Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΑΝ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ

Τους λόγους για τους οποίους έλαβε την απόφαση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ανέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμών να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης.

“Η ανοσία φθείρει σταδιακά…Αν μπορούμε, κύριε υπουργέ και πιστεύω έχουμε τη δυνατότητα και μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την τρίτη δόση ενδεχομένως και στους τέσσερις μήνες”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κίνηση της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ήρθε στην πρώτη γραμμή, καθώς αφορά στην προστασία των πιο ευάλωτων στην πανδημία και αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορούν να προκαλέσουν στους γύρω τους.

“Η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική”, είπε. “Η πρωτοβουλία αυτή δεν εκδηλώνεται σε κάποιον ουδέτερο χρόνο, με κάποια οριζόντια εφαρμογή, αλλά έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης “Όμικρον” και με επίκεντρο πάντα τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα Covid, αλλά δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί”, τόνισε και απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει το μέτρο και σε άλλες ηλικιακές ομάδες σημείωσε: “Η επιλογή μας είναι να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία και να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Δε γεμίζουν οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Από ηλικιωμένους γεμίζουν και εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα μέτρο αναλογικό και δίκαιο, ενώ ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες από τη σχετική ανακοίνωση τα ραντεβού για τους άνω των 60 έφτασαν τα 20.000. “Αυτή πολιτική σώζει ζωές και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη. Ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος μπορεί αυτή η πολιτική να συνεπάγεται”, επεσήμανε.

Παράλληλα, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

  • -Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με απασχόλησε πολύ. Θα έλεγα ότι με βασάνισε. Είμαι ένας βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μού είναι επί της αρχής αρκετά δυσκολοχώνευτη. Από την αρχή τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Όπως και για το καλό όσων ακόμα ήδη δεν το συνειδητοποιούν. Έτσι, αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο προσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός.
  • -Εννέα στους δέκα Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους δέκα διασωληνωμένους ανήκουν στην ίδια κατηγορία και παραπάνω από οκτώ στους δέκα δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και για αυτούς οι οποίοι, καθώς μένουν απροστάτευτοι, πολιορκούν το εθνικό σύστημα υγείας, στερώντας θεραπεία από χιλιάδες άλλους πολίτες με πολύ σοβαρές ασθένειες.
  • -Τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη και δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Όμικρον”. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε απέναντι στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του ιού. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνολικά κλείστηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια ραντεβού όμως από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση και να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο ασπίδα προστασίας. Σε αυτούς πρέπει να εστιαστεί η δράση μας.
  • -Θα επιμείνω και στην αρχή της αναλογικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Φτάνουμε σε αυτό το βήμα, γιατί εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια.
  • -Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι, όμως, τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο.

Στη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

  • -Κύριε Τσίπρα, δεν άκουσα καμία πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες…
  • -Το πρόβλημα δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε. Είναι να μη φτάνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο και να μπαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας και άρα να εμβολιάζονται περισσότεροι…
  • -Αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο. Δε θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά αναγκαζόμαστε να το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα…
  • -Μας παραδώσατε 567 κρεβάτια. Τα λιγότερα στην Ευρώπη και έρχεστε και μας κουνάτε το δάχτυλο όταν εμείς τα διπλασιάσαμε. Ντροπή σας, κύριε Τσίπρα.
  • -Σας τιμά η εικόνα ενός βουλευτή, τέως υπουργού Υγείας, που με χυδαίο και αγοραίο ύφος προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και ταυτόχρονα κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών; Γιατί αυτός είναι και αυτό κάνει και αυτόν ανέχεστε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε…  

“Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό. Ότι αυτή η πολιτική θα σώσει ζωές”

Εγκαλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν καταθέτει καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριτολογία του από το βήμα της Βουλής, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται, ακούγοντας τους επιστήμονες. 

“Η κυβέρνηση θα κριθεί για τος πολιτικές της. Προχωράμε σε μία απόφαση που δεν είναι εύκολη. Θέλω και πάλι να ζητήσω να σπεύσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, έστω και με αισθήματα δυσαρέσκειας. Δε με αφορά εάν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό. Ότι αυτή η πολιτική θα σώσει ζωές”, ανέφερε. 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 1/12/2021]