ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ…ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Το υψηλότατο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέγγενη για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι καταναλωτές εν όψει και της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.  Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ιδρύσει εταιρεία παροχής ρεύματος, καθώς όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Λεχουρίτης «η δύναμη της αγοράς είμαστε εμείς οι πολίτες καταναλωτές και όχι οι εταιρείες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, δεν είναι μόνο η ακρίβεια στα τρόφιμα, έχουμε την ακρίβεια στα καύσιμα και έρχεται πλέον και το περιβόητο χρωματιστό τιμολόγιο, το οποίο έχει τρελάνει τον κόσμο και όλοι ζητούν από την Ομοσπονδία Καταναλωτών τι χρώμα να επιλέξουν. «Αντί ο κόσμος να απαλλαγεί από έναν βραχνά που ήταν το ρεύμα και τα έτη 2021-22 με τη ρήτρα αναπροσαρμογής πόσο πανάκριβα το πλήρωσε, έρχονται τώρα να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα, που δεν εφαρμόζεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου», τόνισε.

«Είμαστε η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια»

Ο κ. Λεχουρίτης είπε ότι είμαστε και συνεχίζουμε να είμαστε η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια και λένε ότι από 1-1-2024 θα πάμε στο μπλε που θα είναι μια σταθερή τιμή, αλλά όχι σίγουρη γιατί υπάρχουν ψιλά γράμματα, στα συμβόλαια που λένε αν για οποιονδήποτε λόγο δημιουργηθεί ανωτέρα βία, καταργείται μονομερώς το μπλε συμβόλαιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, ενώ είναι κλεισμένη η τιμή, ο καταναλωτής δεν είναι κατοχυρωμένος.

Το πράσινο τιμολόγιο, ανέφερε, είναι κατάτι φθηνότερο απ’ ότι το μπλε, αλλά θα είναι κυμαινόμενο και να βγαίνει η τιμή την 1η του εκάστοτε μήνα, ενώ από την άλλη μας λένε ότι πάει το παλιό καθεστώς της εκκαθάρισης κάθε τετράμηνο και οι λογαριασμοί θα έρχονται κάθε μήνα. «Πότε θα κλείσει ο μήνας, πότε θα έρθει ο λογαριασμός και πως θα ενημερωθώ και πως θα πληρωθώ; κανένας δεν μιλάει», επισήμανε.

«Παίζονται παιχνίδια εις βάρος μας»

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ τόνισε ότι εξαπατούν συνειδητά τους Έλληνες καταναλωτές, όπως συμβαίνει με το πορτοκαλί και κίτρινο τιμολόγια, ενώ για το κίτρινο, που δήθεν είναι φθηνότερο, μοιράζουν δώρα οι εταιρίες (σπίτια, σκάφη, αυτοκίνητα κλπ.) για να προσελκύσουν καταναλωτές, κάτι που σημαίνει ότι παίζονται παιχνίδια εις βάρος μας.  «Εάν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει πραγματικά την ελληνική οικογένεια και την επιχειρηματικότητα, να έχουν φθηνό ρεύμα, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, θα είχε υπολογίσει απλά πράγματα, όπως την τιμή αγοράς της κιλοβατώρας και την τιμή πώλησης, με ένα κέρδος το πολύ μέχρι 50% και να παίξει το παιχνίδι του ανταγωνισμού μέσα στα όρια. Αυτό θα ήταν το πιο σωστό και όχι τα χρωματιστά τιμολόγια, που μπερδεύουν τον κόσμο που δεν ξέρει τι να προτιμήσει», επισήμανε ο κ. Λεχουρίτης.

Κάναμε πρόωρα… «Φώτα»

Όπως ανέφερε , η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, μέσα στη σύγχυση στην αγανάκτηση και στην «παλαβομάρα» του κόσμου, που αντί για γιορτές έκανε πρόωρα τα Φώτα, προγραμματίζει και προσανατολίζεται να δημιουργήσει μια νέα εταιρία παροχής ενέργειας, το «ΙΝΚΑ ΦΩΣ», που θα αγοράζει ενέργεια και θα πουλάει με βάση το κοστολόγιο, τα λειτουργικά έξοδα και λογικό κέρδος, ώστε να πουλάει φθηνό ρεύμα και παράλληλα να συμπαρασύρει τις υπόλοιπες εταιρίες στον ανταγωνισμό, για να ρίξουν τις τιμές.  

«Αυτό που έπρεπε να κάνει το κράτος με την ΔΕΗ, για να κεντρίσει τον ανταγωνισμό και να προκαλέσει πτώση των τιμών, θα το κάνουμε εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης. Όπως εξήγησε, ξεκίνησε η διαδικασία, εστάλη επιστολή στην ΡΑΑΕΥ για τα απαιτούμε δικαιολογητικά, ενώ το Νομικό Τμήμα επεξεργάζεται το καθεστώς της εταιρίας και το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της εταιρίας.

Η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ

«Μετά τα πολλά τηλέφωνα και μηνύματα σχετικά με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος το ΙΝΚΑ  πήρε την απόφαση να ερευνήσει το τοπίο για δημιουργία εταιρείας παροχής υπηρεσιών ρεύματος όπως συμβαίνει και τώρα στην αγορά». Σήμερα στην αγορά ενέργειας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, λειτουργούν 17 εταιρείες ενέργειας εκ των οποίων οι 12 εταιρείες αγοράζουν και μεταπωλούν το ρεύμα και μόνο οι 5 από τις 17 παράγουν δικό τους ρεύμα.

Έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και εμείς ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κατά όλων αυτών που βιάζουν το εισόδημά μας. Το ΙΝΚΑ ΦΩΣ είναι μπροστά μας. Η δύναμη της αγοράς είμαστε εμείς οι πολίτες καταναλωτές και όχι οι εταιρείες. Απαιτούμε καθαρές τιμές, καθαρά προϊόντα και όχι Μπλε, Πράσινα, Πορτοκαλί, Κίτρινα τιμολόγια ρεύματος που δημιουργούν σύγχυση και μπέρδεμα στους πολίτες καταναλωτές. Ζητούμε από την κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει από τους παρόχους ενέργειας στην τιμή αγοράς με βάση το ενεργειακό χρηματιστήριο επί της χονδρικής τιμής ένα έως 30 % κέρδος ή έως 50 % μικτό κέρδος και τέλος.

Δεν πρέπει ποτέ να πληρώσουμε ξανά αυτό που πάθαμε το 2021 και 2022 με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και, σήμερα, ρήτρα μετάβασης ή προσαρμογής».

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 2/1/2024]