ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: EΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Σε επανεκκίνηση μπαίνουν οι εργασίες κατασκευής του έργου των Σκουριών Χαλκιδικής, με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας χρηματοδότησης. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν 2,5 έτη, με ορίζοντας ολοκλήρωσης το β’ τρίμηνο του 2025 και αναμένεται να απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών υπολογίζεται στα 845 εκατ. δολάρια, ενώ το 80% του ποσού αυτού θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο περιλαμβάνεται και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χτες  ο αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και πρόεδρος της “Ελληνικός Χρυσός”, Χρήστος Μπαλάσκας, σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός με την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές θα ξεκινήσει η περίοδος ανάπτυξης και μεγιστοποίησης της απασχόλησης και της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν τα μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών.

Σήμερα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επενδυθεί ήδη 1,3 δισ. δολάρια και προγραμματίζονται πρόσθετες επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας. Τα εκτιμώμενα μελλοντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από φόρους και μεταλλευτικά δικαιώματα υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα 11 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.   Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία ​στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου των Σκουριών είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

Το έργο της Ολυμπιάδας 

Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.​ Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του μεταλλείου, έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως: 

  • Εγκατάσταση εταιρικού δικτύου 4G στο υπόγειο μεταλλείο (LTE 4G) σε συνεργασία με Cosmote​: το μοναδικό στην Ελλάδα σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος. 
  • Απομακρυσμένη πυροδότηση (Remote Blasting) ​
  • Απομακρυσμένο ξεμπάζωμα (Remote Mucking)​: η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει
  • Ανατίναξη με χύδην γαλακτώματα (Bulk Emulsion): η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει
  • Αερισμός κατ΄ απαίτηση (Ventilation on Demand) – σε εξέλιξη 

Η μονάδα μεταλλουργίας

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μονάδα μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων με την Ελληνικός Χρυσός να υποβάλλει νέα μελέτη, η οποία θα εξεταστεί από την Επιτροπή Μεταλλουργίας του υπουργείου Ενέργειας που συστάθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα η νέα μελέτη θα περιλαμβάνει τρεις μεθόδους για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η μέθοδος της ακαριαίας τήξης ή flash smelting. Οι δύο μέθοδοι είναι δοκιμασμένες διεθνώς, ενώ η τρίτη είναι μια καινοτόμα μέθοδος που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η αξιολόγηση της μελέτης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή της.  

Βιωσιμότητα, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις

Έχοντας λάβει δάνειο με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο μετοχικό κεφάλαιο του μητρικού ομίλου Eldorado Gold, η Ελληνικό Χρυσός λειτουργεί με ενισχυμένα πρότυπα για την περιβαλλοντική διαχείριση της επένδυσης, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία έχει δεσμευθεί για κοινωνικές επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και για περιβαλλοντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ.