Καθώς η Anglo American ενορχηστρώνει σχέδιο επιβίωσης που απηχεί ταυτόχρονα και το όραμα της ΒΗΡ, η οποία έχει υποβάλει προσφοράς εξαγοράς της, οι επικεφαλής των δύο αντίπαλων εταιρειών βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία διαδικασία να πείσουν τους μετόχους ότι ελέγχουν την κατάσταση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo, Ντάνκαν Γουάνμπλαντ μαζί με τον ομόλογό του στην ΒΗΡ, Μάικ Χένρι, είχαν σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Γουάνμπλαντ παρουσίασε το δικό του ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης στους επενδυτές, προτού ο Χένρι κάνει τις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για την προσφορά του να εξαγοράσει την Anglo.
Η ΒΗΡ θέλει η Anglo να απεξαρτηθεί από τα δύο εισηγμένα της τμήματα στη Νότιο Αφρική που παράγουν σιδηρομετάλευμα και πλατίνα, προτού ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος εξόρυξης μετάλλων αγοράσει το εναπομείναν ενεργητικό της. Η Anglo από την πλευρά της ετοιμάζεται να ανεξαρτοποιήσει το τμήμα της Anglo American Platinum, ενώ την ίδια στιγμή θα ανοίξει την πόρτα εξόδου από το τμήμα της εξόρυξης διαμαντιών και πώλησης του τμήματος άνθρακα. Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι βλέπουν τον χαλκό ως τη βασική δραστηριότητα.
Ο Χένρι, ο οποίος είναι στο τιμόνι της ΒΗΡ από το 2020, είχε τον χρόνο να διαμορφώσει την εικόνα της εταιρείας του. Σε μία σειρά από σαρωτικές αλλαγές, προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της εταιρείες από τη δημιουργία της δύο δεκαετίες πριν.
Ωστόσο, κληρονόμησε μία πιο ισχυρή εταιρεία συγκριτικά με τον Γουάνμπλαντ. Στην Αυστραλία, η ΒΗΡ έχει ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες σε σιδηρομετάλλευμα, ενώ διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο. Δεν έχει όμως καθόλου έκθεση σε εμπορεύματα, όπως πλατίνα και διαμάντια, τα οποία έχουν προκαλέσει στην Anglo προβλήματα, καθώς μειώθηκαν οι τιμές.
Ωστόσο, έγιναν και λάθη από τον Χένρι, όπως το να στοιχηματίσει στο νικέλιο πριν καταρρεύσει η αγορά και να μπει σε μια προεκλογική εκστρατεία στη Νότια Αφρική όταν η προσέγγισή του για την Anglo έγινε δημόσια.
Αντίθετα, ο Γουάνμπλαντ αντιμετώπισε ένα πιο δύσκολο ξεκίνημα. Ενώ η εταιρεία που κληρονόμησε βρισκόταν στα ύψη, χάρη στις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων, ορισμένες από τις βασικές αγορές της Anglo επιδεινώθηκαν, αποκαλύπτοντας τρωτά σε ορισμένες από τις υποκείμενες επιχειρήσεις.
Τόσο ο Χένρι όσο και ο Γουάνμπλαντ βρίσκονται στις αντίστοιχες εταιρείες τους για δεκαετίες, φτάνοντας στην κορυφαία θέση. Ο Καναδός Χένρι περιγράφεται από όσους εργάζονται μαζί του ως απίστευτα λεπτομερής, λαμβάνοντας αποφάσεις βασισμένες στην ψυχρή λογική και στη σκληρή πραγματικότητα. Ο Νοτιοαφρικανός Γουάνμπλαντ περιγράφεται από τους υπαλλήλους ως βαθιά αναλυτικός αλλά με τη φήμη ότι είναι πιο ευγενικός.
(Φωτό: Reuters)
[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, με πληροφορίες από Bloomberg, 14/5/2024]