ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ

Έχοντας ανά χείρας τα στοιχεία εκείνα, που πιστοποιούν τη «νέα εικόνα» της χώρας, μετά τη δεκαετή κρίση και την επιστροφή της στο διεθνές πολιτικό – οικονομικό στερέωμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας, προκειμένου να συμμετάσχει τις επόμενες δύο ημέρες, στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η φετινή συνάντηση της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας και οικονομικής ελίτ, πραγματοποιείται εν μέσω συγκρούσεων και γεωπολιτικών αναταράξεων, διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει την Ελλάδα ως δύναμη αξιοπιστίας και πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Ένα επιπλέον στοιχείο, που δίνει τον τόνο φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι το γεγονός ότι αυτό διεξάγεται στην αρχή μιας εκλογικής χρονιάς για σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, οι ρωσικές εκλογές την άνοιξη, αλλά και οι Ευρωεκλογές στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο, εντείνουν ένα πλαίσιο αβεβαιότητας μέσα στο οποίο κινείται ο κόσμος.

Για την ελληνική κυβέρνηση, στόχος είναι να επικοινωνήσει τα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας, που την επαναφέρουν στο προσκήνιο ως θετικό παράδειγμα και σημείο αναφοράς κι ενδιαφέροντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτάξει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που την καθιστά αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αποτυπώνουν την θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνησή του στα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας της, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό και σύγχρονο περιβάλλον.

Στις επαφές του πρωθυπουργού για το επόμενο διήμερο περιλαμβάνονται κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες, ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας, οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να έχει η ενέργεια και ο ενεργειακός μετασχηματισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, στο οποίο θα λάβει μέρος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί και στο διεθνές ακροατήριο, μέσω συνεντεύξεων στο CNN και το Bloomberg, ενώ θα έχει συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Foreign Policy, κ. Ravi Agrawal.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός αναμένεται να κινηθεί πάνω στους βασικούς άξονες, που εντός Ελλάδας, το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί ως πυλώνες του κυβερνητικού έργου. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας –με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα- η αποκατάσταση της ασφάλειας και η ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων, στόχευση, που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες κρίσεις και παράλληλα η αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος για τους πολίτες, της ακρίβειας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει πλέον η κυβέρνηση και στο θέμα των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής και την εκπόνηση μελέτης για το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το κτίριο, που θα στεγάσει την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα θέμα, που κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, για την κυβέρνηση, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να σηματοδοτήσει την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με κατάληξη τις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει την κυβερνητική πρωτοβουλία στους ομογενείς, με τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα, που στο εσωτερικό ήδη πυκνώνει την επαφή του με τους πολίτες.

Μετά το Γαλάτσι, βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή, βάζοντας πλέον στην ατζέντα και το πολιτικό διακύβευμα για τις κάλπες των ευρωεκλογών. Μετά τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», που έθεσε ως πολιτικό στίγμα στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητά πλέον την επιβεβαίωση της στήριξης των πολιτών, καλώντας τους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, να αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία ως τη «μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη».

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Λίδας Μπόλα, 18/1/2024]