ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΑΙΩΝ

Ζωτικής σημασίας στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία

ΗΠΑ και η Μογγολία «εμβαθύνουν» τη συνεργασία τους στην εξόρυξη σπάνιων γαιών, σε ένα ακόμη βήμα αύξησης της γεωπολιτικής επιρροής της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Μογγόλος πρωθυπουργός, Λ. Ογιούν – Ερντενέ, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον την Τετάρτη για επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των σχέσεων με χώρες σε όλη την Ασία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και την εταιρική σχέση «χωρίς όρια» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, που θεωρείται «απειλή» για τη Δύση.

Η Μογγολία, που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα, οικοδομεί τα τελευταία χρόνια «συμμαχίες» με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα.

Η Μογγολία έχει εκτεταμένα κοιτάσματα σπάνιων γαιών και χαλκού, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και αμυντικού εξοπλισμού, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στις ΑΠΕ κ.α. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως με διαφορά.

Ο Ογιούν – Ερντενέ μίλησε στο «Ρόιτερς» αφού συνάντησε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, και υπέγραψαν συμφωνία «Ανοιχτών Ουρανών» για την πολιτική αεροπορία. Οι συζητήσεις πάντως επικεντρώθηκαν στη Ρωσία, στην Κίνα και την οικονομική ανάπτυξη.

«Συζητήσαμε την πιθανή συνεργασία μας στην εξόρυξη σπάνιων γαιών, κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού», δήλωσε ο Ογιούν – Ερντενέ χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «τρίτο σημαντικό στρατηγικό εταίρο». Η συνεργασία για σπάνιες γαίες και κρίσιμα ορυκτά ήταν ήδη σε εξέλιξη στο πλαίσιο ενός μνημονίου που υπογράφτηκε τον Ιούνη.

«Ο αμερικανικός λαός έχει ένα μεγάλο μερίδιο στο μέλλον του Ινδο-Ειρηνικού», είπε η Χάρις, σημειώνοντας ότι η ίδια και ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχουν ταξιδέψει εκεί τρεις φορές από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο Μογγόλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι χώρες σαν τη δική του, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας, θα «υπέφεραν» από έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» που «θα είναι πολύ διαφορετικός και πιο δύσκολος από τον πρώτο».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μογγολίας βρίσκεται σε συνομιλίες με τον μεγιστάνα και ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων της «Tesla», Ίλον Μασκ, για πιθανές επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και του Διαστήματος. Ο Μογγόλος ηγέτης σχεδιάζει να επισκεφθεί την Καλιφόρνια σε άλλο ταξίδι του και να συναντήσει τον Μασκ και άλλους επικεφαλής τεχνολογικών ομίλων.

«Ένα ενδιαφέρον θέμα που συζήτησα με τον Ιλον Μασκ είναι η έρημος Γκόμπι της Μογγολίας, η οποία έχει παρόμοιο περιβάλλον με τον Άρη, και τον προέτρεψα να κάνει έρευνα», είπε.

Ο Ογιούν – Ερντενέ επρόκειτο να επισκεφθεί την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA καθώς και να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

[ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 4/8/2023]