Η ELDORADO GOLD ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

SKOURIES-20150525-097Παρά τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κόστισαν στην Eldorado Gold περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης για αναστολή λειτουργίας με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, η καναδική εταιρεία επιμένει και σχεδιάζει νέες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Πλέον, η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός, αρχίζει τη δραστηριότητά της από εκεί που άφησε το “νήμα” τον Αύγουστο ο κ. Σκουρλέτης, οπότε, με απόφασή του, κατέβασε τα ρολά του έργου. Και αναμένει, μετά τα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας εγκρίνει οριστικά την αίτηση ανάκλησης της υπουργικής απόφασης, να εφαρμόσει πλήρως το επενδυτικό πρόγραμμά της.

Το 2017

Η εταιρεία, που διαθέτει μεταλλεία σε λειτουργία στο Στρατώνι και υπό κατασκευή στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, επένδυσε το 2014 στη χώρα μας συνολικά 260 εκατ. δολάρια, ενώ στην Ολυμπιάδα οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 27,7 εκατ. δολ. Παράλληλα, η Eldorado Gold είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο, προτού μεσολαβήσουν οι κεφαλαιουχικοί περιορισμοί και το “λουκέτο” Σκουρλέτη, ότι προγραμματίζει για το διάστημα 2015-2016 επενδύσεις ύψους 83 εκατ. δολ. στην Ολυμπιάδα. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αφορούν την αναβάθμιση της μονάδας εμπλουτισμού και την κατασκευή της δεύτερης φάσης του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα.

Η εταιρεία εκτιμά ότι στις Σκουριές η παραγωγική διαδικασία θα ξεκινήσει το 2017, ενώ στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα συνεχίζεται η ανάπτυξη των υπόγειων μεταλλείων. Από τη δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει ακαθάριστα έσοδα που ξεκινούν από 40 εκατ. δολ. το 2016 και αγγίζουν τα 154 εκατ. δολ. το 2020.

Παράλληλα, όταν αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα και η Ελληνικός Χρυσός λάβει την οικοδομική άδεια του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, θα πραγματοποιηθούν 600 νέες προσλήψεις. Οι τελευταίες προγραμματίζονταν από τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο η απόφαση Σκουρλέτη επιβράδυνε την ανάπτυξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.

Εξορυκτικό hub

Εάν το ελληνικό κράτος δεν έβαζε διαχρονικά τρικλοποδιές στους επενδυτές, σήμερα το “τόξο” που αποτελείται από τη Βορειοανατολική Χαλκιδική, το Πέραμα Έβρου και τις Σάπες Ροδόπης θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα “πεδία” εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού των Βαλκανίων. Ειδικότερα, στη Ροδόπη στις δύο (Άγ. Δημήτριος, Οχιά) από τις τρεις περιοχές (Γκρεμός), του συνόλου της έκτασης που έχουν παραχωρηθεί στην Eldorado Gold έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περισσότερων από 600.000 ουγκιών χρυσού, 210.000 ουγκιών αργύρου και 2.500 τόνων χαλκού. Αλλά και στο Πέραμα Έβρου έχει εντοπιστεί κοίτασμα 966.000 ουγγιών χρυσού, με την εκεί επένδυση, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, να παραμένει ανενεργή, καθώς εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/. 18/10/2015, του Δημήτρη Δελεβέγκου, από το “Κεφάλαιο” 10/10/2015]