ΓΚΟΥΤΗΣ (ΕΑΓΜΕ): ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

Ένα εκτεταμένο ερευνητικό πρόγραμμα, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας, διενεργεί η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του o γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσης Γκούτης, προσθέτοντας ότι από τις έως τώρα έρευνες προκύπτουν θετικές ενδείξεις για ενδεχόμενη αξιοποίησή τους.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο στα Κιμμέρια Ξάνθης, ο κ. Γκούτης σημειώνει ότι με βάση την κοιτασματολογική μελέτης της ΕΑΓΜΕ, τα υφιστάμενα δεδομένα κρίνονται επαρκή και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον χώρο αυτό μέσω των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών.

  • Ποιες δράσεις προωθεί η ΕΑΓΜΕ στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των Στρατηγικών και Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Η αξιοποίηση των Στρατηγικών και Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. Το στρατηγικό σχέδιο που προγραμματίζει η ΕΑΓΜΕ για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες είναι ένα εκτεταμένο νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Δράσεις Έρευνας Ορυκτών Πρώτων Υλών για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας/Ανάπτυξης και της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας», με κύριο στόχο την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας προς στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Κύριος σκοπός του ερευνητικού αυτού έργου είναι η αξιολόγηση επιλεγμένων υφιστάμενων Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων ως προς Κρίσιμες και Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες, με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε ορυκτές πρώτες ύλες, πολύτιμα μέταλλα και μέταλλα απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση, με μετρήσιμα μεγέθη οικονομικής και κοινωνικής αξίας.

Ταυτόχρονα, θα εκπονηθούν και δευτερεύουσες ερευνητικές ενέργειες σε θέματα αξιοποίησης εξορυκτικών απορριμμάτων για συγκεντρώσεις κρίσιμων ορυκτών, αξιολόγησης απορριμμάτων σχιστολιθικών πετρωμάτων κ.ά.

  • Για ποιες Στρατηγικές και Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες υπάρχουν θετικές ενδείξεις για ενδεχόμενη εμπορική τους αξιοποίηση;

Οι περιοχές της χώρας όπου η ΕΑΓΜΕ εστιάζει την ερευνητική της δραστηριότητα, εντοπίζονται κυρίως στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες και περιλαμβάνουν σημαντικές και αξιοποιήσιμες μεταλλογενετικές περιοχές, καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο.

Από τις έως τώρα έρευνες σε μεταλλοφόρες εμφανίσεις χαλκούχων και θειούχων βασικών μετάλλων, υπάρχουν θετικές ενδείξεις για ενδεχόμενη αξιοποίηση τους. Γενικότερα όμως, στόχος των Δημόσιων Μεταλλευτικών Ερευνών που εκπονεί η ΕΑΓΜΕ για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες είναι η «οριοθέτηση ελπιδοφόρων κοιτασματοπιθανών» περιοχών, με απώτερο σκοπό, την αξιοποίηση του υπόγειου πρωτογενούς πλούτου, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών.

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα της μελέτης για τον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ) στα Κιμμέρια Ξάνθης;

Ύστερα από την ολοκλήρωση της Κοιτασματολογικής Μελέτης ΔΜΧ Κιμμερίων, την οποία εκπόνησε η ΕΑΓΜΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 (2023) και συνεκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και νέων κοιτασματολογικών γεωτρήσεων, το βασικότερο συμπέρασμα που εξάγεται είναι η τεκμηρίωση του κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος σε ερευνηθείσα έκταση πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη έως τώρα ερευνηθείσα περιοχή κατά το παρελθόν.

Στη μελετηθείσα περιοχή, η συνδυαστική έρευνα κατέδειξε περιοχές με διάσπαρτη μεταλλοφορία σε πλήθος επιφανειακών θέσεων, οι οποίες διερευνήθηκαν λεπτομερώς με εφαρμογή ποικίλων γεωφυσικών μεθόδων. Τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας επαλήθευσαν τα δεδομένα επιφανείας, που υποστηρίζουν μία επέκταση του χώρου κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος.

Επομένως, τα υφιστάμενα δεδομένα του εν λόγω ΔΜΧ κρίνονται επαρκή, από κοιτασματολογικής σκοπιάς, και θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν σήμερα, αντικείμενο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον χώρο αυτό μέσω των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών.

  • Πώς συνδράμει η ΕΑΓΜΕ στην ανάγκη αλλαγής της δημόσιας αντίληψης για τον ρόλο του εξορυκτικού κλάδου και την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας;

Ρόλος της ΕΑΓΜΕ είναι η διερεύνηση και η επιστημονική παρακολούθηση γεωλογικών και μεταλλευτικών ζητημάτων για λογαριασμό του Δημοσίου, η εκπόνηση μελετών και η παροχή γνωμοδοτήσεων/γνωματεύσεων σε θέματα γεωεπιστημών, γεωλογικών κινδύνων, γεωπεριβάλλοντος, γεωενέργειας, μεταλλευτικής και άλλων συναφών αντικείμενων, η γεωλογική, υδρογεωλογική και μεταλλευτική έρευνα της χώρας, η μελέτη αξιοποίησης του υπόγειου πλούτου της, καθώς και η άσκηση ελεγκτικών και ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων.

Η ΕΑΓΜΕ του αύριο είναι ένας οργανισμός με κρίσιμη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας των πρώτων υλών.

Για την ανάδειξη μάλιστα της Γεωλογικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, η ΕΑΓΜΕ ίδρυσε το 2021 το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, με σκοπό να προωθήσει την προστασία και ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Ελλάδας και του ρόλου που διαδραμάτισε στην ιστορία και στη διαμόρφωση του αρχαίου κόσμου, της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού, προβάλλοντας τη μακρά εξέλιξη της γεωλογικής έρευνας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.energygame.gr/, του Γιώργου Κωστούλα, 15/4/2024]