ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

RTXAJPM-640x400Την προσεχή άνοιξη θα ξεκινήσει η παραγωγή χρυσού από το κοίτασμα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής που διαχειρίζεται ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold. Ειδικότερα, o όμιλος με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά θέτει ως στόχο, σε ετήσια βάση, την παραγωγή από την Ολυμπιάδα 72.000 ουγκιών χρυσού και 55.000 ουγκιών ισοδυνάμων χρυσού. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετεί για το 2017 τη συνολική παραγόμενη ποσότητα χρυσού σε 365.000-400.000 ουγκιές χρυσού, στην οποία σημαντική συμβολή θα έχει n παραγωγή από την Ολυμπιάδα.

Το πλάνο

Η έναρξη παραγωγής θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, που περιλαμβάνει την επεξεργασία παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας, όπως και την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Ως εκ τούτου, θα παράγονται συμπυκνώματα τριών ειδών: μολύβδου-ασημιού, ψευδαργύρου και χρυσοφόρων πυριτών και αρσενοπυριτών (ο πυρίτης ανήκει στα ημιπολύτιμα ορυκτά).

Με άλλα λόγια, η επεξεργασία των εν λόγω συμπυκνωμάτων θα οδηγήσει στην ετήσια παραγωγή 72.000 ουγκιών χρυσού και 55.000 ουγκιών ισοδυνάμων χρυσού. Για τη φετινή χρονιά η Eldorado Gold εκτιμά ότι θα επενδύσει 85 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εργοστασίου, κεφαλαιουχικές δαπάνες και δαπάνες που συνδέονται με την υλοποίηση εργασιών σχετιζόμενων με την τρίτη φάση, της οποίας η έναρξη τοποθετείται για το 2022. Σημειωτέον ότι στις εργασίες αυτές περιλαμβάνεται η υλοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας παλαιών τελμάτων στην περιοχή Κοκκινόλακας.

Σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την Ολυμπιάδα, στις Σκουριές, η Eldorado Gold, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, προγραμματίζει να επενδύσει κατά τη φετινή χρονιά από 170 εκατ. έως 200 εκατ. δολάρια. Τα κεφάλαια θα επενδυθούν στην κατασκευή των μονάδων κατεργασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την έναρξη παραγωγής το 2019.

Στο Στρατώνι, τον παραθαλάσσιο οικισμό της Χαλκιδικής, η Eldorado Gold εκτιμά ότι το 2017 θα επεξεργαστεί 200.000 τόνους μεταλλεύματος με περιεκτικότητα σε μόλυβδο, ψευδάργυρο και ασήμι (155 γραμμάρια/τόνο). Εκεί η εταιρεία θα επενδύσει περίπου 20 εκατ. δολάρια.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Για το σύνολο των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της, η Eldorado Gold έχει μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2017 σε 425 εκατ. δολ. (από περίπου 500 εκατ. βάσει του guidance του Σεπτεμβρίου), απόφαση που σχετίζεται και με την πτώση της τιμής του χρυσού.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή της εταιρείας θα υπεραποδώσει, εξαιτίας αφενός της προόδου στα ελληνικά έργα και αφετέρου των ισχυρών μεγεθών μετά την πώληση των κινεζικών περιουσιακών στοιχείων της. Σήμερα η τιμή της EGO τοποθετείται περίπου σε 3,4 δολάρια, από 2,48 δολ. πριν από έναν χρόνο, ενώ η επενδυτική τράπεζα ΒΜΟ Capital Markets αποδίδει τιμή στόχο 5 δολ.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 14/01/2017]