ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – 38η PHILOXENIA: ΜΕ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεθνή έκθεση τουρισμού, την αγαπημένη σε όλους, Philoxenia, η οποία θα διεξαχθεί από 10 έως 12 Νοεμβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ Helexpo, στη Θεσσαλονίκη, με Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η Hotelia εστιάζοντας στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ενώ για δεύτερη χρονιά η έκθεση θα έχει και… επενδυτικό ενδιαφέρον σε θέματα ακινήτων με τη Real Estate Expo North.

Η διαχρονική συνάντηση για τον τουρισμό, στη Θεσσαλονίκη, η 38η Philoxenia, έρχεται δυναμικά από την επόμενη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Είναι η γιορτή τουρισμού, η διεθνής έκθεση που συγκεντρώνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης όλο το τουριστικό γίγνεσθαι, δίνοντας την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους του κλάδου να συμμετέχουν σε φόρουμ και ημερίδες, να κάνουν Β2Β συναντήσεις, να πληροφορηθούν την τρέχουσα επικαιρότητα, την πορεία της φετινής σεζόν, αλλά κυρίως να μάθουν για τα μηνύματα της επόμενης τουριστικής περιόδου, τα οποία θα «προσγειωθούν» από τη μεγάλη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market του Λονδίνου (σ.σ. θα πραγματοποιηθεί 6 – 8 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, το «παρών» στην 38η Philoxenia θα δώσουν πάνω από 300 εκθέτες, έχουν κανονιστεί περισσότερες από 3.000 B2B συναντήσεις, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν ελληνική αεροπορική εταιρία, ακτοπλοϊκή εταιρία και τρεις εταιρίες κρουαζιέρας.

Η Τιμώμενη Χώρα

Τιμώμενη Χώρα για φέτος θα είναι η Βουλγαρία, η οποία θα δώσει δυναμικό «παρών» παρουσιάζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδος και σ’ όλους τους συμμετέχοντες και επισκέπτες έξι προορισμούς, μεταξύ των οποίων, την πρωτεύουσά της -τη Σόφια-, τη Βάρνα, και βεβαίως δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως το Μπάνσκο κτλ., καθώς και τις θερμές ιαματικές της πηγές, τη γαστρονομία της, τα πολιτιστικά της χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στην 37η Philoxenia, Τιμώμενη Χώρα ήταν η Αρμενία και Τιμώμενη Περιοχή ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης.

Συμμετοχές από 300 και πλέον εκθέτες

Περισσότεροι από 300 εκθέτες από 15 χώρες και 120 hosted buyers θα βρίσκονται στην 38η Philoxenia, στα Περίπτερα 13 και 15, όπου στο μεν 13 θα είναι συγκεντρωμένοι οι τουριστικοί προορισμοί, ενώ στο 15 οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του GRTimes.gr, δυναμική θα είναι η παρουσία από τουριστικά γραφεία που ειδικεύονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Επίσης, το «παρών» θα δώσουν αρκετές ξενοδοχειακές αλυσίδες, τρεις εταιρίες κρουαζιέρας, μία ακτοπλοϊκή εταιρία που τα τελευταία χρόνια δίνει «ψήφο» εμπιστοσύνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς και αεροπορικές εταιρίες εκ των οποίων η μία ελληνική. Από τις ξένες συμμετοχές, δυναμική θα είναι η αποστολή που θα έρθει από τη Γεωργία.

Συμμετοχή των Περιφερειών, πλην μίας

Σχεδόν το σύνολο των Περιφερειών της χώρας μας θα βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στη Philoxenia, διαφημίζοντας τις ομορφιές τους, τους κρυμμένους τους «θησαυρούς», τη γαστρονομία τους, τα πολιτιστικά τους δρώμενα, τα ήθη και τα έθιμα, τις επιχειρήσεις τους.

Από το σύνολο των 13 Περιφερειών της Ελλάδας, το «παρών» θα δώσουν οι 12. Θα απουσιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και, σύμφωνα με πηγές του GRTimes.gr αποτελεί απόφαση του Περιφερειάρχη της Γιώργου Χατζημάρκου, στο να μην συμμετέχει η Π.Ν.Α. σε εκθέσεις. Μια απόφαση που πάρθηκε εν μέσω covid, και ήδη από το 2021 η Π.Ν.Α. απουσιάζει και από τη Philoxenia.

Στην 38η Philoxenia θα συμμετέχουν, επίσης, το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ (που έχει υπό την αιγίδα του και τις δύο εκθέσεις – Philoxenia και Hotelia), αλλά και οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ, ΣΕΤΚΕ (υπό την αιγίδα των οποίων βρίσκεται η έκθεση).

Στο πλαίσιο της 38ης Philoxenia, η ομάδα Greek Instagramers Events σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO και ταξιδιωτικό γραφείο θα «τρέχει» διαγωνισμό για ένα 5ήμερο ταξίδι στην Άνδρο.

HOTELIA και εκδηλώσεις γαστρονομίας

Το διήμερο 10 – 12 Νοεμβρίου, εκτός από τη Philoxenia διοργανώνεται και η Hotelia, η έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισμού στους τομείς των ξενοδοχείων, της εστίασης και της καφεστίασης. Μάλιστα στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται οι ενότητες «All About Gastronomy» και το «All About Cafe».

Σχετικά με τις εκδηλώσεις γαστρονομίας οι οποίες είναι αφιερωμένες στην ανάδειξη της τοπικότητας κάθε περιοχής και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας μέσα από τη γαστρονομία, επί τρεις μέρες, στο τραπέζι της ειδικής dining area στο Περίπτερο 9, θα πραγματοποιηθούν masterclasses.

Στα εν λόγω masterclasses (σ.σ. θα απαιτείται προκράτηση θέσης) θα παρουσιαστούν γευστικά τοπικά προϊόντα, άριστης ποιότητας, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, από διάφορες περιοχές της χώρας, σε μοναδικούς συνδυασμούς με θέμα «Local Greek Tastes».

Παράλληλα, θα προβληθούν καινοτόμα προϊόντα, οι τάσεις και νέες εφαρμογές που κυριαρχούν στη γαστρονομία, οι καλές πρακτικές παραγωγής, η παράδοση και η αυθεντικότητα.

Αλλά και στην ενότητα για τον καφέ, κορυφαίοι επαγγελματίες από τους χώρους του καφέ και των ποτών θα παρουσιάσουν τις τεχνικές τους, ενώ μέσα από σεμινάρια θα και θα αναδείξουν όλες τις εξελίξεις για τον καφέ.

Φόρουμ για την κλιματική αλλαγή – Εκδηλώσεις

Στην κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία αλλά και τον υπερτουρισμό θα εστιάσει το φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Περίπτερο 14, με την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος – Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού.

Στόχος του Philoxenia Forum 2023 είναι να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων του τουρισμού και των πολιτικών εκπροσώπων του, ώστε να προβλεφθούν τα κατάλληλα μέτρα και οι διαδικασίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, όπως και να απαντηθούν καίρια ερωτήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, μεταξύ των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 38ης Philoxenia είναι το 3ο Bike Friendly Forum για την ήπια μετακίνηση με ποδήλατο και τους προορισμούς φιλικούς στο ποδήλατο (Σάββατο 11/11, Συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»), η παρουσίαση του λευκώματος «Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Μωσαϊκό Πολιτισμών» από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου (Κυριακή 12/11, στο Open Stage, Περίπτερο 13), παρουσίαση της περιπατητικής – ποδηλατικής διαδρομής και του signature menu της Μεγάλης Παναγίας Δήμου Αριστοτέλη (Σάββατο 11/11, Περίπτερο 13, Stand 30), εκδήλωση του ΣΕΤΕ – ΙΝΣΕΤΕ – Marketing Greece με τίτλο «Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού» (Σάββατο 11/11, Open Stage, Περίπτερο 13), παρουσίαση από το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων ΜΑ – ΘΡΑ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος (Σάββατο 11/11, Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός») κλπ.

Το ωράριο λειτουργίας, τα εγκαίνια και τα πάρτι

Το ωράριο λειτουργίας των εκθέσεων Philoxenia και Hotelia θα είναι την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 11.00 – 20.00 (μόνο για εμπορικούς επισκέπτες), το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 10.00 – 20.00 και την Κυριακή 12/11 10.00 – 18.00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους εμπορικούς επισκέπτες, κατόπιν εγγραφής, και 5 ευρώ για το κοινό.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10/11 από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από τη μεγάλη γιορτή τουρισμού, δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και τα καθιερωμένα πάρτι που διοργανώνονται προς τιμήν των εκθετών, των hosted buyers και γενικότερα των ανθρώπων του τουρισμού. Τόσο την Παρασκευή 10/11 όσο και το Σάββατο 11/11 δυο ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους καλεσμένους τους. Ωστόσο, φέτος, θα υπάρχει μια απουσία ενός από τα τρία ξενοδοχεία, που, ως είθισται, σε κάθε Philoxenia, συγκεντρώνουν με τα πάρτι τους, φορείς, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εκθέτες, εκπροσώπους ΜΜΕ στις αίθουσές τους.

Και επενδυτικό τριήμερο στην κτηματαγορά

Παράλληλα, με την 38η Philoxenia – Hotelia, για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί η έκθεση Real Estate Expo North, με στόχο να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας στον χώρο της κτηματαγοράς. Η 2η Real Estate Expo North θα διεξαχθεί στο Περίπτερο 16, Παρασκευή 10 – Κυριακή 12 Νοεμβρίου και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για τους κτηματομεσίτες, τους ενδιαφερόμενους για επενδύσεις, για αγορά ακινήτου κλπ.

(Φωτογραφία αρχείου)

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυς Χιωτοπούλου, 2/11/2023]