ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Top 5 καλύτερες οικογενειακές δραστηριότητες

Η Χαλκιδική μπορεί με έναν μαγικό τρόπο να ικανοποιήσει τις επιθυμίες όλης της οικογένειας, βάζοντας πινελιές εκπαίδευσης στη διασκέδαση και διασκέδασης στην εκπαίδευση. Έτσι, φέρνει κοντά τα παιδιά με τους γονείς, καθώς μπορούν μαζί να απολαύσουν όλες τις αφορμές που προσφέρει η περιοχή για γνώση και παιχνιδιάρικα χαμόγελα.

  1. Πώς μπορεί κανείς να προσπεράσει το Πάρκο του Αριστοτέλη με τη μαγευτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και τη χερσόνησο του Άθω; Ένα μοναδικό θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον διεθνούς φήμης αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο αναπαριστά τον συναρπαστικό κόσμο των φυσικών φαινομένων μέσα από ενδιαφέροντα όργανα που βάζουν σε εφαρμογή τους αριστοτέλειους νόμους της φυσικής. Από οπτικούς δίσκους και πυξίδα μέχρι πρίσμα και εκκρεμές, τα όργανα του πάρκου εντυπωσιάζουν τα παιδιά και φρεσκάρουν τις γνώσεις των μεγάλων.
  2. Σε ένα άλλο σημείο της Χαλκιδικής, η φυσική δίνει τη θέση της στη φύση, που αποδεικνύεται ο πιο απρόσμενος σχεδιαστής, ο πιο ευφάνταστος αρχιτέκτονας. Ο λόγος για το Σπήλαιο Πετραλώνων, ηλικίας 1 εκατομμυρίου ετών, που βρίσκεται κοντά στο χωριό των Πετραλώνων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Ευρώπης, με μια από τις πλουσιότερες συλλογές απολιθωμάτων διεθνώς, παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα μαγευτικά δαιδαλώδες σύμπλεγμα σταλακτιτών και σταλαγμιτών που κόβει την ανάσα και γίνεται ο απόλυτος προορισμός για την οικογένεια. Πέραν της απίστευτης ομορφιάς του σπηλαίου, η ανακάλυψη του κρανίου του Αρχανθρώπου, του αρχαιότερου Ευρωπαίου, δίνει στο Σπήλαιο Πετραλώνων έναν προϊστορικό αέρα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
  3. Βαθιές ρίζες στον χρόνο όμως έχει και η αλιευτική παράδοση της Χαλκιδικής, αγγίζοντας την «ψυχή» της περιοχής, που δεν είναι άλλη από τη θάλασσα. Τι καλύτερο για να τη γνωρίσει κανείς λοιπόν από το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων στα Νέα Μουδανιά, που αναδεικνύει την τοπική ταυτότητα, φέρνει την αλιεία σε πρώτο πλάνο και κρατά ζωντανούς τους δεσμούς της με την ιστορία του τόπου. Αρχαίες άγκυρες, σκάφη, δίχτυα, καλάμια ψαρέματος, πυξίδες και φάροι προσκαλούν γονείς και παιδιά σε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό ταξίδι στον… αφρό της θάλασσας.
  4. Η Χαλκιδική όμως προσκαλεί την οικογένεια και σε έναν ακόμα συναρπαστικό κόσμο, αυτόν των μελισσών και του μελιού. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό από μελίσσια σε λόφους και δάση, όπου κι αν κοιτάξει κανείς, αναδεικνύει το μέλι της Χαλκιδικής και την κοινότητα των μελισσών που το παράγει σε ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος σημείο αναφοράς για την περιοχή, που αξίζει κανείς να γνωρίσει. Άλλωστε, η Χαλκιδική δεν θεωρείται τυχαία η «μητέρα» του μελιού, αφού είναι ο τόπος που φιλοξενεί περισσότερους από 6.500 μελισσοκόμους, με ετήσια παραγωγή μελιού 1.910 τόνων!
  5. Και μέσα σε όλες αυτές τις περιηγήσεις μια στάση σε μια αγροδιατροφική μονάδα στη Νέα Γωνιά είναι απαραίτητη. Οικογενειακές επιχειρήσεις αξιοποποιούν τα αμπελόφυλλα για να παρασκευάσουν ντολμαδάκια, το ξακουστό τοπικό έδεσμα με το ρύζι και τα μπαχαρικά, γίνεται ιδανική ευκαιρία για μια εμπειρική επαφή με την πλούσια γη της Χαλκιδικής και τις αμπελοκαλλιέργειές της, αλλά και για μια γευστική δοκιμή.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 14/4/2024]