ΕΝΑΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, ΕΚΛΕΙΣΕ…

obama9Με μια συγκινητική ομιλία, ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρέτισε τους Αμερικανούς, με υψηλούς τόνους κατά των διακρίσεων αλλά και του κύματος αρνητισμού που σαρώνει τις σύγχρονες κοινωνίες ζητώντας από τους πολίτες να έχουν πιο ενεργό ανάμιξη στην πολιτική.

Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στο Σικάγο, απ’ όπου ξεκινούσε για τον Λευκό Οίκο, το 2008, αναφέρθηκε σε κάποια από τα επιτεύγματα της προεδρίας του, με το γνωστό άμεσο τρόπο, που χρησιμοποιούσε συχνά στην επαφή του με τους πολίτες.

«Αν σας έλεγα πριν από οχτώ χρόνια ότι η Αμερική θα κατάφερνε να αντιστρέψει τη μεγάλη ύφεση…

Αν σας έλεγα, ότι θα ανοίγαμε ένα νέο κεφάλαιο με το λαό της Κούβας, θα αναστέλαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα εξοντώναμε τον εγκέφαλο της 11ης Σεπτεμβρίου…

Αν σας τα είχα πει όλα αυτά, μπορεί να θεωρούσατε ότι είχαμε βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά. Όμως τα καταφέραμε και η Αμερική είναι καλύτερη και ισχυρότερη απ’ ό,τι όταν ξεκινήσαμε».

Για να καταλήξει με την αγαπημένη του έκφραση: «Σας ζητώ να πιστέψετε, όχι στη δική μου ικανότητα να αλλάξω τα πράγματα αλλά στη δική σας. Ναι, μπορούμε. Ναι, κάναμε. Ναι, μπορούμε. Σας ευχαριστώ. Ο Θεός να σας ευλογεί».

Άκρως επικοινωνιακός, έβαλε την πλέον ανθρώπινη πινελιά, ευχαριστώντας δημόσια τη γυναίκα του Μισέλ και γενικότερα την οικογένειά του για τη στήριξη μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο, όπως και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους συνεργάτες του.

Το στοιχείο που επίσης ξεχώρισε στο λόγο του ήταν η αναφορά του ότι θα αφήσει χώρο στον νέο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όπως έκανε και ο δικός του προκάτοχος Τζορτζ Μπους όταν εκείνος ανέλαβε την προεδρία, διατηρώντας χαμηλό προφίλ.

Στο πλήθος που φώναζε καλώντας τον απερχόμενο πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια, αρκέστηκε να χαμογελάσει λέγοντας «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» και ότι «μια από τις σημαντικότερες αξίες των ΗΠΑ είναι η ειρηνική μετάβαση από τον έναν πρόεδρο στον επόμενο».

Και έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως έκαναν πριν από οκτώ χρόνια».-

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, της Διπλανής, 12/01/2017]