Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΑΛΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΘΗΣΑΥΡΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΛΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η Θάλασσα Σάλτον (Salton Sea) είναι μια πολύπλοκη υδάτινη μάζα,  στις κομητείες Riverside και Imperial στο νότιο άκρο της πολιτείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Βρίσκεται στο ρήγμα San Andreas εντός του Salton Trough  που εκτείνεται στον Κόλπο της Καλιφόρνια στο Μεξικό 

Η ιδιότυπη αυτή αλμυρή και ρηχή λίμνη πρόσφατα αποκάλυψε το μεγάλο της μυστικό: έναν θησαυρό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου κάτω από τη Θάλασσα Salton. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τις αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, οι συνολικοί πόροι της περιοχής Salton Sea θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερους από 3.400 κιλοτόνους λιθίου, αξίας έως και 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αρκετά για να υποστηρίξουν περισσότερες από 375 εκατομμύρια μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα (EV)—περισσότερο από τον συνολικό αριθμό οχημάτων αυτή τη στιγμή στους δρόμους των ΗΠΑ. 

«Το λίθιο είναι ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία και την επίτευξη των στόχων του Προέδρου Μπάιντεν για υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων κατά 50% έως το 2030», δήλωσε ο Jeff Marootian, αναπληρωτής υπουργός για την Ενεργειακή Απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Εγχώρια βιομηχανία

«Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει την ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε μια γενιά για τη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας λιθίου, ενώ παράλληλα επεκτείνεται η καθαρή, ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιμοποιώντας την αμερικανική καινοτομία, μπορούμε να οδηγήσουμε το μέλλον της καθαρής ενέργειας, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και μια ισχυρή εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού και να ενισχύσουμε την εθνική μας ενεργειακή ασφάλεια », αναφέρει στην ανακοίνωσή του υπουργείου Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο έχει αναγνωρίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος περιορισμένες δυνατότητες εξόρυξης, διύλισης και παραγωγής λιθίου εγχώριας προέλευσης. Πράγματι, η χώρα συνήθως εισάγει σχεδόν το ήμισυ του λιθίου που καταναλώνει, από τη Χιλή και την Αργεντινή. 

Μεγάλο μέρος του λιθίου που εισάγεται στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται στην κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων. Ωστόσο, ένα αυξανόμενο ποσοστό πηγαίνει τώρα στην κατασκευή μπαταριών EV. Και, αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη τα επόμενα χρόνια, με την χωρητικότητα των μπαταριών των ΗΠΑ να προβλέπεται να φτάσει τις 620 GWh, από μόλις 38 GWh χωρητικότητας το 2021.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήχθη από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley το κοίτασμα λιθίου του Salton Sea φαίνεται να είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο. 

Ενώ οι ακριβείς συγκεντρώσεις αυτών των ορυκτών εξαρτώνται από την τοποθεσία και τη γύρω γεωλογία, η χρήση άμεσης εξαγωγής λιθίου (DLE) από γεωθερμική άλμη προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία να συνδυαστεί η καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια με μια πηγή οικιακού λιθίου . Τα ευρήματα της ανάλυσης βασίζονται στην ικανότητα πρόσβασης σε ολόκληρη τη γεωθερμική δεξαμενή Salton Sea για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην ικανότητα πλήρους εξαγωγής πόρων λιθίου από τις προκύπτουσες γεωθερμικές άλμης.

Η περιοχή γνωστών γεωθερμικών πόρων του Salton Sea (KGRA) έχει περίπου 400 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένη ισχύ γεωθερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα έως και 2.950 MW, αφήνοντας εκτεταμένο περιθώριο για αύξηση της παραγωγής γεωθερμικής ηλεκτρικής .

Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης λιθίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νερού, των εκπομπών του αέρα και των στερεών αποβλήτων.

Η συνδυασμένη υποεπιφανειακή γεωλογία και η γεωθερμική δραστηριότητα στο KGRA της Θάλασσας του Salton έχουν ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις λιθίου και το KGRA θεωρείται από καιρό ως μια πλούσια πηγή του κρίσιμου ορυκτού. Το 2020, το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια δημιούργησε μια επιτροπή για τη διερεύνηση και ανάλυση οκτώ θεμάτων που σχετίζονται με την εξόρυξη λιθίου στην Καλιφόρνια. Η τελική έκθεση της επιτροπής σημειώνει ότι το Salton Sea KGRA πιστεύεται ότι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση λιθίου που περιέχεται σε γεωθερμική άλμη στον .

Αυτή η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς επενδύσεων του υπουργείου Ενέργειας σε κρίσιμα υλικά.

Ενεργειακή αυτάρκεια

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν αυτάρκεις σε λίθιο, χάρη σε μια επερχόμενη τεχνολογία: την άμεση εκχύλιση λιθίου (DLE). Οι τεχνολογίες DLE στοχεύουν στην εξαγωγή ~ 90% λιθίου σε άλμη σε σύγκριση με ρυθμούς εξαγωγής 50% χρησιμοποιώντας συμβατικές λίμνες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι σε θέση να συλλέγουν το μέταλλο σε λίγες μέρες,  πολύ γρηγορότερα από ό,τι για πάνω από ένα χρόνο  που απαιτείται για την  εξαγωγή ανθρακικού λιθίου  από συμβατικές λίμνες εξάτμισης και ανοιχτά ορυχεία. Η άμεση εξαγωγή λιθίου συνοδεύεται επίσης από ένα μπόνους ESG/βιωσιμότητας, επειδή όχι μόνο τα ορυχεία DLE είναι φορητά, αλλά είναι επίσης σε θέση να ανακυκλώνουν το γλυκό νερό τους και να περιορίζουν τη χρήση υδροχλωρικού οξέος.

Η Fastmarkets έχει προβλέψει ότι τα έργα DLE εμπορικής κλίμακας θα μπορούσαν να αρχίσουν να διατίθενται στο διαδίκτυο από το 2025 και θα μπορούσαν να παρέχουν το 13% της παγκόσμιας ζήτησης λιθίου έως το 2030. 

Συνολικά, η βιομηχανία DLE θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Η Goldman Sachs , έχει προβλέψει ότι η προσφορά ανθρακικού λιθίου θα αυξηθεί με 33% ετήσιο ρυθμό, πολύ ταχύτερα από τη ζήτηση λιθίου που αναμένεται να αυξηθεί μόνο στο 25% ετησίως.

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, της Ναταλίας Κοντώση, 3/1/2024]