στόχος της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης είναι: πρώτον, να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και, δεύτερον, να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης και θα κάνουν δηλώσεις στις 14:00.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι σημαντικό ότι η διάσκεψη αυτή γίνεται στην Αθήνα.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι κκ Χατζηδάκης και Φάνον έκαναν λόγο για στενή και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα ενώ ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total – Exxonmobil -ΕΛΠΕ «για να δείξουμε, όπως τόνισε, τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

«Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των διμερών σχέσεων και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή», τόνισε ο κ. Φάνον ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας.

«Συναντήθηκα, πρόσθεσε, με αρκετούς υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν είμαι ούτε ένα μήνα υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

ΠΗΓΗ: indicator.gr, 7/8/2019

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

Μην Ξεχνάς

– Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική; Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.

– Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.

– Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.

– Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

– Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.

– Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

– Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

– Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.

– Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.

– Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε ΑΠΛΩΣ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

– Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.

– Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.

– Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.

– Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.

– Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.

– Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

– Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει.

Κάλεσε για βοήθεια.

Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα.

Για σένα τον πάτερα και τη μητέρα, έχε κατά νου τα παρακάτω και διασκέδασε άφοβα

– Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.

– Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.

– Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.

– Να παίζεις μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.

– Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην το ΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ!

– Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι.

Ήξερες ότι :

Εάν ο αέρας παρασύρει την μπάλα ενός παιδιού στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκείνο μπορεί να επιχειρήσει να την πιάσει;

Αρκετά μπαίνουν στη θάλασσα ακόμα και εάν έχουν φάει;

To ξέρεις ότι το παιδί σου μπορεί να κάνει εμετό καθώς κολυμπάει και, στην προσπάθειά του ν’ αναπνεύσει να κινδυνεύσει να πνιγεί ακόμα ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΜΕΤΟ;

Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι να απαντήσεις στο τηλέφωνο;

Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μια ίντσα νερό;

Στο παιδί στο οποίο εγκαίρως έγινε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ’ ολίγο πνιγμό;

Πρώτες βοήθειες μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου σε περίπτωση που κινδυνεύσει να πνιγεί

Βγάλε αμέσως το παιδί από το νερό.

Αν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, τύλιξέ το με μια πετσέτα. Πήγαινε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν απλά βυθίστηκε μέσα στο νερό.

ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ, ότι οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.

Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του :

Έλεγξε αν έχει τίποτα στο στόμα του και αφαίρεσε του το.

Τύλιξε το παιδί με μια πετσέτα και γύρισέ το στο πλάι.

Τράβηξε το κεφάλι προς τα πίσω και ανύψωσε την κάτω σιαγόνα ούτως ώστε οι ρίζες της γλώσσας να μην εμποδίσουν τη δίοδο του αέρα.

Κάλεσε το 166.

Μήπως καθώς κολυμπάς σε τσίμπησε κάποια τσούχτρα μέδουσα; Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Διάβασε τα παρακάτω και συνέχισε άφοβα τις διακοπές σου.

Τα συμπτώματα μετά από μια επαφή – κέντρισμα από τσούχτρα ή μέδουσα είναι τα εξής : Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος, κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της μέδουσας ή τσούχτρας που σε κέντρισε.

Θα σε ενδιέφερε να μάθαινες πώς να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα μιας τσούχτρας ή μέδουσας; Αν ναι, διάβασε τα παρακάτω :

Ξέπλυνε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σου.

Κάνε επάλειψη στην πληγή με αμμωνία (υπάρχει σε υγρή μορφή ή stick). Αν δεν έχεις αμμωνία μπορείς να ρίξεις οινόπνευμα ή ξύδι. Βάλε στο δέρμα πούδρα ή αφρό ξυρίσματος. Μετά από λίγη ώρα, ξέβγαλε την πούδρα ή τον αφρό με νερό.

Σε περίπτωση που κάποιος οικείος σου ή άλλος συνάνθρωπός σου, στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ και βάλε τον ασθενή να ξαπλώσει, κρατώντας το στόμα του.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 4/8/2019]

ΠΛΗΡΗΣ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το δρόμο προς την πλήρη άρση των capital controls στρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στον απόηχο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα (ο κ. Στουρνάρας, μετά το τέλος του τετ α τετ είχε δηλώσει ότι η ΤτΕ θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη απάλειψη των capital controls, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα) όλες οι κινήσεις τείνουν προς την κατεύθυνση των άμεσων εξελίξεων πέριξ του συγκεκριμένου μείζονος ζητήματος. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, πηγές στο Capital.gr, η συγκεκριμένη ανακοίνωση που θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να έρθει άμεσα στο προσκήνιο και, πάντως, το αργότερο στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος που επικρατεί γύρω από την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, η οποία θα αποτελέσει ακόμα μία ισχυρή κίνηση προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ανάπτυξη είναι η δήλωση στο Reuters υψηλόβαθμου αξιωματούχου. “Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls…Αναμένω ότι αυτό θα γίνει τους δυο πρώτους μήνες του φθινοπώρου”, σχολίασε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τη στιγμή που επισημαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα διενεργεί μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κίνηση αυτή, την οποία θα αποστείλει στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Το momentum στηρίζεται σε βάσεις ιδανικές. Από τη μία, η συνεχής κίνηση στο περιβάλλον της ψήφισης κομβικών νομοσχεδίων, με ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες. Από την άλλη, το ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο που δίνει στην κυβερνητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χώρα αλλάζει ταχύτητα. Και αυτό μετατρέπεται σε νούμερο ένα παράγοντα, για να χτιστεί το πλαίσιο της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Αυτές είναι οι έννοιες-κλειδί, που κρατάει συνεχώς στην προμετωπίδα του το Μέγαρο Μαξίμου. Ο διπλωματικός μαραθώνιος που ανοίγεται στον ορίζοντα του κ. Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα έχει ταυτότητα συγκεκριμένη. Αποτύπωση της ατζέντας σε κορυφαίους συνομιλητές, όπως ο πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ. Και, παράλληλα, καθαρά και δυνατά επιχειρήματα για την επίτευξη ενός στόχου, με μείζονα χαρακτηριστικά όσον αφορά στην επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ανάπτυξη. Και αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ερώτημα είναι εύλογο. Το έχει αποτυπώσει, δε, εις διπλούν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τελευταία φορά, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στην Κύπρο.

“Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο γρήγορα, τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μία νέα κυβέρνηση. Επομένως, αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευθούν οι εταίροι μας;”, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά του επιχειρήματα στις συναντήσεις του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. “Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών”, επισημαίνει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πλάνο εξαμήνου, με νομοσχέδια, με εμβληματικές κινήσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι 120 δόσεις, με προώθηση της ατζέντας των ιδιωτικοποιήσεων, στρώνει το δρόμο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και βρίσκει συνέχεια…άνεμο που έρχεται, προκειμένου να κάνει ακόμα πιο διαυγές το περιβάλλον της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

“Το κράτος κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών, δανειζόμενο με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ. Και η επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στις 105.3 μονάδες τον Ιούλιο. Και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα από το 2008. Κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξή μας μπορεί να πετύχει τον στόχο του 3%-4%, που έχουμε θέσει. Η πολιτική μας, όμως, κερδίζει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που βλέπει μία κυβέρνηση που, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, υποσχέθηκε λιγότερα, και πράττει περισσότερα και γρηγορότερα. Κι είμαστε μόνο στην αρχή”, διαμηνύει ο πρωθυπουργός.

Με τις στρατηγικές επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει άρδην το σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων. Στελέχη, μάλιστα, υπενθυμίζουν πως μόλις πρόσφατα, με επταετές ομόλογο, η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Παράλληλα, στη δευτερογενή αγορά οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση 0,15%, έναντι 0,23% στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας. “Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι οι αγορές, που δε βλέπουν στατικά, αλλά με βάση το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας. Την ίδια στιγμή, εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως αυτή της Moody’s, δείχνουν ότι η χώρα μας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτά τα στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις με τους εταίρους και δανειστές μας. Είναι, άλλωστε, σημαντικό το γεγονός ότι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,  σε πρόσφατη συνέντευξή του αναγνώρισε πως το προφίλ του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση η ανάγκη διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, σχεδιάστηκε με την υπόθεση εργασίας ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος στις αγορές θα ήταν της τάξης του 5%. Τώρα τα επιτόκια είναι κάτω από 2%. Αυτό αλλάζει όλη την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, καθώς μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα”, σχολιάζουν “γαλάζια” στελέχη.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 4/8/2019]