ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ-ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ;

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά εμπορεύματα «λάμπουν», όπως ο χρυσός.

Οι συναλλαγές εμπορευμάτων γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apex Trader Funding, Darrell Martin, στο Business Insider, με όλα τα εμπορεύματα, από τα βιομηχανικά μέταλλα μέχρι το πετρέλαιο να κινούνται ανοδικά.

«Η αστάθεια της αγοράς που δημιουργείται από αυτές τις μεγάλες κινήσεις δημιουργεί έναν κλίμα ευκαιριών», είπε. «Δημιουργεί μεγάλη μεταβλητότητα εντός της ημέρας, η οποία είναι καταπληκτική για τους επενδυτές. Τους δίνει πολλές ευκαιρίες να μπουν (στην αγορά) και να παράγουν εισόδημα με αυτόν τον τρόπο». 

Το ράλι ενισχύεται από τη μεγάλη άνοδο πολλών φυσικών πόρων, η οποία έστειλε τον S&P GSCI, που βασίζεται στα εμπορεύματα, σε αύξηση 12,8% για το έτος, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο του S&P 500 (7%). Σύμφωνα με το Bloomberg, το ράλι αυτό σηματοδοτεί την πιο κερδοφόρα περίοδο στην ιστορία των συναλλαγών εμπορευμάτων, με τις τέσσερις κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες συναλλαγών να κερδίζουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2022 μέχρι σήμερα.

«Πρόκειται για το κλασικό ράλι του ύστερου κύκλου», δήλωσε ο Jeff Currie της Carlyle στο CNBC την Τετάρτη. «Βλέπουμε την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο -η βιομηχανική παραγωγή έχει πιάσει πάτο, αρχίζει να γίνεται επεκτατική- αυτό συμβαίνει λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, όχι λόγω πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας».

Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα πίσω από την πορεία της αγοράς εμπορευμάτων, λένε οι ειδικοί της αγοράς. 

Ελλείψεις αποθεμάτων

Η χαμηλή προσφορά είναι ο βασικός λόγος που οδηγεί σε κέρδη, όσον αφορά εμπορεύματα όπως ο χαλκός και το κακάο.

«Η κρίση προσφοράς χαλκού είναι εδώ» είναι ο τίτλος έκθεσης της Bank of America που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Η περιορισμένη προσφορά των ορυχείων χαλκού περιορίζει όλο και περισσότερο την παραγωγή εξευγενισμένου χαλκού», τονίζεται. 

Το μέταλλο εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 5,44 δολάρια ανά λίβρα μέχρι το 2026, αναφέρει η τράπεζα, κάτι που αντιστοιχεί σε άνοδο 27% από την τρέχουσα τιμή των 4,28 δολαρίων ανά λίβρα.

Μέχρι στιγμής, φέτος, ο χαλκός έχει ενισχυθεί κατά 11,6%, μια άνοδος που τόσο η Currie όσο και ο Martin συνδέουν με την ανάκαμψη της παραγωγής μετά την πανδημία. Όμως, σύμφωνα με τη Bank of America, ο χαλκός αποτελεί, επίσης, το επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης και θα επωφεληθεί περαιτέρω, καθώς θα επεκτείνονται τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης. 

Παρόμοια είναι η ιστορία και για το κακάο, καθώς οι ξηρασίες και οι κακές σοδειές έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του σε επίπεδα ρεκόρ. Τους τελευταίους 12 μήνες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν κερδίσει 256% και ένας μετρικός τόνος κοστίζει 10.900 δολάρια.

Αν και αυτό αποτελεί μια κακοτυχία για τις χώρες παραγωγούς, η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στη γεωργία και στο μέλλον, σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο της η Wall Street Journal. Οι κόκκοι καφέ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα, με το εμπόρευμα να βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία. 

Παγκόσμια αβεβαιότητα και γεωπολιτικές εντάσεις

Ενώ οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης επεκτείνονται και στο αργό πετρέλαιο, οι αμφιταλαντευόμενες μακροοικονομικές προοπτικές είναι ένας άλλος παράγοντας που διαμορφώνει τη δυναμική του πετρελαίου και του χρυσού.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο χρυσός έχει κάνει άλμα σχεδόν 15%, αν και μέρος της επιτυχίας του προέρχεται από την υποαπόδοση του 2023, δήλωσε ο Martin. «Ο χρυσός υστερεί πάντα. Και όταν τελικά πηγαίνει καλά, πηγαίνει πολύ καλά». Την Παρασκευή, ο χρυσός σημείωσε άλλο ένα ιστορικό υψηλό στα 2.424 δολάρια ανά ουγγιά. 

Ο επίμονος πληθωρισμός, οι μαζικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και οι γεωπολιτικές εντάσεις έστειλαν τον χρυσό, μία επένδυση που αποτελεί ένα ασφαλές «καταφύγιο» υψηλότερα. Για τους λόγους αυτούς, ο Martin βλέπει τετραπλασιασμό της τιμής του χρυσού μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.

Άλλες εκτιμήσεις δεν είναι τόσο τολμηρές, όμως αναλυτές όπως ο Ed Yardeni και ο David Rosenberg αναμένουν ότι ο χρυσός θα ενισχυθεί κατά 50% και 30%, αντίστοιχα, τα επόμενα χρόνια. Ο Yardeni αναμένει, επίσης, ότι το πετρέλαιο Brent θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ενώ το 2024 ήταν μια «ευλογία» για τους εμπόρους εμπορευμάτων, ειδικοί προειδοποιούν για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών. Οι ειδικοί της αγοράς λένε ότι η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα οδηγήσει σε νέα έξαρση του πληθωρισμού, μειώνοντας τις πιθανότητες «στροφής» των επιτοκίων της Fed. 

«Αν μειωθούν τα επιτόκια, (τα εμπορεύματα) θα ανέβουν, αλλά δε θα μειωθούν τα επιτόκια, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων είναι υψηλές», δήλωσε ο Currie. «Έτσι, από την άποψη των εμπορευμάτων, (η διατήρηση των επιτοκίων) είναι μια νίκη και επιστρέφει στην άποψή μου, ότι τα εμπορεύματα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου».

[ΠΗΓΗ: https://www.reporter.gr/, 16/4/2024]