ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

“Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020. Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής: 

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. 

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας”.

 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 6/4/2020]

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, καθώς και οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου, Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος και Σερρών Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού στον τουρισμό σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ανταλλάχθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την επόμενη μέρα του κλάδου μετά το πέρας της κρίσης. 

«Ο τουρισμός ήταν και παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί τη βαριά βιομηχανία και την κινητήριο δύναμη για την οικονομία του τόπου μας. Αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, είμαστε εδώ ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να στηρίξουμε με τις δράσεις μας τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου και να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την επικείμενη μείωση του τουρισμού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο»,επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων με αντικείμενο την ενημέρωση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 6/4/2020]

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

“Χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές” δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποτυπώνοντας την έως τώρα εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα: “Με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό. Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”.

Η τοποθέτηση του κ. Πέτσα συνοδεύτηκε από την αναφορά του σε δύο διαγράμματα που δείχνουν πώς εξελίσσεται η πανδημία (την περίοδο 26 Φεβρουαρίου – 5 Απριλίου) όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα σε σχέση με χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και συγκεκριμένα τις Πορτογαλία, Ολλανδία και Βέλγιο.

“Πράγματι η Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες” πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα διαγράμματα, στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα υπήρχαν 1.735 κρούσματα και 73 θάνατοι. Αντίθετα, στις υπόλοιπες χώρες καταγράφηκαν:

  • Στην Ολλανδία των 17,18 εκατ. κατοίκων, οι νεκροί έφτασαν το διάστημα αυτό τους 1.776 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 17.851.
  • Στο Βέλγιο με πληθυσμό 11,04 εκατ. κατοίκους, οι νεκροί αυξήθηκαν σε 1.447 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 19.691.
  • Στην Πορτογαλία των 10,3 εκατ. κατοίκων, οι νεκροί ανήλθαν σε 295 και τα κρούσματα έφτασαν τα 11.278.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 6/4/2020]

ΜΑΤΙ… ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΙΑΣΕΙ (ΠΑΛΙ), ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ…

Δεύτερος γύρος ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνουν διχασμό της Ε.Ε, σε βορρά, νότο. Και εγκαλούν τον Μητσοτάκη, για τα λίγα λεφτά που δίνει στην ιδιωτική οικονομία!!

Την ώρα που κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με πόσους ασθενείς, πόσους νεκρούς, ποια οικονομία και πότε θα μας παραδώσει ο κορονοϊός,  είναι παντελώς αδιάφορο τι μπορεί να σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μας ξανασώσει !! 

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύντροφοι Χαρίτσης, Τσακαλώτος, Παππάς, Αχτσιόγλου και Νοτοπούλου είναι σε θέση να σχεδιάσουν οικονομική πολιτική σωτηρίας από τον κορονοϊό,  γιατί το 2017 και 2018 (παρά τα μεγάλα λόγια, τους επενδυτικούς σχεδιασμούς, τα φόρουμ και τα συμπόσια), δεν έφεραν στην Ελλάδα έστω και μία επένδυση (για δείγμα), ενώ πολέμησαν (μετά μανίας) επενδύσεις που θα προσέφεραν γύρω στις 10.000 θέσεις εργασίας; 

Το Ελληνικό ακόμη μιλάει για τα εμπόδια του ΣΥΡΙΖΑ και των συντρόφων του με μπλοκάρισμα αδειοδοτήσεων (προς μεγάλη χαρά των 1-2 ομίλων-εχθρών της επένδυσης), ανεξάρτητα αν ο όμιλος ήταν ή όχι σε ετοιμότητα να προχωρήσει. Ο χρυσός, στις Σκουριές, παραπέμπει ακόμη στον πόλεμο από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και οι Κινέζοι του ΟΛΠ που οι επενδύσεις τους κόλλησαν όταν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ έψαχναν να βρουν αρχαία στα Μανιάτικα…

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ικανότητα, από το 2018, να “αδειάσει” το μαξιλάρι των 30-37 δισ. (που έφτιαξε για λογαριασμό των δανειστών) γιατί δεν αξιοποίησε τις άριστες σχέσεις Τσίπρα-Μέρκελ, τότε που “προαπαιτούμενο” καλών σχέσεων…, ήταν η συμφωνία με τα Σκόπια. Θα μοίραζε,  όχι πολλά, αλλά τα 6,8 δισ. που διαθέτει τώρα ο Μητσοτάκης.

Γιατί δεν έκανε αυτό αντί να “σφάξει” φορολογικά,  εισφοροδοτικά και με τον ΦΠΑ, 350.000 επιχειρήσεις, από τις μεσαίες και μικρές που μας έμειναν, (καθώς οι βιομηχανίες -δηλαδή το 1,5% της σημερινής δευτερογενούς παραγωγής- κλείνουν ή μεταναστεύουν η μία μετά την άλλη). 

Ας ρωτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συντρόφισσα Νοτοπούλου τι συμβαίνει, (από το 2018) στην ακριτική Βόρεια Ελλάδα με τις “σφαγμένες” και από τον ΣΥΡΙΖΑ 30-40.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Αυτές από τις οποίες ζήτησε συγγνώμη ο σύντροφος Τσακαλώτος, που τώρα έρχεται να τις “νεκραναστήσει”.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αληθινό πόνο για την ανεργία δεν θα συντηρούσε με την επιδοματική του πολιτική, του 2017-2018, τη μαύρη αγορά εργασίας με τα 4ήμερα, και τα 300 ευρώ στο χέρι που βόλευε και βολεύει μόνο μαυραγορίτες-εργοδότες και αιχμαλώτους επιδοματούχους της ανεργίας.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να στηρίξει τη μεσαία τάξη,  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις λεγόμενες νεοφυείς και τους επαγγελματίες,  νέους και παλαιούς δεν θα έβαζε επικεφαλής της “γενοκτονίας” τους τον σύντροφο Κατρούγακαλο με τον “αδελφοκτόνο” νόμο και τις διατάξεις “δυναμίτιδας”, του ασφαλιστικού συστήματος.  

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τιμούσε τον τουρισμό,  την εφοδιαστική αλυσίδα, και την ιδιωτική πρωτοβουλία υπηρεσιών (που για τα μάτια αποκαλεί ατμομηχανή της οικονομίας) δεν θα άφηνε στον αέρα, επενδυτικά σχέδια και ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους εκατοντάδων επιχειρήσεων,  επειδή τα υπουργεία του έκαναν το δικό τους… και βασικοί οικονομικοί υπουργοί του έμεναν στο γραφείο τους 3-4 ώρες και μετά τους έβρισκες, για καφέ ή τσίπουρα, σε γνωστούς πεζόδρομους του Κέντρου…

Τι σχέδια για την οικονομία, την υγεία και την κοινωνία να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν την προϋπόθεση για εφαρμοστούν,  (να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ) την απορρίπτει σήμερα ο λαός (με τρόμο μάλιστα -το Μάτι δεν ξεχάσθηκε-) στη συντριπτική του πλειοψηφία. 

Και μιλάμε για την τάξη που (παρ’ όλα αυτά) πλήρωσε τις φορολογικές υποχρεώσεις, του Μαρτίου 2020, σε χρόνο και σε ύψος που κανείς δεν το περίμενε μέσα στην κρίση του κορονοϊού.  

Συνεπώς,  το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί,  μέσα στην εμπόλεμη κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει στα σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει διάλογο μαζί του για την οικονομία. Ανταγωνιστικό διάλογο για την ορθότητα ή όχι μέτρων, όταν προϋπόθεση εφαρμογής τους είναι, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το περάσουμε και αυτό σημαίνει πως η χώρα δεν βαδίζει για το αύριο. Βαδίζει προς το σημείο μηδέν.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γιώργου Κράλογλου, 6/4/2020]

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1135/Β/2-4-2020) των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την “Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υλοποίηση του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος”, είναι χρήσιμο να διευκρινιστούν, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τα παρακάτω.

Οι επιχειρήσεις που δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.
  2. Να είναι επιχειρήσεις που:

-δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014)1 ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού (βλ. Προσωρινό Πλαίσιο C(2020)1863/19.03.202), και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

ή

-πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 για τις ενισχύσεις de minimis (ΕΕ L351/24.12.2013)3 και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο ενίσχυσης, για την τριετία 2018-2020.

  1. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
  2. Καν. 651/2014:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014R0651&from=EL 

  1. Προσωρινό Πλαίσιο C(2020)1863/19.03.2020:

https://ec.europa.eu/competition/state_aid/what_is_new/sa_covid19_temporary-framework_el.pdf 

  1. Καν.1407/2013:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013R1407&from=EL 

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 5/4/2020]

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ανακοινώνονται 62 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες. 

Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 

To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 73 θανάτους συνολικά στη χώρα. 

Οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25453 κλινικά δείγματα.

Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 5/4/2020]

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

“Οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε πότε θα μπούμε σε κανονικότητα, ούτε και να προβούμε σε σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια αν δεν λήξει ο συναγερμός, άρα αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης”. 

H δήλωση αυτή του Θ. Φέσσα στο πλαίσιο της προ ημερών γενικής συνέλευσης της BriQ Properties περιγράφει συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες, μεγάλοι όμιλοι, ακόμη και αυτοί που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, προετοιμάζουν τις άμυνες τους καθώς κανείς δεν γνωρίζει το πότε ακριβώς θα τελειώσει η κρίση του κορονοϊού αλλά και το πως θα έχει διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα.

Η επιδείνωση έγινε αισθητή ήδη από τον Μάρτιο όπου η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους, τον Ιούλιο του 2015.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PurchasingManagers’ Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 42,5 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας σημαντική μεταστροφή από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Η συρρίκνωση των νέων εργασιών ήταν επίσης έντονη, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι κύριοι συνεργάτες εξαγωγών και οι πελάτες από το εσωτερικό μείωσαν δραστικά ή ακύρωσαν τις παραγγελίες τους ενόψει της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και των μέτρων έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης.

Έτσι, το σύνολο των πωλήσεων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015. Παράλληλα, η μείωση των επιπέδων απασχόλησης στην μεταποίηση ήταν απότομη και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αναστολή της παραγωγής

Λόγω του “παγώματος” στα κατασκευαστικά έργα και στα έργα υποδομών, ο όμιλος Viohalco αποφάσισε την αναστολή των παραγωγικών δραστηριοτήτων των θυγατρικών του που ανήκουν στον κλάδο χάλυβα. Έτσι, η πλειοψηφία των περίπου 900 εργαζομένων στις μονάδες των Σιδενόρ και Sovel και των Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τις 2 Απριλίου και για ένα μήνα. Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τέθηκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη καθώς τα προϊόντα των συγκεκριμένων θυγατρικών απευθύνονται σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη δηλαδή κυρίως στην κατασκευαστική-οικοδομική αγορά όπου λόγω κορονοϊού πολλά έργα υλοποιούνται με υποτονικό ρυθμό εάν δεν έχουν σταματήσει.

Μόλις χθες, η διοίκηση της Επίλεκτος προειδοποίησε για μείωση του τζίρου του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας κατά 50% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Επίλεκτος έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας  μέρους των εργαζομένων της από 01.04.2020.

Επίσης, η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης επίσης αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας της πλειονότητα του προσωπικού της. Έτσι από 1 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Σε καθεστώς αναστολής έθεσε μέρος των εργαζομένων της μέχρι τα τέλη Απριλίου και η Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία, ενώ η Fieratex αποφάσισε η πλειονότητα του προσωπικού της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας από 01/04/2020 μέχρι 15/5/2020 .

Παράλληλα, η οινοποιία Μαλαματίνα έγινε η πρώτη βιομηχανία τροφίμων που αποφάσισε να κλείσει της μηχανές της στη χώρα μας. Η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε της αναστολή της παραγωγής μετά την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων που ελήφθησαν στην αγορά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας η πτώση στις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο έφθασε το 80%, ενώ μείωση 18% κατέγραψε και ο τζίρος από τα σουπερμάρκετ.

Το στοίχημα της επανεκκίνησης

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως όσο συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας τόσο θα αυξάνονται και οι βιομηχανίες που θα επιλέγουν τον δρόμο της αναστολής των εργασιών τους αξιοποιώντας τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα και δεν συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα τα οποία λόγω της μειωμένης ζήτησης θα στοιβάζονται στις αποθήκες τους, ενδεχομένως και για μήνες.

Στους κύκλους των αναλυτών επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο όλες αυτές οι εταιρείες που κλείνουν προσωρινά θα μπορέσουν να ξανανοίξουν μόλις αντιμετωπιστεί η πανδημία με τους πιο απαισιόδοξους να αναφέρουν ότι τρεις στις τέσσερις εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους δεν θα ανοίξουν ξανά.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Κώστα Κετσιετζή, 3/4/2020]

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, από την Κίνα και τις ΗΠΑ μέχρι την ΕΕ, χρειάστηκε να διαθέσουν αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία αλλά την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει ισχυρό παρόν κινητοποιώντας κεφάλαια και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην ιστορία καταλαμβάνοντας όλο το φάσμα των οικονομικών κλάδων και όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Αν και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δείξει ότι διαθέτει κοινωνικά αντανακλαστικά σε περιόδους κρίσεων, όπως ο σεισμός στην Ηλεία, η πλημμύρα στη Μάνδρα, η πυρκαγιά στο Μάτι κ.α., η σημερινή κινητοποίηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Στην Ελλάδα η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα είναι καταλυτική, καθώς η πανδημία βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε θέση αδυναμίας λόγω των χρόνιων ελλειμμάτων. Με την συνεισφορά τους οι επιχειρήσεις καλύπτουν κενά και συνεισφέρουν στην προσπάθεια της χώρας να αντεπεξέλθει σε μια πρόκληση που υπερβαίνει τις δυνατότητες της. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων και η άμεση ανταπόκρισή τους έχει ειδικό βάρος εάν ληφθεί υπόψη ότι μόλις είχαν αρχίσει να φως στο τούνελ της υπερδεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε ενώ είναι και πάλι αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας διαρκείας, τόσο στην τοπική αγορά όσο και στη διεθνή.

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικές πρωτοβουλίες από ένα μπαράζ ενεργειών που έλαβαν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και συνεχίζεται. 

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε προ ημερών η παραλαβή 13,5 εκατ. προστατευτικών μασκών από την Κίνα. Πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, που σηματοδοτεί την έντονη κινητοποίηση της ναυτιλιακής κοινότητας.

Η Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεργάστηκαν προσφέροντας άμεσα πτήσεις για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού από τις χώρες παραγωγής του. Ειδικότερα, η Aegean πρόσφερε αεροπλάνα, πληρώματα και άλλα μεταβλητά έξοδα των πτήσεων ενώ ο Όμιλος ΕΛΠΕ μέσω της ΕΚΟ κάλυψε όλο το κόστος των καυσίμων για 10 πτήσεις. Για το σκοπό αυτό η Aegean χρειάστηκε να κάνει μετατροπές σε δύο Airbus A320/321 για να αυξηθεί η χωρητικότητα για μεταφορά φορτιού φαρμάκων, εξοπλισμού ή άλλου ιατρικού υλικού πρώτης ανάγκης. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και η ΕΚΟ συνεχίζουν να διατηρούν ανοικτές εγκαταστάσεις στα ελληνικά αεροδρόμια για να εξυπηρετούν έκτακτους ανεφοδιασμούς. 

Το μισό μισθό τους κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο διαθέτουν συμβολικά στον ειδικό λογαριασμό για τη μάχη κατά του Covid – 19 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Αegean ότι ο Ευτύχιος Βασιλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος και μέτοχος της εταιρείας, δεν θα λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία το 2020. Το ίδιο ισχύει για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτριο Γερογιάννη. Οι αμοιβές εφόσον δεν αναστέλλονταν θα καταβάλλονταν το 2021.

Ισχυρό παρόν στις έκτακτες ανάγκες έδωσε ο ενεργειακός τομέας, με τη ΔΕΗ να προσφέρει δωρεά ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες σε μάσκες, προστατευτικές στολές, γυαλιά και άλλα αναλώσιμα υλικά. Την ίδια ώρα η ΓΕΚ Τέρνα πρόσφερε πλήρη εξοπλισμό για τη λειτουργία κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία “Αττικόν” και “Ευαγγελισμός”, καθώς και εξοπλισμό για νοσοκομεία της περιφέρειας (Ιωαννίνων, Σερρών και “Μποδοσάκειο” Πτολεμαϊδας). 

Στη δωρεά 65 ειδικών αναπνευστήρων προχώρησε η εταιρεία Mytilineos, προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα οι ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ η Fraport Greece και ο όμιλος Κοπελούζου προχώρησαν στη δωρεά 500.000 χειρουργικών μασκών.  

Στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών σημειώνεται ότι o όμιλος Ήρων ανακοίνωσε νέα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, χαρίζοντας τον ΦΠΑ του ρεύματος των οικιακών παροχών για όλο τον Απρίλιο και προσφέροντας έκπτωση 12 ευρώ και δωρεάν ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας με την εγγραφή κάθε νέου ή υφιστάμενου πελάτη στο e-bill. Επίσης, μεταξύ άλλων δράσεων, προχώρησε στην αγορά και δωρεά προς το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αναλώσιμων υλικών πρώτης. Από την πλευρά της η nrg προχωρά σε 5% επιπλέον έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, 5% επιπλέον έκπτωση στο φυσικό αέριο, 10% έκπτωση στους δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολόγιου (ΚΟΤ) και τους ευάλωτους πελάτες, προσφέροντας παράλληλα 5 ευρώ έκπτωση για ενεργοποίηση e-bill στο mynrg και μηδενισμό της εγγύησης με πάγια εντολή, με επιμήκυνση της προθεσμίας για τον χρόνο ενεργοποίησής της, από έναν σε δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) αποφάσισε τη χορήγηση ιατρικού υλικού και εξοπλισμού, ύψους 200.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Κινητή Μονάδα στον περίβολο του νοσοκομείου εγκατέστησε το Ερρίκος Ντινάν για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών και τη διενέργεια τεστ για τον Covid-19, ενώ έχει θέσει στη διάθεση της πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ και 53 κλίνες νοσηλείας.

Η Novartis Hellas πρόσφερε 3 κλίνες ΜΕΘ, 5 οθόνες για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών στο Πανεπιστημιακό  Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 4.000 ιατρικές μάσκες γάντια ενώ προέβη και σε δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ας σημειωθεί ότι τo Σωματείο “Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο” διαθέτει σε ευπαθείς ομάδες, όπως γηροκομεία και δομές αστέγων, τα χρήματα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ενώ ισχυρό παρόν στις προκλήσεις της επιδημίας δίνει η Intrakat αλλά και ο όμιλος Intracom. Ειδικότερα, η Intrakat, μετά τη δωρεά των οκτώ κινητών υγειονομικών μονάδων σε ισάριθμα νοσοκομεία υποδοχής για την αντιμετώπιση του Covid-19, προχώρησε στη δωρεά υγειονομικού εξοπλισμού και υλικών στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.

H KPMG προσφέρει δωρεάν στελέχωση θέσεων που προκύπτουν από τον Covid-19 ενώ με το ποσό των 30.000 ευρώ συμμετέχουν στις δαπάνες αναγκαίων αναλώσιμων του υπουργείου Υγείας οι δικαστικές ενώσεις την ώρα που πρόσωπα που ηγούνται σημαντικών θεσμών διαθέτουν στην κοπινή προσπάθεια τους μισθούς τους.

Η Interamerican προσέφερε επτά κλίνες ειδικά για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τύπου Hillrom 900 Accela με ζυγό και ειδικό αερόστρωμα και πέντε συστήματα φορητών υπερηχοτομογράφων Philips Lumifay, με αντίστοιχα tablets αλλά και συγκυριακά για την ανάγκη εκτίμησης περιστατικών σχετικά με την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ.

Έκτακτο ταμείο αρωγής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες της, τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, δημιούργησε η Ελληνικός Χρυσός.

Aπό την πλευρά του ο όμιλος Σαρακάκη, σε συνέχεια της διάθεσης στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, μίας σειρά επαγγελματικών και επιβατικών οχημάτων για τη διευκόλυνση του έργου των αρμόδιων αρχών, προχώρησε σε νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προσφέροντας 15 καινούργια δίκυκλα Honda Supra GTR150, προς αξιοποίησή τους από την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλευρό των ευπαθών ομάδων της τρίτης ηλικίας της Ηπείρου στέκεται η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη προσφέροντας σε εβδομαδιαία βάση καλάθια με γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την πλευρά του ο όμιλος Σαράντη, μέσω του Noxzema, στήριξε το έργο της Κιβωτού του Κόσμου και των Γιατρών του Κόσμου ενώ η ΝΝ Ηellas, που προχώρησε σε ακύρωση των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα διέθεσε το ανάλογο χρηματικό ποσό για την άμεση στήριξη της χώρας.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, που αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 10.000 ευρώ μέσω ειδικού λογαριασμού, προωθεί δωρεά στο «Σωτηρία» για 30 αναπνευστήρες και 12 φορητούς καρδιογράφους για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης η Μέλισσα Κίκιζας πρόσφερε μια σειρά από αναλώσιμα για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, σε στάδιο προ κλινικών δοκιμών βρίσκεται αμερικανική θυγατρική της British American Tobacco στον τομέα της βιοτεχνολογίας, που προχωράει στην ανάπτυξη εμβολίου για τον Covid-19 με την χρήση τεχνολογίας που στηρίζεται στο φυτό του καπνού. Επίσης το Ίδρυμα PVH δεσμεύει 1 εκατ. δολ. για την ανακούφιση από τον Cοvid-19, συμπεριλαμβανομένης δωρεάς 100.000 δολ. στο Ταμείο του Ιδρύματoς των Ηνωμένων Εθνών και του Swiss Philanthropy Foundation, προς όφελος του ΠΟΥ. Σημειώνεται ότι η PVH διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σημάτων με σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων Calvin Klein και Tommy Hilfiger.

 

[ΠΗΓΗ: https://csrindex.gr/, της Σοφίας Εμμανουήλ, 2/4/2020]

O ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ “ΓΕΡΝΕΙ” ΠΡΟΣ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ESM, ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ “ΚΟΡΟΝO-ΟΜΟΛΟΓΟ”

Ανάμεσα στο δίλλημα – όσοι το αντιμετωπίζουν σαν τέτοιο – μεταξύ της δυνατότητας έκδοσης κορονο-ομολόγου και της παροχής δανείων από τον ESM με “σχεδόν μηδενικές” προϋποθέσεις, η πλάστιγγα φαίνεται να κλίνει προς την δεύτερη “λύση”, με την προσθήκη bonus “δωρεάν κεφαλαίων” από ειδικό ταμείο για τον κορονοϊό.

Την Δευτέρα στο EWG, εκτός απροόπτου, θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς το Eurogroup, η οποία αναμένεται να προωθηθεί ως σημείο σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από παράγοντες της Κομισιόν οι οποίοι συνδέονται με τις σχετικές διαδικασίες, ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν πυκνώσει τα τελευταία 24ωρα, μετά την αποτυχία επίτευξης πραγματικής συμφωνίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, καταγράφουν μία σημαντική δυνατότητα συμφωνίας για την “νομιμοποίηση” δανειοδότησης από τον ESM πέρα από τα “όρια” που προσδιορίζονται από το ECCL (που περιλαμβάνει “ελαφρές” μνημονιακές δεσμεύσεις στην πιστοληπτική γραμμή).

Ήτοι την νομιμοποίηση δανειοδότησης χωρίς προϋποθέσεις για το διάστημα που εμπίπτει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

Τις σχετικές “διαπραγματεύσεις” χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Βάλντις Ντομπρόφσκις, επιτελικά στελέχη του οποίου εμφανίζονται αισιόδοξα για “αποτελέσματα” μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει ανατεθεί στο Eurogroup να βρεί λύση στο πρόβλημα. 

Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει “βοηθήσει” το γεγονός οτι τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Κομισιόν, βεβαιώνουν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης οτι οι συνδυασμένες συνέπειες της πανδημίας και της απότομης “διακοπής” της παραγωγικής διαδικασίας, οδηγούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό και παραγωγικό σύστημα στα όρια των αντοχών του, εάν δεν υπάρξουν συνδυασμένες και χωρίς όρια χρηματοδοτικές πρακτικές στήριξης σε εθνικό και διευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά της Κομισιόν, μάλιστα, η έμφαση για πρώτη φορά βρίσκεται στην διασφάλιση της απ’ ευθείας χρηματοδότησης των μισθών και των συντάξεων έτσι ώστε να μη διαρραγεί η ικανότητα της καταναλωτικής δαπάνης, στην οποία στηρίζεται η ενιαία εσωτερική αγορά, δηλαδή ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι θα ήταν μη συνετό να καταναλώσουν κεφάλαια στο να δώσουν μερίσματα ή να συνεχίσουν – όποιοι το κάνουν – αγορές ιδίων μετοχών (Buyback). Tα ποσά που υπολογίζεται ότι θα δαπανούσαν στην περίπτωση αυτή ανέρχονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, τα οποία με την νέα κατάσταση τούς υποδεικνύεται ότι θα τα χρειασθούν για νέες προβλέψεις λόγω ραγδαίας αύξησης των NPLs. 

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα δεν δίστασαν να αντιμετωπίσουν την “υπόδειξη” αυτή (πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΕΚΤ) ως μία υπόμνηση μελλοντικής απειλής bail-in, με αφορμή το γεγονός ότι η ΕΚΤ συνοδεύει την σύστασή της με την διαβεβαίωση ότι οι μέτοχοι θα …καταλάβουν την αναγκαιότητα αυτού του περιορισμού.

Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά της ΕΚΤ εξακολουθεί να υποστηρίζεται η δυνατότητα έκδοσης κορονο-ομολόγου, ωστόσο εφόσον υπάρξει συμφωνία τηνΔευτέρα στο EWG, η ΕΚΤ θα συνταχθεί με κάθε μέσο που διαθέτει στην υποστήριξή της.

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η “λύση” της χρηματοδότησης από τον ESM, αυτομάτως ανοίγει χωρίς περιορισμούς η δυνατότητα ένταξης της χώρας αυτής (σ.σ. που θα πάρει δηλαδή δάνειο από τον ESM) στο πρόγραμμα ΟΜΤ (επιλεκτικής και χωρίς όρια αγοράς ομολόγων της από την ΕΚΤ) το οποίο βέβαια ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε (από το 2012) λόγω της αντίδρασης της Bundesbank…

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 2/4/2020]

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΑΠΡΙΛΗΣ, Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ -ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινότητας, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Σε αυτά τα δομικά συστατικά για τη στρατηγική της κυβέρνησης στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού, στάθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Προς τη μικρή εκείνη μερίδα των πολιτών, που γυρίζουν την πλάτη στα μέτρα προστασίας. Σε όσους από την αντιπολίτευση σπεύδουν να ζητούν παροχές. Στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να δράσουν άμεσα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

“Τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν με το κοινό συμφέρον και η υπομονή τους είναι σωτήρια. Και επιμένω να ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς που το πλήττουν. Η ανευθυνότητα τους είναι εγκληματική. Με αληθινό ενδιαφέρον, καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες εκείνους που ως τώρα έκαναν θετικό παράδειγμα την Ελλάδα…Ας μείνουμε πρωτοπόροι και νικητές μέχρι τέλους. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι, για να γίνουμε μέρος της λύσης. Θα το ξαναπώ. Εάν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας, όμως, είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε…”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. 

Ο Απρίλιος ο πλέον κρίσιμος μήνας

Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε δύο σημεία:

-Όλα τα εργαλεία που αναπτύσσονται για τη θωράκιση της χώρας θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο.

-Οι εξαιρετικές, όπως τις χαρακτήρισε, παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο στην περίοδο της κρίσης.

“Ο Απρίλιος, ίσως, αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον… Όσα προηγήθηκαν κρύβουν φροντίδα για τον άνθρωπο. τολμηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία αλλά και τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα…Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία και πάνω από όλα ενότητα και αλληλεγγύη γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή…Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι εθνική και το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με πολύ διαφορετική ισχύ και με πολύ διαφορετικό μέγεθος. Κινηθήκαμε με διορατικότητα…Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό λέει η πραγματικότητα ύστερα από πέντε εβδομάδες αγώνα… Η κοινωνία, στη μεγάλη πλειοψηφία, στήριξε αυτά τα μέτρα και θέλω και εδώ να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθη την ανάγκη να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους και να προστατεύσουν τελικά το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από το αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής…”, επεσήμανε. “Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε, ίσως στο τέλος της αρχής”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.

“Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί…”, ανέφερε. 

“Προσέχετε τι ζητάτε”

Στην παρέμβασή του, από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν είναι ώρα για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση, ούτε για χυδαίες για διχαστικές επιθέσεις.

“Να δεχτώ ότι για τις τιμές των ΜΕΘ συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια, υπολογίζοντας την αξία μιας κλίνης με αυτήν μιας πλήρους μονάδας. Να αναγνωρίσω ότι αγνοείται ότι η Διεθνής βιβλιογραφία υπολογίζει την τιμή μιας ΜΕΘ σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτή που καθορίσαμε…Να σας πω επίσης ότι οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί ανήκουν στο πλαίσιο κρεβατιών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας δωρεάν στο Εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό που δεν πρόκειται να ανεχτώ είναι φτηνές απειλές του τύπου…όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε, αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία ψευδών ειδήσεων”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει ποιο πρόσωπο επιθυμεί να έχει το κόμμα του.  

“Προσωπικά δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν. Αλλά, έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους… Όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Ας προσέχουν τι ζητούν, διότι εκτίθενται. Προσωπικά, θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας και θα εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς, τους επιστήμονες, τους τεχνοκράτες, αυτούς που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια της κρίσης…”, διεμήνυσε.

Η ώρα της ευθύνης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους εταίρους, ότι η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή, προσυπογράφοντας, όπως ανέφερε, τα λόγια του Ζακ Ντελόρ, που προειδοποίησε ότι σε αυτήν τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.

“Υποστηρίζω σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Είναι μία πρόταση, την οποία εισηγούμαστε μαζί με ακόμα οκτώ χώρες και πιστεύω ότι και άλλες χώρες που δεν προσυπέγραψαν το αρχικό κείμενο αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη. Σε αυτήν την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ, το οποίο χτυπά ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες… Είμαι βέβαιος ότι τελικά μία λύση κοντά σε αυτό που περιέγραψα θα προκύψει και το θέμα είναι να μην έρθει πολύ αργά. Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα…”, τόνισε. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του:

-Το νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000 προσλήψεις που είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο. Κινηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ταχύτητα στην προμήθεια ιατρικού υλικού. Η προμήθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, καθημερινά εξασφαλίζουμε ειδικά το υγειονομικό μας προσωπικό, αλλά και την αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εργαζόμενους στην πολιτική προστασία, το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” με αυτά τα πολεμοφόδια της ζωής. Το κάνουμε με πρόγραμμα, το κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια και το κάνουμε και με τη συστράτευση του ιδιωτικού τομέα υπό το συντονισμό πάντα του δημοσίου…

-Συγχαίρω όλους τους φορείς και όλα τα ιδρύματα και θα ήταν καλό να βρεθούν και άλλοι μιμητές καθώς σε τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται…

-Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, καθώς ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς, τα σχολεία έκλεισαν, λίγο αργότερα ακολούθησαν και τα περισσότερα καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε μία καμπάνια ενημέρωσης. Το σύνθημα “μένουμε σπίτι”. Προχώρησε ο σχεδιασμός των πρώτων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ το συντονισμό των δράσεων ανέλαβε η πολιτική προστασία, έχοντας στο πλευρό της ένα επιτελείο ειδικών…

-Μέσα σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων  ευρώ. Κύριο μέλημά μας η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα…Εμείς επιλέξαμε μία οριζόντια ενίσχυση των800 ευρώ, η οποία απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων. Και οι πιο ωφελημένοι από αυτήν την πολιτική είναι οι χαμηλόμισθοι είναι τα χαμηλά εισοδήματα…Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μία αμοιβή των 800 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα…Όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το νέο εργαλείο του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής…Το τέταρτο κύμα των αποφάσεών μας συμπλήρωσε το σχέδιό μας και για το επόμενο δίμηνο. Έτσι, για τους εργαζόμενους το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται τώρα σε 1.700.000 μισθωτούς. Σχεδόν στο σύνολο του δυναμικού του ιδιωτικού…Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα και επιπλέον μέχρι τις 10 Απριλίου μία παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί ειδικά στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής και η πολιτεία με αυτό τον τρόπο τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους και θα επιβραβεύσει 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της πολιτικής προστασίας…

-800.000 επιχειρήσεις υπάγονται στο δίχτυ προστασίας. Όπως και το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας, ενώ σχεδόν όλες ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αναστολή καταβολής ΦΠΑ και οφειλών προς την εφορία, τρίμηνη αναστολή δόσεων στα ενήμερα τραπεζικά δάνεια, παράταση λήξης των επιταγών μέχρι 31η Μαΐου. Η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών εντάσσεται και αυτή στους δικαιούχους των 800 ευρώ. Ειδικά οι επιστήμονες θα λάβουν αυτό το βοήθημα ξεκινώντας, από τις αρχές Μαΐου. Τον Απρίλιο, ωστόσο, θα μπορούν να εισπράξουν και 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και παρότι ασκήθηκε αρκετή κριτική σε αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης θέλω να τονίσω ότι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που διαφορετικά σε αυτήν τη συγκυρία θα έμεναν ανενεργά…

-Εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και για αυτό και μπορούμε σήμερα να διαθέσουμε ακόμα 150 εκατομμύρια ευρώ για στοχευμένες ενέργειες στήριξης του Πρωτογενούς τομέα, για να στηρίξουμε τους αγρότες μας.

-Στον Έβρο και στο Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο που είχε να κάνει με την υπεράσπιση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή παράνομων μεταναστών, την οποία οργάνωνε η Τουρκία. Μία μάχη που, ευτυχώς, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη κερδήθηκε…

-Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά σε συνθήκες δύσκολες και θα επιμείνω σε αυτή τη Δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως, δυστυχώς, συνέβη πρόσφατα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία. Γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες και ο υιός της παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά εξίσου επικίνδυνος με τον κορονοϊό. 

Δείτε εδώ το βίντεο με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 2/4/2020]

ΈΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΥ

Πυκνώνει η προσφορά υγειονομικού υλικού και άλλων αναγκαίων αγαθών

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσφορές των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό η Interamerican προσέφερε επτά κλίνες ειδικά για Μονάδες Εντατικής θεραπείας, τύπου Hillrom 900 Accela με ζυγό και ειδικό αερόστρωμα και πέντε συστήματα φορητών υπερηχοτομογράφων Philips Lumifay, με αντίστοιχα tablets αλλά και συγκυριακά για την ανάγκη εκτίμησης περιστατικών σχετικά με την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ..

Έκτακτο ταμείο αρωγής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες της, τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, δημιούργησε η Ελληνικός Χρυσός.

Ο όμιλος Σαρακάκη, σε συνέχεια της διάθεσης στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μιας σειράς επαγγελματικών και επιβατικών οχημάτων για τη διευκόλυνση του έργου των αρμόδιων αρχών, προχώρησέ σε νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, προσφέροντας 15 καινούργια δίκυκλα Honda Supra GTR1 50, προς αξιοποίηση τους από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλευρό των ευπαθών ομάδων της τρίτης ηλικίας από την τοπική κοινωνία της Ηπείρου στέκεται n γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, προσφέροντας σε εβδομαδιαία βάση καλάθια με γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την πλευρά του ο όμιλος Σαράντη, μέσω του Noxzema, στήριξε το έργο της Κιβωτού του Κόσμου και των Γιατρών του Κόσμου, ενώ η NN Hellas, που προχώρησε σε ακύρωση των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, και διέθεσε το ανάλογο χρηματικό ποσό για την άμεση στήριξη της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, που αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 10.000 ευρώ μέσω ειδικού λογαριασμού, προωθεί δωρεά στο Σωτηρία για 30 αναπνευστήρες και 12 φορητούς καρδιογράφους για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης η Μέλισσα Κίκιζας πρόσφερε μια σειρά από αναλώσιμα νια τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 2/4/2020]

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Καθίζηση στην παραγωγή και στη ζήτηση λόγω κορονοϊού – Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

«Η ανηφόρα είναι μπροστά μας» τονίζει ο κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας σε μια πρώτη εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Να σημειωθεί πως ο κλάδος εντάχθηκε στο δεύτερο πακέτο μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ξεκινά από αυτόν τον μήνα. Όπως τονίζουν στη Ν στελέχη του χώρου, μέχρι στιγμής ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου υλοποιούν τις παραγγελίες των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο, τομείς όπως τα μάρμαρα, που ξεχώριζαν για τη συμβολή τους στις εξαγωγές της χώρας, ήδη μετρούν σημαντικές απώλειες που στο βάθος χρόνου θα διευρυνθούν. Όσον αφορά την παραγωγή ήδη υπάρχουν δυσκολίες στις βάρδιες των εξορυκτικών μονάδων λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, αλλά και εργαζομένων που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο τώρα λόγω του κορονοϊού. Όσον αφορά τη διακίνηση των προϊόντων εξόρυξης ήδη έχει διαταραχθεί η ροή των containers είτε γιατί έχουν εγκλωβιστεί στους τόπους προορισμού είτε γιατί δεν έχουν φορτωθεί καθόλου. Οι συνέπειες αυτής της εμπλοκής αναμένεται να φανούν ακόμη πιο έντονα στο προσεχές διάστημα. Αναφορικά με το τι γίνεται διεθνώς, τονίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ν. Αφρική έχουν αρχίσει και κλείνουν μεταλλεία, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει καθίζηση τόσο στην παραγωγή όσο και στη ζήτηση, γεγονός που επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον κλάδο. Στην Ασία και συγκεκριμένα στην Κίνα η ζήτηση παραμένει χαμηλή, ειδικά για χάλυβα, ωστόσο καταναλώνεται το απόθεμα και δεν γίνονται νέες μεγάλες παραγγελίες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθ. Κεφάλα, εκτός από τους δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες ο εξορυκτικός κλάδος έχει μπροστά του την επίλυση και εγχώριων προβλημάτων και εγγενών δυσχερειών. Σύμφωνα με το ΣΜΕ αντίθετα με το ευρωπαϊκό πνεύμα και ης ευρωπαϊκές κατευθύνσεις το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο «Έκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», θέτει αναιτιολόγητα και εκ των προτέρων την εξορυκτική δραστηριότητα εκτός επιτρεπόμενων χρήσεων γης μέσα στις ζώνες απόλυτης προστασίας φύσης και προστασίας φύσης. Και επισημαίνει πως η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι και η εξασφάλιση  προσβασιμότητας στους φυσικούς ορυκτούς πόρους, τα κοιτάσματα των οποίων χωροθετούνται από τη φύση, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της οικονομίας της. Για τον λόγο αυτό, με αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους επιτρέπει την εξόρυξη πρώτων υλών και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές χωρίς να απαγορεύει άκριτα και εκ των προτέρων την αξιοποίηση τους.

Τους όρους αυτούς τους έχει θεσπίσει και περιγράφει αναλυτικά στην καθοδηγητική οδηγία για την εξορυκτική δραστηριότητα εντός περιοχών προστασίας, «NATURA Guidance for Extractive non Energy Activities», η οποία έχει εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010. Σημειώνεται προς ότι περίπου το 30% προς έκτασης προς χώρας προς έχει κηρυχθεί σε καθεστώς προστασίας. Η εξορυκτική βιομηχανία αποδεδειγμένα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της εθνικής προς οικονομίας και οι επιπλέον αναιτιολόγητοι περιορισμοί θέτουν σε υπέρμετρο κίνδυνο τη διεθνή ανταγωνιστική θέση προς, καθώς και προς αναπτυξιακές της δυνατότητες, επισημαίνει μεταξύ άλλων Ο ΣΜΕ. 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 2/4/2020]