Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ DEAL BHP -ANGLO AMERICAN

Οι ιαπωνικές χαλυβουργίες εξέφρασαν ανησυχίες στις αυστραλιανές αρχές ότι ο όμιλος BHP θα μπορούσε να καταστεί υπερβολικά κυρίαρχος στην παγκόσμια προσφορά άνθρακα κοκκοποίησης, εάν προχωρήσει στην εξαγορά της Anglo American

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα κοκκοποίησης στον κόσμο και ο κορυφαίος προμηθευτής της Ιαπωνίας, αποτελώντας περίπου το 60% των εισαγωγών της, με το μεγαλύτερο μέρος του συστατικού για την παραγωγή χάλυβα να προέρχεται από την πολιτεία Queensland, όπου η BHP και η Anglo American είναι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Οι ανησυχίες των χαλυβουργών σχετικά με την ισχύ της BHP στην αγορά άνθρακα κοκκοποίησης θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν μια συμφωνία εάν ο αυστραλιανός γίγαντας επανέλθει με μια αναθεωρημένη προσφορά για την Anglo American, καθώς απορρίφθηκε η προσφορά ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα.

«Η BHP έχει ήδη μεγάλο μερίδιο της προσφοράς υψηλής ποιότητας σκληρού άνθρακα κοκκοποίησης στο θαλάσσιο εμπόριο και θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η περαιτέρω ολιγοπώληση δεν θα εμποδίσει την υγιή διαμόρφωση των τιμών και τη σταθερή προσφορά», δήλωσε εκπρόσωπος της JFE Steel, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν.

Ιαπωνικές ανησυχίες

Εκπρόσωποι των ιαπωνικών χαλυβουργών συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Κουίνσλαντ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν προχωρήσει η συμφωνία θα συγκεντρωθούν στα χέρια της BHP τα ορυχεία οπτάνθρακα κορυφαίας ποιότητας στον κόσμο στο Bowen Basin της πολιτείας, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ο συνδυασμένος όμιλος θα ήλεγχε 44 εκατομμύρια τόνους, ή περίπου το 13%, της θαλάσσιας αγοράς άνθρακα κοκκοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Αυτό συμβαίνει παρα το γεγονός ότι η παραγωγή της BHP έχει μειωθεί μετά τις πωλήσεις ορισμένων ορυχείων τα τελευταία χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, είμαστε κατά της ένωσης (BHP-Anglo), καθώς θα δημιουργήσει έναν προμηθευτή με τεράστιο μερίδιο αγοράς, ιδίως στην αγορά άνθρακα σκληρής καύσης», δήλωσε πηγή σε ιαπωνική χαλυβουργία, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αναφέρει το Reuters.

«Εμείς, από την πλευρά μας, δεν θα θέλαμε η BHP να αγοράσει την Anglo και να αποκτήσει ισχυρότερη δύναμη ανταγωνισμού τιμών».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ταμίας του Κουίνσλαντ Κάμερον Ντικ δήλωσε ότι η BHP θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο άνθρακάς της θα παραμείνει ανταγωνιστικός ή θα κινδυνεύσει να χάσει την υποστήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ιάπωνες πελάτες μας και γνωρίζουμε τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο Dick στο Reuters.

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, από ot.gr., 9/5/2024]