ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΥΨΗΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2022

Ο «προϋπολογισμός του 2022 κινείται πάνω στους άξονες και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποτυπώνει τη σταδιακή “διαγραφή” του αρνητικού αποτυπώματος της πανδημίας στην οικονομία, καταγράφει την επιστροφή της χώρας σε κανονικότητα και θέτει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας από μια νέα αφετηρία ισχυρότερων προοπτικών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα στη συζήτηση που εξελίσσεται στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα συμβάλει ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Θετικές οι επιδόσεις της οικονομίας

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες που έχουν, κυρίως, σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, ο προϋπολογισμός του 2022 καταγράφει τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας, αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, απαντά με επάρκεια στις προκλήσεις και ενσωματώνει πολιτικές που συνδυάζουν και οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Σε αντιδιαστολή με τον περυσινό προϋπολογισμό ο οποίος επικεντρωνόταν στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και καταγράφει τη μετάβαση της οικονομίας από την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη του 2022, μέσα από ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο, πράσινο και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Συνέπεια λόγων και έργων

Και υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από τη συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης, αφού η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη στήριξη της κοινωνίας και το έπραξε με μέτρα όπως τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ», την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, στήριξη κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ και με τα τραπεζικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Στα μέτρα στήριξης, ο υπουργός συμπεριέλαβε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση του ποσοστού επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών.

«Πλέον, η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανέρχεται στα 43,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022», είπε ο υπουργός Οικονομικών για να υπογραμμίσει ότι «πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης -ως ποσοστό του ΑΕΠ- στην ευρωζώνη και το τέταρτο παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Φόροι και εισφορές

Σε σχέση με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη μείωση τους και το έπραξε, και θα συνεχίσει να το πράττει και το 2022.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων, είπε ο κ. Σταϊκούρας και υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ -μεσοσταθμικά- κατά 22%, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, από 22% στο 9%, την μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%, τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από 100% στο 80%, τη μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από 28% στο 22%, την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 + 3 ποσοστιαίες μονάδες, τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή για όλα τα αγροτικά σχήματα, ύψους 10%.

«Σε αυτές τις μειώσεις φόρων, έρχονται να προστεθούν», είπε ο κ. Σταϊκούρας:

  • Η περαιτέρω, συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
  • Η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, και η κατάργηση για νέους έως 29 ετών.
  • Η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022,
  • καθώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, έως τον Ιούνιο του 2022.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

(Φωτό: Eurokinissi)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 23/11/2021]