ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την χαμηλή παραγωγή ελαιόλαδου είναι τεράστιες 

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της εκτόξευσης της τιμής του ελαιόλαδου στη χώρα μας και όχι μόνο.

Οι εποχές όπως τις ξέραμε έχουν πάψει να υπάρχουν, με τα δέντρα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποχή του χειμώνα ουσιαστικά, ενώ οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.

Μόνο στον νομό Χαλκιδικής οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, φτάνοντας τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, 20.000 και πλέον τοπικοί παραγωγοί έχουν περί τα 330.000 στρέμματα ελαιόδεντρα, που παράγουν 120-150 χιλιάδες τόνους βρώσιμων ελιών ετησίως, με το 90% των παραγόμενων προϊόντων να εξάγονται σε όλο τον κόσμο, μέχρι την Βραζιλία, την Κίνα και την Αυστραλία.

Στη Χαλκιδική η έλλειψη των καλλιεργειών φέτος έχει ξεπεράσει το 90% με τους επιχειρηματίες του κλάδου να βρίσκονται σε απόγνωση.

«Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά για τους παραγωγούς στη Χαλκιδική», δηλώνει ο Νίκος Άνοιξας, μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, εξηγώντας πως «το βασικό πρόβλημα στη φετινή χρονιά ήταν η κλιματική αλλαγή και φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσει κι άλλη τέτοια χρονιά, με τη μείωση στην παραγωγή να φτάνει και το 90%».

Ο Αθανάσιος Μολασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας Αριστοτελείου πανεπιστημίου αναφέρει ότι «με την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ο προηγούμενος χειμώνας και ειδικά η αρχή του χειμώνα ήταν μία δύσκολη περίοδος. Για παράδειγμα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά για το τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου είχαμε μία αύξηση 2 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία».

«Είναι πολύ σημαντικό τα δέντρα να ξεκουράζονται τον χειμώνα, χρειάζονται 1-2 μήνες καλού κρύου να ξεκουραστεί το δέντρο, να μπορέσει να αποδώσει αργότερα, τα τελευταία 5-10 χρόνια δεν το έχουμε αυτό. Πολύ ξηρό κλίμα, λίγες βροχές, πολύ έντονες, το έδαφος δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό».

Το πρόβλημα της ξηρασίας όμως δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιολάδου, το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά, όπως και η φετινή, ενώ στην Ιταλία η συγκομιδή ήταν μειωμένη κατά 80%.

Η παγκόσμια παραγωγή έχει υποστεί μείωση κατά ένα τέταρτο τουλάχιστον ενώ στην ΕΕ η πτώση άγγιξε το 40%.

[ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/, 27/11/2023]

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΤΟ ΓΑΛΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα.

Τις προϋποθέσεις που πληροί η Ελλάδα για να γίνει παραγωγός γαλλίου για την Ευρώπη, ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης του με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo. Ορυκτό απαραίτητο για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων. Κύριο θέμα ρεπορτάζ της Handelsblatt και της Deutsche Welle (μέσα Αυγούστου) με τα γερμανικά Μέσα να σημειώνουν πως “…στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Εκεί η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε γάλλιο”.

Η παραγωγή και οι ανάγκες

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα. Λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά όμως ήδη εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίος, στον οποίο ανήκει η Αλουμίνιον της Ελλάδος». «Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας προσέγγισε με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε γάλλιο», επιβεβαιώνει στην Handelsblatt ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της Mytilineos Holdings, ο οποίος δηλώνει πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της ΕΕ».Το γερμανικό Μέσο εξηγεί πως «το γάλλιο είναι απαραίτητο για πολυάριθμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Υπάρχει στα smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς και σε τσιπ υπολογιστών. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κατατάσσει ως “στρατηγικής σημασίας”. […] Ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί αλουμινίου στην Ε.Ε. έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή γαλλίου εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κινεζικού ανταγωνισμού, η Μυτιληναίος λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια ένα πιλοτικό έργο παραγωγής γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο στην κεντρική Ελλάδα. Σήμερα, η εταιρεία Μυτιληναίος παράγει 900.000 τόνους αλουμίνας και 185.000 τόνους πρωτογενούς αλουμινίου ετησίως». Η Handelsblatt αναφέρει τέλος πως «η ζήτηση της Ε.Ε. για γάλλιο ανέρχεται σε περίπου 40 τόνους ετησίως».

Ταυτοχρόνως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Μυτιληναίος θα μπορούσε να εξορύττει περίπου 60 τόνους γαλλίου, «μία ποσότητα που θα έφτανε επομένως για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, δεδομένου επιπλέον ότι “ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο, το λανθάνιο και άλλα”, όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος».

[ΠΗΓΗ: https://www.fpress.gr/, 28/11/2023]

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ – Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Όσο χαλάει ο καιρός αρχίζουν οι υπολογισμοί για τη θέρμανση και το κόστος της. Τα πρώτα κρύα έρχονται. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικά σώματα ή καυσόξυλα για να ζεσταθούν τα σπίτια;

Δύσκολη απόφαση για τον καταναλωτή. Πολλοί επιλέγουν καυσόξυλα για το τζάκι και την σόμπα. Οι τιμές στα καυσόξυλα ποικίλουν ανάλογα με το είδος του ξύλου.

Η οξιά κυμαίνεται μεταξύ 130 και 150 ευρώ το κυβικό. Το πουρνάρι μεταξύ 150 και 160 ευρώ, η ελιά από 160 έως 180 ευρώ το κυβικό.

Η Όλγα Κασκαλίδη, έμπορος ξύλων εξήγησε:« Tα ξύλα που παίρνουν γρήγορα είναι τα πεύκα και οι οξιές, τα ξύλα που κρατάνε πολύ είναι η ελιά, το δρυς και το πουρνάρι».

Η πτωτική τάση στην τιμή του φυσικού αερίου τον τελευταίο καιρό οδήγησε πολλά νοικοκυριά στην εγκατάσταση αντλιών φυσικού αερίου.

Ο Νίκος Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος αντλίες θερμότητας φυσικού αερίου σημείωσε: «Ο κόσμος ξανάρχισε να εγκαθιστά φυσικό αέριο και να αυτονομείται, φανταστείτε ότι σε πολλές πολυκατοικίες που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο καθένας μπορεί να αυτονομείται και βάζει φυσικό αέριο».

Στις επιλογές των καταναλωτών και οι ηλεκτρικές σόμπες και καλοριφέρ αλλά και τα aircondition.

Υπεύθυνος καταστήματος ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων δήλωσε: «Είναι μια οικονομική λύση το θερμαντικό σώμα αρκεί να ξέρεις να το δουλεύεις και σωστά, έχει να κάνει και με το χώρο, αν είναι ένας χώρος παλιά κατασκευασμένος δεν θα καλύψει 100%, πρέπει να δουλεύει σωστά και να έχει τον έλεγχο του θερμοστάτη».

Πριν από οποιαδήποτε επιλογή, η έρευνα αγοράς είναι χρήσιμη.

Ποιο σύστημα θέρμανσης συμφέρει περισσότερο;

Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. για 10 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης και θερμοκρασία στους 20°C θα πληρώσει ένας καταναλωτής: πετρέλαιο 204 €, φυσικό αέριο 115 €, κλιματιστικά (3) 170 €, αντλία θερμότητας 100 €.

Δεδομένου ότι οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένες στα κάτωθι επίπεδα για: πετρέλαιο θέρμανσης 1,30 €/λίτρο, φυσικό αέριο 0,95 €/kWh και ηλεκτρικό ρεύμα 0,18 €/kWh.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 26/11/2027]

BLACK FRIDAY: ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/11

Έφτασε η καθιερωμένη πλέον Black Friday για εφέτος και ακολουθεί η Cyber Monday την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με ανακοίνωση του γνωστοποιεί την απόφασή του για ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου επιχειρήσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή σε όλη τη χώρα από τις 11:00 έως τις 20:00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου (Black Friday) και την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου (Cyber Monday) οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό».

Χρήσιμες συμβουλές

  • Πριν αγοράσετε, κάντε μία έρευνα αγοράς, για να έχετε εικόνα όχι μόνο για την τιμή (την αρχική αλλά και τη νέα) αλλά να έχετε εικόνα και για την ποιότητα των προϊόντων.
  • Μην παραλείψετε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξετε βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είστε βέβαιοι ότι η τιμή που έχετε εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Βάλτε όριο στις πραγματικές ανάγκες σας, καταγράφοντάς τις σε με λίστα, ώστε να κάνετε τις αγορές που θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό σας προϋπολογισμό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις αλόγιστες δαπάνες.
  • Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είστε πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό της έκπτωσης). Στις προσφορές, συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν θα έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 24/11/2023]

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ «ΑΦΡΟ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Δεν θα ακούσουμε πουθενά σε διεθνείς οργανισμούς, σε διεθνείς οικονομικές συσκέψεις, ή σε εκθέσεις οίκων αξιολόγησης ή επενδυτικών οίκων, να αναφέρεται η Ελλάδα σαν μια χώρα με πρόβλημα. Αντίθετα, γίνεται ολοένα και πιο φανερό, ότι από αντιπαράδειγμα αποτελεί πλέον υπόδειγμα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ανησυχίες που αφορούσαν τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, τη ροή του μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού προγράμματος, καθώς και την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας, αποτελούν παρελθόν. Ούτε καν παραινέσεις δεν ακούγονται. Παρά μόνο συγχαρητήρια και θετικές προοπτικές.

Σε πολιτικό επίπεδο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το φάντασμα του ακραίου λαϊκισμού και της ακροδεξιάς παραμονεύει πίσω από κάθε εκλογική διαδικασία. Παράλληλα η κυβερνητική αστάθεια που παρατηρείται σε μια σειρά από χώρες, συνήθως οδηγεί σε οικονομική αβεβαιότητα.

Στην Πολωνία ο συνασπισμός των ηττημένων των εκλογών, δηλαδή του φιλελεύθερου Συνασπισμού Πολιτών του Ντόναλντ Τουσκ, του κεντροδεξιού Τρίτου Δρόμου και της μετριοπαθούς Νέας Αριστεράς κατάφερε να δημιουργήσει κυβέρνηση, απομακρύνοντας από την εξουσία το ακραίο εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), που βρισκόταν στην διακυβέρνηση της χώρας από το 2015. Γεγονός που οδήγησε σε άνοδο των χρηματιστηρίων και σε αντιστροφή των εκροών κεφαλαίων από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων του Πολωνικού δημοσίου.

Την περασμένη εβδομάδα, την τελευταία στιγμή κατάφερε η κυβέρνηση Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκας του Βορρά και της Φόρτσα Ιταλία, να αποφύγει την υποβάθμιση της Ιταλικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Μια υποβάθμιση που θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων και πτώση των χρηματιστηρίων, σαν αποτέλεσμα της αύξησης του ρίσκου, που αποτελεί συνεπακόλουθο των υποβαθμίσεων.

Η Γαλλία πιθανότατα να ενταχθεί και αυτή μέσα στο 2024 σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης, καθώς το χρέος της αυξάνεται, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας αποκλιμακώνονται. Και όλα αυτά τη στιγμή που το πολιτικό κλίμα στη Γαλλία παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσάρεστη στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης. Η Γερμανία για πρώτη φορά μετά την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποτελεί «βαρίδι» αντί για στυλοβάτη, βυθιζόμενη ταυτόχρονα στην ύφεση και στην πολιτική αναταραχή τουλάχιστον σε κυβερνητικό επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά -0,5% μέσα στο 2023, με την ελπίδα να επανέλθει στην ανάπτυξη το 2024.   

Σε κυβερνητικό επίπεδο ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων δείχνει να κλονίζεται μετά από το δικαστικό πάγωμα της μεταφοράς 60 δισ. ευρώ από το ταμείο αντιμετώπισης της πανδημία, στο Ταμείο για την Προστασία του Κλίματος, από το οποίο θα χρηματοδοτούνταν μεγάλα δημόσια έργα και επενδύσεις στον τομέα της Πράσινης Μετάβασης. Ένα γεγονός που ανατρέπει την εκτέλεση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Γερμανική οικονομία που χαρακτηρίζεται σαν «sick man of Europe», δηλαδή σαν ο ασθενής της Ευρώπης, παρ’ όλο που δεν θα βιώσει βαθιά ύφεση, εμφανίζει έντονα προβλήματα ανάπτυξης έχοντας βρεθεί αντιμέτωπη αφενός με την υποχώρηση της ζήτησης για γερμανικά προϊόντα από Κίνα και αφετέρου με τους ισχυρούς κραδασμούς από τους μετασεισμούς της ενεργειακής κρίσης, στο σύνολο της γερμανικής βιομηχανίας.

Μέσα σε αυτό το επιβαρυμένο ευρωπαϊκό κλίμα, η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση και ένα παράδειγμα προς μίμηση. 

Διότι μια χώρα που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% μέσα στο 2024, που μειώνει το χρέος της προς το ΑΕΠ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και που ασκεί μια βαθιά κοινωνική πολιτική, μη ανατρέποντας ωστόσο τα συμφωνημένα δημοσιονομικά πλαίσια, ασφαλώς και προσφέρεται σαν παράδειγμα προς μίμηση, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που φλερτάρει με την ύφεση, ρέπει προς τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ανησυχεί για την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 7 χώρες της Ευρωζώνης των οποίων το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ανταποκρίνεται πλήρως στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε έκθεση του Ειδικού Παρατηρητηρίου του Universita Catolica, για την οικονομική υγεία των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρεται ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από την Ιταλία προχωρώντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με την Ιταλική κυβέρνηση που έχει κολλήσει. Και καταλήγει στην έκθεση της, λέγοντας ότι  η απόδοση της Ελληνικής οικονομίας, είναι υπέρτερη της Ιταλικής ως προς την αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, την ελκυστικότητα των ξένων επενδύσεων και την αξιοπιστία της κυβερνητικής δράσης.

Τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρονται στην Ελλάδα, σαν μια από τις πρωταθλήτριες χώρες της Ευρώπης που από το χείλος του γκρεμού του 2015, αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα. Πρόσφατα το RND αναφέρθηκε στην οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι  «οι πολιτικές του συντηρητικού πρωθυπουργού είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις, όμως ταυτοχρόνως έχουν και έντονο κοινωνικό πρόσημο, ανακουφίζοντας τους εργαζόμενους μειώνοντας τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.» 

Και κατέληξε στο αφιέρωμα της, για τις πρωταθλήτριες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, που κάποτε θεωρείτο αδύνατον να κυβερνηθεί, αποτελεί πολιτικά, ένα από τα πιο σταθερά κράτη της Ε.Ε.»

(Φωτό: shutterstock)

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, 23/11/2023]