ΧΑΛΚΟΣ: ΣΕ ΥΨΟΣ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ FUTURES – DATA CENTERS ΚΑΙ ΕV ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΥΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ευρέως ως δείκτης οικονομικής υγείας, με το μέταλλο να θεωρείται το κλειδί για το οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης.

Σε υψηλά κινείται την Τετάρτη ο χαλκός καθώς η ζήτηση για το βασικό μέταλλο παραμένει ισχυρή λόγω της ραγδαίας αύξησης στην κατασκευή κέντρων δεδομένων και της συνεχιζόμενης επέκτασης στην ηλεκτροδότηση που καταγράφεται στην παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του χαλκού στο NYMEX έφτασαν τα 5,02 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, ενώ το μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 25% μέχρι στιγμής φέτος.

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ευρέως ως δείκτης οικονομικής υγείας, με το μέταλλο να θεωρείται το κλειδί για το οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης. Είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλεκτρικών δικτύων και ανεμογεννητριών, ειδικά καθώς στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Αύξηση ζήτησης κατά 5%

Η ζήτηση χαλκού από τα ηλεκτρικά οχήματα και τον τομέα των μεταφορών συνολικά αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America.

Ο χαλκός είναι επίσης ένα κρίσιμο υλικό για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων, των οποίων η ανάπτυξη έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ειδικά καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για κέντρα δεδομένων.

«Με τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα να εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στον χαλκό που απαιτείται για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων», επισημαίνεται στο σημείωμα της BofA.

Τα κέντρα δεδομένων βασίζονται στον χαλκό για διάφορες ηλεκτρικές εφαρμογές — ηλεκτρικές συνδέσεις, ράβδους διαύλου, καλώδια τροφοδοσίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 1000 τεραβατώρες (TWh) το 2026 από 460 TWh το 2022.

Μείωση προβλέψεων για πλεόνασμα στην προσφορά

Η International Copper Study Group (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για πλεόνασμα προσφοράς του μετάλλου φέτος λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγής στα ορυχεία.

Οι προβλέψεις για την αύξηση της παραγωγής χαλκού για το 2024 μειώθηκαν στο 0,5% σε σύγκριση με αύξηση 3,7% που εκτιμήθηκε από την ICSG τον περασμένο Οκτώβριο του 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως σε βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας έργων και αναθεωρημένες προοπτικές που αφορούν στην παραγωγή από μεγάλες εταιρείες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals διέκοψε την παραγωγή στο Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τοπικές διαμαρτυρίες για περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Anglo American, ένας σημαντικός παραγωγός, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025 καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

«Βλέπουμε τον χαλκό να σκαρφαλώνει στα 10.500 δολάρια/τόνο βραχυπρόθεσμα καθώς ενδείξεις αναμενόμενης σύσφιγξης διαιωνίζουν το ράλι των τελευταίων μηνών», έγραψε η Citi σε έκθεσή της. Το συμβόλαιο χαλκού διάρκειας 3 μηνών διαπραγματεύεται στα 10.185,5 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, 15/5/2024]