ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ «ΕΡΙΞΑΝ ΑΚΥΡΟ» ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΧΑΒΡΙΑ ΤΩΝ 106 ΕΚΑΤ

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός, μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική (Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων), μια σύμβαση αξίας περίπου 106 εκατ. ευρώ.

Η κατάθεση προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Intrakat– SUEZ ΕAU France S.A.S. – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είχε μεταφερθεί (μετά από πολλές παρατάσεις) για το τέλος Μάιου (30/05). Ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στον διαγωνισμό τελικά δεν κατατέθηκε προφορά καθώς ουδείς εκ των ενδιαφερόμενων έδειξε ενδιαφέρον στο τελευταίο στάδιο.

Ο προβληματισμός των κατασκευαστών

Κατά συνέπεια, το έργο που «φιλοδοξούσε» να καλύψει το 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και να εξασφαλίσει την άρδευση 24.000 στρεμμάτων, για την ώρα μένει δίχως ιδιώτη φορέα επένδυσης. Μένει να φανεί αν από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επανέλθουν με νέα δεδομένα και νέους όρους. Γιατί όπως έχει αναδείξει το insider.gr, για κάποιους ΣΔΙΤ διαγωνισμούς που έρχονται από το παρελθόν, με άλλα δεδομένα, διαφορετικά κοστολόγια, άλλες χρηματοοικονομικές (εν προκειμένω ίσως και κλιματικές) συνθήκες, υπάρχει προβληματισμός και σκεπτικισμός από πλευράς των κατασκευαστικών ομίλων (ιδίως σε κτηριακά projects).

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι «τρέχουν» πολλοί μεγάλοι διαγωνισμοί που απαιτούν κεφάλαια/ρευστότητα, τεχνική επάρκεια και ανθρώπινους πόρους, οι κατασκευαστές εσχάτως είτε έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς είτε ενίοτε… δεν εμφανίζονται καν στο στάδιο των προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στάδια του διαγωνισμού έχουν λάβει πλήθος παρατάσεων τα τελευταία χρόνια.

Ποιο ήταν το έργο

Για την ιστορία, το έργο θεωρούνταν αυξημένης σημασίας για την περιοχή ώστε να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ ήταν για 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούσαν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχονταν σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ).

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορούσε στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων. Το έργο αφορούσε στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

(Φωτό: Eurokinissi)

 [ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr/, του Γιώργου παπακωνσταντίνου, 7/6/2023]

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2023 ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ GOV.GR

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ενημερώνει ότι οι αιτήσεις για τις δράσεις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αγορά κυψελών και κινητών βάσεων) και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών) μπορούν να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2023 μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του GOV.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

https://www.gov.gr/ipiresies/georgia-kai-ktenotrophia/ktenotrophike-epikheirematikoteta/psephiakes-uperesies-gia-melissokomous 

μελισσοκόμοι μπορούν να υποβάλουν την ψηφιακή αίτηση και τα απαραίτητα παραστατικά και δικαιολογητικά μόνοι τους (στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση) ή μέσω των Κέντρων Μελισσοκομίας: 

 • ∙ Κέντρο Μελισσοκομίας Χαλκιδικής, Νικήτη Χαλκιδικής, τηλέφωνο 2375020113, e mail: meli_cha@otenet.gr  και 
 • ∙ Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Θέρμη Θεσσαλονίκης τηλέφωνο  2310 471544 (επιλογή 3)) e-mail: kmkmakedonias@gmail.com 

Για την αντικατάσταση κυψελών και κινητών βάσεων απαιτούνται: 

 1. Να είναι ενεργοί μελισσοκόμοι με 20 τουλάχιστον κατεχόμενες κυψέλες σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αριθ. 140/106516/16-04-2021 ΥΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
 2. Τιμολόγια αγοράς κυψελών και κινητών βάσεων 
 3. Εξοφλητική απόδειξη και αποδεικτικό ηλεκτρονικής πληρωμής (για ποσά άνω των 500€) (ημερομηνία αγοράς κυψελών και κινητών βάσεων από 1/1/2023 έως 30/6/23) και στα τιμολόγια θα πρέπει να αναγράφεται «Χρηματοδοτούμενο στο  πλαίσιο του Καν (ΕΕ) 2021/2115/Έτος ενίσχυσης 2023» 

Για τις μετακινήσεις μελισσοσμηνών απαιτούνται: 

 1. Εκκαθαριστικό (το πιο πρόσφατο), με ακαθάριστο αγροτικό οικογενειακό εισόδημα άνω των 5.000€ 
 2. Βεβαίωση επαγγελματία αγρότη 
 3. Αντίγραφα εγγράφων που αποδεικνύουν κατά περίπτωση ότι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – Δήλωση ΟΣΔΕ και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα,
 4. Άδεια κυκλοφορίας μελισσοκομικού φορτηγού (αν υπάρχει) 
 5. Έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) 6. Αποδεικτικό συνταξιοδότησης ΟΓΑ (μόνο για συνταξιούχους του ΟΓΑ) 7. Δελτία Αποστολής ή Φορτωτικές: επιλέξιμες μετακινήσεις από 1/1/2023 ως  30/6/2023 στα Δελτία Αποστολής ή στις φορτωτικές θα πρέπει να αναγράφεται «Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Καν (ΕΕ) 2021/2115/Έτος ενίσχυσης 2023» 

Δικαιούχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι μελισσοκόμοι, οι οποίοι: 

 • ∙ είναι κάτοχοι άνω των 110 μελισσοσμηνών 
 • ∙ δηλώνουν ακαθάριστο αγροτικό οικογενειακό εισόδημα άνω των 5.000€ ∙ και είναι επαγγελματίες αγρότες  

 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 7/6/2023]

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ – ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι το δεύτερο εκλογικό ορόσημο του 2023, αυτή τη φορά στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία…φουλάρει τις κομματικές μηχανές της. 

Ο αρχηγός της παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με το αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, επιστρέφει πλήρως στα καθήκοντά του, διευρύνοντας τη…βεντάλια των ανά την Αττική και περιφέρεια περιοδειών του. Το διακύβευμα της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, το οποίο συμπυκνώνεται στη φράση-κλειδί “καθαρή αυτοδυναμία-ισχυρή κυβέρνηση”, κυριαρχεί στις καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις των “γαλάζιων”.

Την ίδια στιγμή, η στρατηγική του θετικού λόγου για την επόμενη ημέρα της χώρας συμβαδίζει με την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, με περιοχές και νομούς-ορόσημο όσον αφορά στην επίτευξη των εκπεφρασμένων, σε όλους τους τόνους, στόχων να…κυκλώνονται στο ημερολόγιο της οδού Πειραιώς και να μπαίνουν στο…μικροσκόπιο τόσο των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των μεικτών κλιμακίων υποψήφιων βουλευτών και στελεχών, τα οποία…οργώνουν την επικράτεια.

Νέος κύκλος

Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος των επισκέψεων του προέδρου της “γαλάζιας” παράταξης διαγράφει από σήμερα την τροχιά του, με πρώτο σταθμό ακόμη μία συνοικία της Αθήνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει…ραντεβού με φίλους της οδού Πειραιώς στη Νέα Ιωνία, ενώ αργά το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Ο τέως πρωθυπουργός, που βγάζει…κόκκινη σε κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης ή εφησυχασμού του κομματικού μηχανισμού, στο δρόμο προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου, αναμένεται ότι θα καλέσει τους πολίτες να δώσουν δυναμικό “παρών” πίσω από τα…μπλε παραβάν, προκειμένου να επαναβεβαιώσουν το δρόμο που οι ίδιοι άνοιξαν εμφατικά το βράδυ της 21ης Μαΐου.

“Η σταθερή και κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν εξαρτάται από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, αλλά από εκείνο του πρώτου και τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Και φαίνεται ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερος των πέντε κομμάτων που ψηφίστηκαν στις 21 Μαΐου. Άρα θα είναι υψηλότερος και ο πήχης της αυτοδυναμίας. Για αυτό και επιμένω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στις 21 Μαΐου έγινε ένα βήμα, το οποίο όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Αντίθετα πρέπει να εδραιωθεί και να γίνει άλμα”, σημείωσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, το βάρος των επισκέψεων τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των “γαλάζιων” στελεχών θα πέσει, κατά κύριο λόγο, στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Αύριο, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα, ενώ η Μακεδονία θα συνεχίσει να αποτελεί κέντρο των περιοδειών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το Σάββατο προγραμματίζεται η επίσκεψή του σε Πέλλα και Πιερία. “Θα λιώσω και πάλι τα παπούτσια μου, γυρίζοντας την Ελλάδα”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο τέως πρωθυπουργός, έχοντας ως οδικό χάρτη σε αυτήν την…γέφυρα των τριών εβδομάδων:

-Τη θωράκιση του ισχυρού ποσοστού που έλαβε ο οδός Πειραιώς την Κυριακή της απλής αναλογικής.

-Τα περαιτέρω ανοίγματα στους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

-Το “μπετονάρισμα” της “γαλάζιας” παράταξης στα κοινά που στέκονται στα δεξιά του εκλογικού χάρτη.

-Την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί από τους πολίτες καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης που θα…τρέξει τον επόμενο μεταρρυθμιστικό κύκλο του “γαλάζιου” προγράμματος. “Αυτή η σταθερή κυβέρνηση σήμερα είναι προϋπόθεση ευημερίας για την ελληνική κοινωνία. Διότι το τελευταίο, το οποίο θα θέλαμε, πιστεύω, είναι να έχουμε μία κυβέρνηση με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειαζόμαστε να έχουμε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίστοιχη -γιατί όχι και μεγαλύτερη- με αυτή την οποία είχαμε την περασμένη τετραετία, ώστε με λυμένα τα χέρια να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες έχουμε μιλήσει”, σημειώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 6/6/2023]

ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Η ΗΜΕΡΑ – ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Την Δευτέρα η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει. Τι συμβολίζει η ημέρα.

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει. Συγκεκριμένα, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε την Κυριακή, ωστόσο, γιορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος. Μάλιστα, ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: «Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία».

Την Κυριακή λοιπόν, γιορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού. Τη Δευτέρα γιορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα, αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.

Όμως οι άγιοι Πατέρες μας πού έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεως μας, για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την Δευτέρα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την ημέρα αυτή, όταν εορταζόταν η Πεντηκοστή των Εβραίων, ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού. Επειδή, λοιπόν, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, γι’ αυτό την επομένη της Πεντηκοστής, την Δευτέρα, εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, πού είναι μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος.

Σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική διδασκαλία, το Άγιο Πνεύμα είναι μία από τις τρεις υποστάσεις ή πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, δηλαδή του ενός και μοναδικού Θεού, ομοούσιο (δηλαδή μοιράζεται την ίδια ουσία-ύπαρξη) με τον Πατέρα και τον Υιό. Επομένως το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός, που «συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και τον Υιό.

Με αυτή τη βάση, μία ιδιότητα του Αγίου Πνεύματος που αναφέρεται συχνά στην Αγία Γραφή, είναι ότι αποτελεί τη θεία δύναμη που ενέπνευσε τους προφήτες να προφητεύσουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού και τα Πάθη του. Εντονότερα ωστόσο παρουσιάζεται το Πνεύμα του Θεού στην Καινή Διαθήκη: Κατά τη Βάπτιση του Χριστού, όπου εμφανίζεται με τη μορφή περιστεριού, ενώ συγχρόνως ακούγεται η φωνή του Θεού-Πατέρα (Θεοφάνια), αλλά και στην Πεντηκοστή ως μία «Θεία Ενέργεια» που εμπνέει τους μαθητές του Χριστού να μιλούν διάφορες γλώσσες.

Από τον Ιησού Χριστό το Άγιον Πνεύμα αποκαλείται και Παράκλητος. Παρόλα αυτά, κάποιοι αρχιερείς, όπως ο Μακεδόνιος, υποστήριξαν από τα πρωτοχριστιανικά ήδη χρόνια ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κτίσμα-δημιούργημα του Θεού. Για να τους αντικρούσουν, οι Πατέρες της Εκκλησίας συνεκάλεσαν τη Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο το έτος 381, στην οποία δογμάτισαν το όγδοο άρθρο του «Συμβόλου της Πίστεως», που αποτελεί την ολοκλήρωση του Τριαδικού Δόγματος: ότι δηλαδή το Πνεύμα είναι «ομοούσιον τω Πατρί και τω Υιώ» και εκπορεύεται μόνο από τον Πατέρα: Μέχρι σήμερα, η Ορθόδοξη εκκλησία δέχεται την εκπόρευση μόνο από τον Πατέρα, ενώ κατά την Καθολική εκκλησία το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Υιό.

Η διαφορά αυτή είναι γνωστή ως filioque (λατ. «και εκ του Υιού»), και κατά την ορθόδοξη άποψη οι Ρωμαιοκαθολικοί υποβιβάζουν με τον τρόπο αυτό το Άγιον Πνεύμα. Η βιβλική βάση για το θέμα βρίσκεται στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, όπου ο Ιησούς λέγει στους μαθητές λίγο πριν από τη σύλληψή Του: «όταν δε έλθη ο Παράκλητος, ον εγώ πέμψω υμίν παρά του Πατρός, το Πνεύμα της Αληθείας, ό παρά του Πατρός εκπορεύεται, εκείνος μαρτυρήσει περί εμού» (Ιωάν. ιε΄ 26).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος μόνο σε δύο περιπτώσεις. -Ως περιστερά στην απεικόνιση των Θεοφανείων -Ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής. Η ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος είναι αργία σε πολλές χριστιανικές χώρες της υφηλίου. Στη χώρα μας αρχικά ήταν αργία μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, μιας και το Άγιο Πνεύμα αποτελεί τον προστάτη τους, αλλά με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε και σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εορτάζουν οι εκκλησίες με την ονομασία Αγία Τριάδα.

(Φωτό: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO)

[ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/

Ο ΘΕΣΜΟΣ “KOUZINA 2023” ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΝΟ

Ο θεσμός KOUZINA 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του, τίμησε τη μνήμη του γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού, του Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, με ένα μοναστηριακό δείπνο στον αυλόγυρο του αρχαιολογικού χώρου της Μονής Ζυγού. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, που παραχώρησε προς χρήση το χώρο στο Δήμο Αριστοτέλη μόνο για αυτή την ημέρα.

Εκεί παραβρέθηκε και ο υποψ. βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ, Γιάννης Γιώργος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και τη μαγειρική τέχνη του πατρός Επιφανίου, η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε το ιδανικό μείγμα μεσογειακής διατροφής και αγιορείτικης παράδοσης. Η στάση ζωής και η πνευματικότητά του, μετατράπηκαν σε σύμβολο της νέας τάσης στη διατροφή, την ίδια ώρα που πρόβαλε στα πέρατα του κόσμου τη Χαλκιδική και τα τοπικά της προϊόντα.

 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 1/6/2023]