ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΤΟ 2,5% ΑΠΟ 2,9%

Χαμηλότερα βάζει το “πήχη” της φετινής ανάπτυξης το υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών, προβλέποντας πλέον μεγέθυνση της οικονομίας 2,5%, από 2,9% που προέβλεπε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Η νέα πρόβλεψη, θα ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2025-2027, που θα καταθέσει το ΥΠΕΘΟ στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας. 

Η σημαντική αναθεώρηση της ανάπτυξης, συνδέεται κυρίως με το εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον, το οποίο δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε και την ανάπτυξη του 2023 η οποίο σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έκλεισε στο 2%, έναντι επίσημης πρόβλεψης του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,4%. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, τα δεδομένα με βάση τα οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος ψηφίστηκε το Δεκέμβριο έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και η διεθνής κατάσταση έχει επιδεινωθεί. 

Η κρίση στη Μέση Ανατολή, με σημείο αναφοράς το πόλεμο που ξεκίνησε το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς ο οποίος προκάλεσε τη δράση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα, έχει κλιμακωθεί. Η παρέμβαση κάποιων από τα μέλη το ΟΠΕΚ, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, έχει στείλει την τιμή του “μαύρου χρυσού” κοντά στα 90 δολάρια το Βαρέλι, με πολλές προβλέψεις αναλυτών, να θέλουν περαιτέρω αύξηση της τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι επιπτώσεις, έγιναν άμεσα φανερές στην Ελλάδα με την τιμή της βενζίνης να φτάνει κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο και τον πληθωρισμό – σύμφωνα με την Eurostat – να επιταχύνεται στο 3,4% το Μάρτιο, από 3,1% το Φεβρουάριο.

O φιλόδοξος στόχος των επενδύσεων 

Ένα δεύτερο στοιχείο προβληματισμού για τους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, είναι αν η χώρα θα πετύχαινε να υλοποιήσει στο σύνολό του σε πέρας το προϋπολογισμού του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που φτάνει φέτος στο ύψος ρεκόρ των 12 δισ. ευρώ. Τούτο, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εισροή κοινοτικών πόρων σχεδόν 10 δις ευρώ, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ η Ελλάδα.

Επιπλέον, το 2023, η Ελλάδα έχασε το στόχο των δαπανών προς την πραγματική οικονομία, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα έναντι στόχου πραγματικής απορρόφησης πόρων ύψους 3,6 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία πέρασαν μόνο 2,1 δισ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,3%, ακριβώς λόγω της διαφοράς υπολογισμού των επενδύσεων Το ΔΝΤ, προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το ίδιο λόγο. Ο ΟΟΣΑ, αναμένει για φέτος, η Ελλάδα να αναπτυχθεί με ρυθμό 2%. Η Τράπεζα της Ελλάδας, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος στο 2,3% και το 2025 στο 2,5 %. 

Η Ευρωζώνη 

Ένα δεύτερο στοιχείο που σίγουρα θα επηρεάσει το φετινό ΑΕΠ  θα προέλθει από την περαιτέρω επιβράδυνση της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό κοντά στο 1%. Ως βασικός εμπορικός εταίρος των χωρών της ζώνης του Ευρώ, η Ελλάδα θα έχει αρνητική επίδραση στις εξαγωγές της. Η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, δημιουργεί φόβους ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τις εξαγωγές αγαθών, αλλά και τον τουρισμό, ο οποίος πέρσι έκανε νέο ρεκόρ εισπράξεων, ξεπερνώντας σε εισπράξεις τα 21 δις ευρώ.

Τούτο, με δεδομένο ότι οι μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία κάτοικοι των οποίων κατακλύζουν κάθε χρόνο τα ελληνικά νησιά, θα κινηθούν όρια της στασιμότητας.

Τέλος, αρνητική επίδραση θα έχει και η ιδιωτική κατανάλωση η οποία δεν μπορεί πια να πληρώσει τις σταθερά υψηλές τιμές στα ράφια και το υψηλό κόστος χρήματος.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 5/4/2024]