MYTILINEOS: ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΒΩΞΙΤΗ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΓΑΛΛΙΟ

Τις προθέσεις της Mytilineos Energy & Metals να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου επιβεβαίωσε ο CEO της εταιρείας και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην εκδήλωση Raw Materials 2030: A rallying call for European resilience – 18/04/2024 – Autoworld. Κατά τη διάρκεια συζήτησης ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση ενώ για μια ακόμη φορά έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη για το ζήτημα των κρίσιμων πρώτων υλών.

«Υπάρχουν προβλήματα κι εμείς είμαστε αυτοί που ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα και επενδύουμε και προσλαμβάνουμε χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, κι είμαστε εδώ να κάνουμε τη δουλειά αλλά χρειαζόμαστε στήριξη. Η CRM (Κανονισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες) είναι σημαντική αλλά κενή περιεχομένου» είπε και έφερε ως παράδειγμα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εταιρείας του.

«Εμείς έχουμε υποβάλλει ήδη αίτημα στο Ταμείο Καινοτομίας για ένα νέο έργο ύψους 350 εκατ. ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες, βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε, οικονομικά μπορούμε να το υποστηρίξουμε αλλά χρειαζόμαστε την ΕΕ στο πλευρό μας» δήλωσε. Κληθείς να απαντήσει για την εξαγορά της Imeris Βωξίτης αλλά και την επένδυση στη Γκάνα, εξήγησε πως οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα μιας παγκοσμιοποίησης που αλλάζει μορφή ταχύτατα.

«Βλέπουμε, για παράδειγμα την Κίνα, που κάνει σχεδόν αδύνατο για άλλους να αγοράσουν σπάνιες γαίες όπως το γάλλιο. Βλέπουμε πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; είναι μια καινούρια εποχή παγκοσμιοποίησης. Δεν μπορείς να την σταματήσεις. Χρειαζόμαστε τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Άρα τι κάνουμε; αγοράζουμε ότι διαθέσιμο ορυχείο βωξίτη υπάρχει στην Ευρώπη, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη αλλά και πάλι δεν φτάνει και πάμε στη Γκάνα» υπογράμμισε.

Τέλος, παρέθεσε το παράδειγμα της Κίνας, η οποία στις αρχές του αιώνα παρήγαγε το 6% του παγκόσμιου αλουμίνιου και τώρα παράγει το 65%, χωρίς να έχει μεγάλα αποθέματα βωξίτη, αλλά αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες από τη Γουινέα. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε στην Ευρώπη, όσο αυτόνομοι όσο γίνεται στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Και αυτό δεν είναι μόνο επιχειρηματικό πρόβλημα, είναι πολιτικό» κατέληξε.

[ΠΗΓΗ: https://industry-news.gr/, της Φαίδρας Μπράττου, 22/4/2024]