ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πρώτη συνάντηση: Σεπτέμβριος του 2019 στη Νέα Υόρκη. Δεύτερη συνάντηση: Δεκέμβριος του 2019 στο Λονδίνο. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το τελευταίο χρονικά τετ α τετ τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνουν…ραντεβού σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία και με ζητούμενο, αν μη τι άλλο, να συνεχιστεί η προσπάθεια αποκλιμάκωσης και συνέχισης ενός διαλόγου, μετά από μία περίοδο 15 και πλέον μηνών, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον έντονες των τελευταίων δεκαετιών.

Η κρίση στον Έβρο, με την Άγκυρα να “εργαλειοποιεί” το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η κρίση του περυσινού καλοκαιριού, με την έξοδο του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μπαράζ προκλητικών λόγων και πράξεων της ηγεσίας της γείτονος…ιόνισαν επικίνδυνα το περιβάλλον στην περιοχή, με την Αθήνα να πραγματοποιεί όλο αυτό το διάστημα λεπτές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, έχοντας πετύχει την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της σε μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη.

Συνάντηση-βαρόμετρο

Η συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη-Ερντογάν έρχεται μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τη συνέχεια των πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις επισκέψεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, εξέπεμψε νέα μηνύματα προς τον πρόεδρο Ερντογάν, έχοντας ήδη επισημάνει πως τα συνετά βήματα της Άγκυρας είναι αυτά που θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά της βήματα.

“Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες.

Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στο France 24.

“Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο”, ανέφερε, θέτοντας και το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

“Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα ως γείτονες αλλά και από την πλευρά μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Έχοντας ισχυροποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες της, μέσα από ένα μπαράζ κινήσεων και συμφωνιών στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου, η ελληνική πρωτεύουσα ζητεί, εξακολουθητικά, από την ηγεσία της γείτονος συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση πράξεων και λόγων.

Προτάσσει διαρκώς το βασικό κριτήριο που είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Αλλά και τη διττή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας, την οποία είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις.

Αυτή, ακριβώς, τη συνέχεια και τη συνέπεια στην αποκλιμάκωση καλείται να επιδείξει η γειτονική χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και, ενώ αντιμετωπίζει εσωτερικούς κραδασμούς.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι αυτοί που θεωρούν πως οι κινήσεις του προέδρου Ερντογάν, που οδεύει και προς ένα ακόμα κρίσιμο ραντεβού (αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάιντεν) μπορεί να είναι επένδυση σε μία…επιχείρηση γοητείας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με στόχο να ξεπεραστούν δύο βασικοί σκόπελοι.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ και η επικείμενη Σύνοδος των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος η συνολική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταδώσει στον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα ότι “κλειδί” για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μία θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι η πρόοδος και στα δυο πεδία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αυτή είναι, έτσι κι αλλιώς, μία πραγματικότητα που, όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνεται και σε μία σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 14/6/2021]