ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΡΗΤΡΕΣ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΥΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τεχνικό κείμενο του μνημονίου που συνοδεύει και εξειδικεύει την τέταρτη αξιολόγηση των 88 προαπαιτούμενων, μέρος των οποίων θα συνοδεύουν την Ελλάδα και στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Το κείμενο “Technical Memorandum of Understanding Accompanying the MoU of the ESM Programme” με ημερομηνία 20 Ιουνίου αναλύει τους στόχους της 4ης αξιολόγησης και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2018 (σ.σ. έναντι 2% ρυθμού που προβλέπει η κυβέρνηση).

Υπάρχει ρητή αναφορά για επιπλέον μείωση συντάξεων άνω του 18% μετά το 2019. Επιπλέον, αφήνει “παράθυρο” για εμπροσθοβαρή μείωση αφορολογήτου, αν το κρίνει το ΔΝΤ και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Ουσιαστικά, στην έκθεση, παραμένει η πρόβλεψη ότι μπορεί να έρθει “εμπρός” η μείωση του αφορολογήτου από το 2019 (και τούτο παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο  Compliance Report που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί το 2020, όπως είχε θεσπιστεί). Αναφέρει επίσης ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν διασφαλισθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξάλειψη του ΕΚΑΣ και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, η συγκράτηση των δαπανών υγείας και η επέκταση του clawback έως το 2022, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα για την κεντρική διαχείριση των προμηθειών στο πεδίο της υγείας και της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Καταγράφει επίσης αναλυτικούς στόχους για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έως το τέλος του 2018 και των ελέγχων που θα γίνουν. Αναλυτική λίστα υπάρχει για τις προσλήψεις που θα γίνουν φέτος και τα επόμενα χρόνια, περιγράφει ένα προς ένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν στις τράπεζες και τη μείωση των NPLs, για την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τις παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη αλλά και τη χρονική επέκταση του ΤΧΣ έως το τέλος του 2022.

Ειδικά για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναφέρεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών να παρέχουν μηνιαία στοιχεία για την πορεία διενέργειάς τους ανά την ελληνική επικράτεια.

Περιγράφονται επίσης αναλυτικές δεσμεύσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταχύτερης αδειοδότησης, τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα κλειστά επαγγέλματα, στο Κτηματολόγιο, στην αγορά ενέργειας (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ έως και το 2022).

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα αναφέρεται και για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για τις τοποθετήσεις γενικών και ειδικών γραμματέων μέχρι το τέλος του 2018.

Η μείωση των συντάξεων θα συνεχιστεί και το 2020

Μειώσεις και μετά από το κούρεμα έως 18% το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υποστούν οι πραγματικές αποδοχές των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο εν λόγω αρχείο σημειώνεται πως:

“Η προσωπική διαφορά, αν είναι αρνητική (σε περίπτωση που η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη της τρέχουσας) θα μειωθεί μέχρι του σημείου η κύρια σύνταξη, μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα, να μειώνεται κατά 18%. Οι εναπομείνασες αρνητικές προσωπικές διαφορές θα περιορισθούν, σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 4387”.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 14 του εν λόγω νόμου (σ.σ. Κατρούγκαλου) προβλέπει ρητά πως: “Από 1ης Ιανουαρίου 2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους ( ….) το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων”.

Υπενθυμίζεται πως οι αναπροσαρμογές στις οποίες αναφέρεται η παραπάνω διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου θα προκύψουν από τις μεταβολές του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αν αυτές είναι θετικές, τότε, θα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω και οι συντάξεις (σ.σ. προφανώς, θα ισχύει το αντίστροφο σε περίπτωση αρνητικών μεταβολών σε ΑΕΠ – Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).

Δεδομένου ότι οι αρνητικές προσωπικές διαφορές, με βάση όσα ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2017, θα μειωθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι του σημείου που οι νυν καταβαλλόμενες συντάξεις να μη μειώνονται πάνω από 18%, οι διατάξεις περί συμψηφισμού αρνητικών προσωπικών διαφορών -εκάστοτε αναπροσαρμογών- θα ισχύσουν, όπως ρητά αναφέρεται στο τεχνικό Μνημόνιο, στο εναπομείναν κομμάτι των προσωπικών διαφορών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρήτρα της μείωσης των αρνητικών προσωπικών διαφορών ”μέχρι την εξάλειψή τους” (δηλαδή την κατάργηση τους) τίθεται την ώρα που η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως ψηφίσει το πάγωμα των ονομαστικών αυξήσεων στις συντάξεις (εφόσον υπάρξει θετική μεταβολή ΑΕΠ – ΔΤΚ) την περίοδο 2019 -2021.

Τι αναφέρεται για μέτρα και για αντίμετρα

Επαναλαμβάνεται η δέσμευση ότι εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος κρίνει ότι, με βάση μια διαφανή εκ των υστέρων αξιολόγηση, είναι απαραίτητη η εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου εμπροσθοβαρώς, αυτό θα εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρεται, αυτό θα συμβεί προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019, ο οποίος θα πρέπει να διασφαλιστεί χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.

Επιπλέον, αναφέρει για τα αντίμετρα ότι οι αρχές θα υιοθετήσουν, μετά από μια διαφανή διαδικασία, την απαραίτητη δευτερογενή νομοθεσία. Λέει όμως ότι  το ποσό θα είναι σύμφωνο με τις ανάγκες διατήρησης των δημοσιονομικών στόχων.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο του τεχνικού μνημονίου εδώ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, των Δήμητρας Καδδά – Δημήτρη Κατσαγάνη, 22/6/2018]

ΜΙΛΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Αύριο στην Αρναία και τα Στάγειρα οι συμμετέχοντες στην 2η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στις κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι Χαλκιδικής, βρίσκονται και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικού πολιτισμού οι εννέα ελληνομαθείς από αντίστοιχες χώρες της υφηλίου που διαγωνίζονται στο πλαίσιο της 2ης Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι διαγωνιζόμενοι προέρχονται από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία και, μεταξύ αυτών, υπάρχει και μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής.

Τη 2η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και την οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης .

Στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Οι εννέα διαγωνιζόμενοι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, ξεναγήθηκαν σε μνημεία της πόλης και από την Τετάρτη βρίσκονται στο Πσσείδι. Εκεί παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, τα οποία παραδίδουν καθηγητές του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οπως είπε στο Έθνος ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, η Ολυμπιάδα διεξάγεται κατά βάση στη Χαλκιδική, όπου οι διαγωνιζόμενοι, πέρα από την παρακολούθηση των μαθημάτων, ξεναγούνται σε αρχαιολογικούς χώρους. Σήμερα θα επισκεφθούν την Άφυτο, με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ αύριο θα βρεθούν στην παραδοσιακή Αρναία και στα αρχαία Στάγειρα, πατρίδα του φιλόσοφου Αριστοτέλη.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της Ολυμπιάδας. Η επιλογή των εννέα έγινε έπειτα από αξιοποίηση των εξεταστικών κέντρων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που δίνει τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας, σε είκοσι χώρες. Οι καλύτεροι προκρίθηκαν. Με βάση τις προϋποθέσεις οι διαγωνιζόμενοι δεν έπρεπε να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και να έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο ανέφερε ο κ. Τσαγγαλίδης

Τα προνόμια του ολυμπιονίκη

Την Τετάρτη οι διαγωνιζόμενοι θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, όπου την Πέμπτη θα δοθούν οι εξετάσεις γλωσσομάθειας. Ο Ολυμπιονίκης θα αναδειχθεί ύστερα από γραπτές εξετάσεις και προφορική κατανόηση νεοελληνικού κειμένου, θα κερδίσει την εισαγωγή του σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, με πληρωμένα για έναν χρόνο τα δίδακτρα και οικονομική ενίσχυση από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης . Ολοι οι συμμετέχοντες στην τελική φάση θα λάβουν πιστοποιητικά συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Η τελετή λήξης της Ολυμπιάδας θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠθ. Τις δύο μέρες παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη (Πέμπτη και Παρασκευή) οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συναυλία με σύγχρονη ελληνική μουσική (βράδυ Πέμπτης) και θα ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (πρωί Παρασκευής). Η 1η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας έγινε το 2016.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, 23/06/2018]

38,5 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 38,3 εκατ. ευρώ, για έργα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο 2017 και τον Μάρτιο 2018.

Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα διατεθούν για την αποκατάσταση ζημιών σε τμήματα του οδικού δικτύου, σε παράκτια έργα, για καθαρισμό ρεμάτων και για επισκευές υποδομών πρόληψης φυσικών καταστροφών στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς.

Για την χρηματοδότηση των έργων ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας για οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας, κινητοποιώντας κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προχωρούμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας στις πληγείσες περιοχές. Με εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, υλοποιούμε κρίσιμα έργα υποδομών που θωρακίζουν τις τοπικές κοινωνίες από μελλοντικές φυσικές καταστροφές».

[ΠΗΓΗ: ΛΑΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, 21/06/2018]

ΥΜΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ένα άρθρο-ύμνος, έκτασης επτά σελίδων, για τη Χαλκιδική και την παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου φιλοξενεί στο τεύχος Ιουλίου το δημοφιλέστερο τουριστικό περιοδικό της Ρωσίας «Vokrug Sveta», με 3.500.000 αναγνώστες μηνιαίως

«Στις φλέβες των Ελλήνων ρέει άφθονο το ελαιόλαδο» σημειώνει ο Ρώσος δημοσιογράφος του περιοδικού, Κίριλ Σιντόροφ, που βρέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής, και επισκέφθηκε ελαιοκαλλιέργειες, για να παρακολουθήσει από κοντά τη συγκομιδή ελιάς. Η δημοσιογραφική αποστολή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία, σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό και την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, αλλά και τον όμιλο Μουζενίδη.

«Από τα αρχαία χρόνια η ελιά ήταν στην Ελλάδα σύμβολο ειρήνης και νίκης. Ωστόσο, σήμερα σε αυτές τις αξίες έχει προστεθεί η οικονομική ευημερία χιλιάδων οικογενειών Ελλήνων» σχολιάζει ο Ρώσος δημοσιογράφος, εστιάζοντας παράλληλα στην ξεχωριστή σχέση και εκτίμηση που έχουν οι Έλληνες στην ελιά, στην ιδιαίτερη ποιότητά της, καθώς και στην υψηλή θρεπτική αξία του ελληνικού ελαιόλαδου

Το άρθρο επισημαίνει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα προϊόντα ελιάς είναι οικογενειακές και διατηρούν μακρόχρονες παραδόσεις. «Στην Ελλάδα ο σεβασμός στην ελιά διδάσκεται από τη μικρή ηλικία: Είναι ακόμη ζωντανό το έθιμο να φυτεύουν μια ελιά μετά τη γέννηση ενός μωρού» σημειώνει ο Ρώσος δημοσιογράφος.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 22/6/2018]

ΜΕ ΕΞΙ ΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ

Με έξι “παρών” ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, την περασμένη εβδομάδα, στο αρχικό στάδιο συμμετείχαν ο όμιλος Κοπελούζου (Damco Energy) σε συνεργασία με την κινεζική Beijing Guohua Power Company, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (Όμιλος Στασινόπουλου), ενώ το αμιγώς διεθνές ενδιαφέρον περιορίστηκε σε δύο τσεχικές εταιρίες, την Energeticky Prumyslovy Holding (EPH) και την Indoverse Coal Investments. Δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες, στο φόντο της επίσκεψης του Ινδού προέδρου στη χώρα μας , που έφεραν ανάμεσα στους μνηστήρες ισχυρό ινδικό όμιλο. Αντίθετα επιβεβαιώθηκαν απόλυτα οι εκτιμήσεις, ότι θα απουσιάσουν εντελώς από το διαγωνισμό οι ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας, (από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία κλπ) οι οποίες κινούνται τάχιστα στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης, ενώ θεωρούν ασύμφορες πλέον τις επενδύσεις στη λιγινιτική παραγωγή λόγω της εκτόξευσης του κόστους των ρύπων.

Το κόστος δικαιωμάτων ανά τόνο από τα 5 6 ευρώ πέρυσι έχει φτάσει στα 15 17 ευρω φέτος, την ώρα που υπολογίζεται ότι οι δύο, (προς πώληση) μονάδες της Μεγαλόπολης βαρύνονται με 2 τόνους και η Μελίτη με 1,2 τόνους CΟ2 ανά MWh.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε απέχει και των προσδοκιών του υπουργείου Ενέργειας που είχε μιλήσει για παρουσία 15 υποψήφιων επενδυτών κατά το market test.

Πως θα κινηθούν

Η στρατηγική των Ελλήνων, αλλά και των ξένων παικτών που είναι παραγωγοί ενέργειας είναι να προχωρήσουν μέχρι το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, αποκτώντας πρόσβαση στο data room και στα αναλυτικά οικονομικά και τεχνικά στοιχεία των μονάδων, έτσι ώστε σταθμίσουν αν μια πιθανή επένδυση θα είναι βιώσιμη. Από διαφορετική θέση μπαίνει η πλευρά Στασινόπουλου, καθώς ως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος διαθέτει το ατού αντιστάθμισης του κόστους ρύπων. Αντίστοιχο πλεονέκτημα διαθέτει και η Μυτιληναίος λόγω της Αλουμίνιον.

Έτσι καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια είναι εάν στην επόμενη φάση θα μπουν σε κοινοπραξία με κάποιο από τα σχήματα που θα περάσουν, μεγάλες βιομηχανίες που αφενός διαθέτουν μηχανισμό αντιστάθμισης CO2 και αφετέρου μπορούν να απορροφούν την παραγόμενη ενέργεια, σε προνομιακές τιμές. Ο λόγος τώρα περνάει στους συμβούλους της ΔΕΗ, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 22/06/2018]

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το ρόλο της εξορυκτικής βιομηχανίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται, ιδιαίτερα στον κλάδο του αλουμινίου, μέσα στις νέες συνθήκες ριζικού μετασχηματισμού που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο των στόχων που τίθενται διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέπτυξε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου.

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τον κλάδο του αλουμινίου ως έναν από τους δυναμικότερους και πιο εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αξιοποιώντας τις σχετικές νέες τεχνολογίες ως ευκαιρίες ανάπτυξης.

Παράλληλα, σημείωσε ο Υπουργός, ανοίγονται σημαντικές δυνατότητες επενδύσεων αξιοποιώντας το νέο τοπίο στην ενέργεια, γύρω από το δίπτυχο: της χρήσης καθαρών μορφών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας σε μια σειρά τομείς (στις μεταφορές, τα κτήρια, τη βιομηχανία κ.α.).

Στάθηκε στην πολύ σημαντική απόφαση που έλαβαν χθες οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης: για αυξημένο στόχο στο 32% στο μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση και στο 32,5% για την εξοικονόμηση ενέργειας, έως το 2030, με την προοπτική μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Διαμορφώνεται, έτσι, υπογράμμισε, ένα πλαίσιο που δεσμεύει την ενεργειακή στρατηγική προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρέχοντας ευελιξία στα κράτη-μέλη να επιλέγουν τις πολιτικές και τα εργαλεία εφαρμογής που τους ταιριάζουν.

Μίλησε για τα προγράμματα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” για τις κατοικίες και συνολικότερα για την ανάγκη να διευρυνθεί η πρακτική της ενεργειακής αναβάθμισης του ιδιαίτερα ενεργοβόρου κτηριακού αποθέματος στην Ελλάδα, με την ενεργοποίηση μεγαλύτερης εμβέλειας προγραμμάτων που αφορούν στα δημόσια κτήρια, τα οποία εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος θα τονώσουν τον κατασκευαστικό τομέα και την οικονομία συνολικότερα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις θεσμικές αλλαγές που περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, διατηρήθηκε η βασική αρχή της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης με τις υποδομές να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και τα εμπορικά τμήματα να προχωρούν σε αποκρατικοποιήσεις, όπως στις περιπτώσεις ΔΕΠΑ και ΑΔΜΗΕ.

Στάθηκε, ιδιαίτερα, στις συνδυασμένες δράσεις και πρωτοβ​ουλίες για την στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας: στο διαχρονικό φλέγον ζήτημα της συγκράτησης του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή.

Ανέδειξε τη σημασία της σύστασης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την ενεργοποίησή του εντός του 2019, υπό το target model της ΕΕ που εναρμονίζει τον τρόπο λειτουργίας των αγορών ενέργειας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ένα νέο μοντέλο αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχύσει σημαντικά τις βιομηχανίες, καθώς θα μπορούν οι ίδιες να συμμετέχουν στην αγορά, με τη σύναψη  συμβολαίων με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και εμπόρους, ελέγχοντας πλήρως το ενεργειακό κόστος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη διαδικασία αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων που είναι σε εξέλιξη και ανοίγει το δρόμο να συμμετέχει άμεσα η βιομηχανία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαμόρφωση του ίδιου ενεργειακού κόστους.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 21/6/2018]

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΝΤ

Σε ένα μαραθώνιο “θρίλερ” εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Στο επίκεντρο είναι οι διαφωνίες σχετικά με την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, αλλά και όσον αφορά το ύψος του “μαξιλαριού” των διαθεσίμων, καθώς και τα χρήματα που προτείνεται να διατεθούν για την αποπληρωμή -έστω μέρους- του δανείου του ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις -που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα- φάνηκε ότι δεν οδηγούν σε ορατή λύση με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η προσωρινή διακοπή τους, ώστε το Eurogroup να συνεχιστεί με την υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου και να δοθεί χρόνος για άτυπες πολιτικές  διαβουλεύσεις.

Στελέχη από το Λουξεμβούργο διαβεβαίωναν ότι “δεν υπάρχει ρήξη”, ενώ έλαβαν χώρα συναντήσεις σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας.

Πολύς χρόνος δαπανήθηκε από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και για το άλλο μεγάλο “αγκάθι”: τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ, ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την άλλη εβδομάδα τη Σύνοδο Κορυφής. Το θέμα της νέας αρχιτεκτονικής ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11μμ και εν συνεχεία η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε ξανά στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Πάντως, οι πληροφορίες που έφταναν από το Λουξεμβούργο για την πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν όλες τις προηγούμενες ώρες εξαιρετικά περιορισμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να σχολιάσει το ελληνικό ζήτημα. “Μην με ρωτήσετε για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν θα απαντήσω”, είπε.

Τα “ανοιχτά” μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες είχε σκληρύνει τη στάση της, προτείνοντας επιμήκυνση το πολύ κατά 3 έτη στο δάνειο του EFSF (πρόκειται για το δεύτερο δάνειο που έχει λάβει η Ελλάδα). Και τούτο όταν η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε το πρωινό EWG και έφερε στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή κάνει λόγο για επιμήκυνση 10 – 15 ετών.

Σήμερα, στο Eurogroup ζητούμενο είναι επίσης ο τρόπος συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το τελικό μείγμα των παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και οι ρήτρες με τις οποίες θα συνδεθούν οι παρεμβάσεις αυτές.

Το κείμενο με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας περιλαμβάνει έλεγχο ανά τρίμηνο και σύνδεση των επιδόσεων με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (έως 1,2 δισ. ευρώ ανά έτος, 4,5 – 4,8 δισ. ευρώ συνολικά) αλλά και με την κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Στο τραπέζι είναι επίσης το ύψος της δόσης της 4ης αξιολόγησης (εξετάζεται ποσό 11,7 δισ. ευρώ συν επιπλέον 10 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα μέρος μπορεί να εξοφλήσει μερικά το δάνειο του ΔΝΤ).

Στις επιπλέον προτάσεις (που μένει να φανεί αν θα ικανοποιηθούν) περιλαμβάνεται η προεξόφληση μέρους των διμερών δανείων (GLF) που κανονικά αρχίζουν να πληρώνονται το 2020 (περί τα 700 εκατ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ το 2021) και εξοφλούνται το 2040.

Επίσης, αναλόγως θα διαμορφωθεί το μέσο πλεόνασμα των επόμενων 10ετιών (κεντρικό σενάριο το 2,2% του ΑΕΠ). Μένει επίσης να φανεί τι θα γίνει με τον μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 21/6/2018]

ΣΜΕ: ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2017

Στο 2017 ξεκίνησαν στην Κίνα περιορισμοί στην παραγωγή αλουμινίου, μολύβδου, ψευδαργύρου και προϊόντων μαγνησίας για περιβαλλοντικούς λόγους). Αυτό είχε σαν συνέπεια σημαντικές αυξητικές τάσεις τιμών στα προϊόντα αυτά που εκτιμάται ότι θα συνεχισθούν και στο 2018.

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε σαφείς σταθεροποιητικές τάσεις και θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ χωρίς όμως ακόμα αυτό ακόμα να επιδρά σημαντικά στον κλάδο μας. Στα πλαίσια αυτά για τα μέλη μας έχουμε διττή εικόνα με καλές επιδόσεις για τις εξαγωγικές δραστηριότητες και στασιμότητα ή πτώση για τις δραστηριότητες της εγχώριας αγοράς.

Τα μεταλλεύματα εμφανίζουν σταθερή πορεία το 2017 με οριακές βελτιώσεις τιμών. Συνεχίστηκε η αύξηση τιμών στα παραγόμενα μέταλλα, μεταλλικά προϊόντα και συμπυκνώματα και το 2017. Στα προϊόντα μαγνησίας έχουμε αυξημένους όγκους το 2017 χωρίς σημαντικές βελτιώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα

Τα αδρανή υλικά στην περασμένη χρονιά, με τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση στον κατασκευαστικό τομέα και την ανυπαρξία νέων έργων, σημείωσαν μείωση παραγωγής περί τα 4%. Το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο έτος, όμως εμφανίζεται στο τέλος του 2017 μικρή ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Ο κλάδος του τσιμέντου που έχει άμεση σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα συντηρείται χάρη στις εξαγωγές που πραγματοποιεί. Σημειώνεται ότι η εγχώρια κατανάλωση τσιμέντου βρίσκεται ακόμα στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960.

Ο κλάδος του μαρμάρου είχε σταθερά ανοδική πορεία λόγω των υψηλών εξαγωγών που ωθούνται από τη μεγάλη ζήτηση καλής ποιότητας μαρμάρων στη διεθνή αγορά. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις εξαγορές που έγιναν στο χώρο και οδηγούν στην διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και εκτός Ελλάδας ή την ενοποίηση δραστηριοτήτων.

Τα βιομηχανικά ορυκτά συνέχισαν την καλή τους πορεία όλο το 2017, με ελαφρά υψηλότερες πωλήσεις έναντι του 2016. Ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα αυτόν είναι ιδιαίτερα οξύς, με αποτέλεσμα να ωθούνται οι τιμές προς τα κάτω.

Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη εμφανίζει σχετική αύξηση έναντι του 2016. Η συμμετοχή του λιγνίτη στο σύνολο της παραγωγής ενέργειας εμφανίζεται επίσης αυξημένη φτάνοντας το 30%, έχοντας συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης της ζήτησης αιχμής. Σε αντίθεση με την συνολική θετική πορεία του κλάδου η επένδυση στον τομέα του χρυσού καθυστερεί σημαντικά λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στην αδειοδότησή της.

Κυρίαρχο αντικείμενο του Συνδέσμου (ΜΕ), σε κανονιστικό επίπεδο για όλη τη διάρκεια του 2017, ήταν η συμμετοχή του στην διαμόρφωση του νέου Λατομικού νόμου. Με σημαντική εργασία προετοιμασίας από τις ομάδες εργασίας μας και πολλές συναντήσεις με τη πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ, καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό στην εφαρμογή νόμο.

Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για την εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες και αναπτύχθηκε επίσης σημαντική δραστηριότητα και συνεργασία και με άλλους συλλογικούς φορείς για θέματα Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Με την συμμετοχή μας στις ομάδες εργασίας της Euromines, συμβάλαμε στη διαμόρφωση ή επικαιροποίηση θέσεων για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας καθώς και περιβάλλοντος. Επίσης λάβαμε μέρος σε επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας του κλάδου.

Ο Σύνδεσμός μας συνέχισε την προσπάθεια ανάδειξης του κλάδου και της σημαντικής του συμβολής στην ευημερία μας και την ανάπτυξη της οικονομίας, με σημαντική αρθρογραφία και παρουσία στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Διενεργώντας σχετική δημοσκόπηση κατέγραψε και δημοσιοποίησε την άποψη της κοινής γνώμης για τις προκλήσεις στην αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας. Υποστηρίξαμε και είχαμε ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση της Έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», η οποία λειτούργησε το β’ εξάμηνο του 2017 με σημαντική επιτυχία. Με εφόδιο όσα πετύχαμε και με κίνητρο να συνεχίσουμε την συνεισφορά μας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών πιστεύουμε ότι και το 2018 θα είναι έτος με θετικές εξελίξεις.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Έκθεση Δραστηριοτήτων του ΣΜΕ για το 2017:

[ΠΗΓΗ: oryktosploutos.net, του Αθ. Κεφάλα, πρόεδρου ΣΜΕ, 13/6/2018]

Θ. ΦΕΣΣΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής δεν κομίζει καμία ουσιαστική αλλαγή στο μείγμα πολιτικών που εφαρμόζεται σήμερα και βασίζεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά Δημήτρης Μαθιός ζητά εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων καθώς και κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στη φορολογία και τα εργασιακά.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των κ.κ. Φέσσα και Μαθιού έχουν ως εξής:

Θ. Φέσσας:

Ο ΣΕΒ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναμενόμενη ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο, αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό συμπίπτει με σοβαρούς συμβιβασμούς σε κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής δεν κομίζει καμία ουσιαστική αλλαγή στο μείγμα πολιτικών που εφαρμόζεται σήμερα και βασίζεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Με βάση τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, που μόλις δημοσιοποιήθηκε, οι επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις με ρυθμό ανάπτυξης 2% στην 5ετία 2018-2022 αποτυπώνουν μια κατάσταση οιονεί στασιμότητας της αναπτυξιακής δυναμικής. Ο ρυθμός αυτός κρίνεται αναντίστοιχος της απαιτούμενης ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας μετά από μια 10ετία (2007-2017) απωλειών στο ΑΕΠ κατά 25%. Στο σενάριο αυτό, οι καθαρές εξαγωγές αντί να έχουν θετική και αυξανόμενη συμβολή, έχουν, αντιθέτως, μηδενική συνεισφορά στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς κατ΄ αυτόν τον τρόπο η εξωστρέφεια του “νέου” παραγωγικού προτύπου της χώρας παραπέμπεται στις καλένδες. Η μεταφορά πόρων (5 ποσοστιαίες μομάδες του ΑΕΠ) από την κατανάλωση στις επενδύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου προς μια εξωστρεφή οικονομία. Χωρίς την αύξηση δηλαδή εξαγωγών και παράλληλη υποκατάσταση εισαγωγών, που αυξάνουν την παραγωγή, την απασχόληση και τα εισοδήματα.

Διαφορετικά, οι επενδύσεις αυξάνουν το κεφαλαιακό απόθεμα των χαμηλής παραγωγικότητας κλάδων των μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, της παραδοσιακής, δηλαδή, παραγωγικής βάσης της οικονομίας, απορροφώντας την όποια αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης (μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης). Το αναπτυξιακό αυτό σενάριο είναι μεν εσωτερικά συνεπές, αλλά δεν είναι το ζητούμενο για να βγούμε οριστικά από αυτήν. Δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα κληθεί να λειτουργήσει σε ιδιαίτερα στενές δημοσιονομικές συνθήκες, οφείλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εξαιρετικά φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ικανό να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις παρά τα υψηλά επίπεδα φορολογίας, εφόσον επιθυμεί να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη και να συγκλίνει με την Ευρώπη. Αυτό κρίνεται δύσκολο να επιτευχθεί, διότι το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει απαγορευτικό καθώς τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό υπερφορολόγησης, υψηλού μη μισθολογικού κόστους, υψηλού κόστους ενέργειας και δυσανάλογα μεγάλης και αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας.

Ο ΣΕΒ θα ήθελε να επισημάνει ότι η ολιστική στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση τον Απρίλιο δεν περιλαμβάνει επαρκείς πολιτικές για την υποστήριξη του επιθυμητού οικονομικού μετασχηματισμού και μιας σημαντικής αύξησης των επενδύσεων. Κατά την άποψή μας, η στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να προβλέπει τα εξής:

 

 • Μείωση του υψηλού και πολύ προοδευτικού μη μισθολογικού κόστους, που επιβαρύνει το ελληνικό εργατικό δυναμικό, σε επίπεδα πιο ανταγωνιστικά και ελκυστικά για επενδυτές και εργαζόμενους, με στόχο τη σταθερή ενίσχυση της απασχόλησης, της φορολογικής βάσης και της κοινωνικής συνοχής.
 • Εισαγωγή δημοσιονομικά ουδέτερων κινήτρων για επενδύσεις σε πάγια προκειμένου να προσελκυσθούν και διευκολυνθούν νέες επενδύσεις σε κλάδους διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών
 • Μια στρατηγική που θα επιτρέψει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
 • Ενίσχυση της διεπαφής μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.
 • Οδικός χάρτης για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
 • Καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αποτροπή της φοροδιαφυγής.
 • Επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την ταχεία αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
 • Μη οπισθοδρόμηση όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σύνδεση του κατώτατου μισθού με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

 

Δ. Μαθιός

Θεωρούμε ότι η οικονομία χρειάζεται την ηρεμία που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια. Οι χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης πρέπει να έχουν κατεύθυνση την επίσπευση του κλεισίματος όχι μόνο των διαδικασιών εξόδου από το μνημόνιο αλλά και των εκκρεμοτήτων εκείνων στη φορολογία, τα εργασιακά και στην προώθηση προγραμμάτων που θα επαναφέρουν τροχιά ανάπτυξης. Στη βάση αυτή η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να αναλάβει ρόλο, αρκεί και η Πολιτεία να συνεργαστεί μαζί της στην απελευθέρωση των δυνάμεων της παραγωγής. Η εντατικοποίηση στις αποκρατικοποιήσεις και οι διευκολύνσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων είναι αναγκαίες από την πρώτη ημέρα της εξόδου μας από τα μνημόνια.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, από ΑΜΠΕ, 20/6/2018]

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Τον δρόμο για το παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα δείχνει ο κλάδος του αλουμινίου. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χθεσινή πρώτης ημέρας της διήμερης εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, όπως προέκυψε από τις ομιλίες εκπροσώπων κορυφαίων εταιρειών του κλάδου και συγκεκριμένα του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, του κ. Μιχάλη Στασινόπουλο της Βιοχάλκο και του κ. Γιώργου Μυλωνά της Alumil. Ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, μετά τα ορυκτά καύσιμα, και πλέον καθετοποιημένος με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, ξεκινάει από τον βωξίτη και την αλουμίνα και φτάνει στην έλαση, τη διέλαση και τα προϊόντα, στον οποίο δραστηριοποιούνται 5.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου, κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Είναι σήμερα ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς και διεθνοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και θα μπορούσε, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί του, να αποτελέσει υπόδειγμα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/6/2018]

ΣΤΟ +6,7 Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Σημαντική η συνεισφορά της αύξησης του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων και λατομείων

Η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα οδήγησε σε αισθητή αύξηση του τζίρου της βιομηχανίας τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατέγραψε αύξηση 6,7% τον Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Ο Απρίλιος της περσινής χρονιάς είχε κλείσει με αύξηση 9,5% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2016.

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2017 Απριλίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2016 Απριλίου 2017, παρουσίασε αύξηση 7,6% έναντι αύξησης 5,5% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του τζίρου τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα οφείλεται στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

 1. Στην αύξηση κατά 14,2% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων και λατομείων.
 2. Στην αύξηση κατά 6,6% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών.

Επίσης η αύξηση οφείλεται στην αύξηση κατά 2,4% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς. Η μεταβολή αυτή προήλθε από ης ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

 • Από την αύξηση κατά 0,5% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων και λατομείων.
 • Από την αύξηση κατά 2,4% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών.

Επίσης στην αύξηση κατά 11,6% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς. Το συγκεκριμένο ποσοστό προήλθε:

 • Από την αύξηση κατά 22,2% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων και λατομείων.
 • Από την αύξηση κατά 11,4% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 20/06/2018]

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ “GREECE – INDIA BUSINESS FORUM”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από 200 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκαν στο «Greece – India Business Forum», που ολοκληρώθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Ινδία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Forum συμμετείχαν 100 ελληνικές επιχειρήσεις και 34 ινδικές, με πεδίο δράσης σε οικονομικούς κλάδους όπως: αγροτική παραγωγή/τρόφιμα, ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, ακίνητα, ορυκτά, ενέργεια, πληροφορική, φάρμακα, καλλυντικά, άμυνα κ.λπ.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Προέδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, Ram Nath Kovind, η πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα, Shamma Jain, κ.ά

«Θέλουμε να θεμελιώσουμε μια οικονομία ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις – οικονομία που να ενθαρρύνει και να ενισχύει την εξωστρέφεια», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης. Η κ. Jain από την πλευρά της τόνισε: «Οι ινδικές επιχειρήσεις, έχοντας αυξανόμενο παγκόσμιο αποτύπωμα, επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως οι ΤΠΕ, η ναυτιλία, οι επιστήμες υγείας, η αγροτική παραγωγή, η ακίνητη περιουσία, ο τουρισμός και οι υποδομές».

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, της Ιωάννας Φεντούρη, 20/6/2018]