Καιρικές συνθήκες Μαΐου, με αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, θα ζήσουμε και τον Ιούνιο, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) που δείχνει την αστάθεια του καιρού τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Για όσους αναρωτιούνται αν φέτος θα δούμε καλοκαίρι, όπως το έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας, ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απαντά ότι «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μοτίβο του καιρού».
Οι αστάθειες θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο
«Ο καιρός τον Ιούνιο θα είναι μια επανάληψη του Μαΐου», λέει με νόημα σχολιάζοντας τις προβλέψεις των Ευρωπαίων συναδέλφων του. «Θα συνεχίσουμε, δηλαδή, να έχουμε αρκετές αστάθειες, βροχοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό. Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να είναι λίγο κάτω από τα κανονικά. Τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα η πρόβλεψη αυτή είναι αληθής», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Μετεωρολόγοι κάνουν ήδη λόγο για μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι στη «Γηραιά Ήπειρο»
Το μαθηματικό μοντέλο του ECMWF δείχνει καιρική αστάθεια μέχρι τον Ιούλιο. Να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ό,τι και να ειπωθεί αυτή τη στιγμή θα είναι εξαιρετικά παράτολμο σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πάντως, πολλοί μετεωρολόγοι κάνουν ήδη λόγο για μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι στη «Γηραιά Ήπειρο», κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ δύο αιώνων, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1816.
Σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.
Τι γίνεται με τους καύσωνες
Ενδεικτικό είναι το tweet του Ιταλού μετεωρολόγου Guido Guidi που έγραψε πρόσφατα: «Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».
Είναι δυνατόν να ζήσουμε καλοκαίρι χωρίς… καλοκαίρι; Αν και δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις, ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλήγει ότι «το συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα. Αν θα έχουμε καύσωνες στη συνέχεια, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, αυτό δεν το γνωρίζουμε από τώρα. Είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να προχωρήσουμε σε τέτοιες προβλέψεις».
Και το AccuWeather βλέπει… καθυστέρηση του καλοκαιριού
Προ ημερών, ο μετεωρολόγος του AccuWeather Tyler Roys δήλωσε στο iefimerida πως όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα… καθυστερήσει φέτος στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη.
«Πιστεύουμε ότι το μοτίβο που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό θα καθυστερήσει οποιαδήποτε παρατεταμένη καλοκαιρινή ζέστη για το δεύτερο μισό της σεζόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια μέρα τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου που η θερμοκρασία θα κορυφωθεί κοντά στους 35 ή και παραπάνω βαθμούς» ανέφερε ο ειδικός του AccuWeather.
«Η απειλή για ακραίες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να είναι χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο, ειδικά για το βόρειο μισό της Ελλάδας. Για το νότιο μισό, ιδίως γύρω από την Αθήνα, η απειλή για ακραία ζέστη αυτό το καλοκαίρι είναι περίπου αυτό που αναμένει κανείς σε κάθε δεδομένο έτος -περίπου ο ιστορικός μέσος όρος. Ο ιστορικός μέσος όρος για τον αριθμό των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32C στην Αθήνα είναι 47 ημέρες για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Θα μπορούσαμε να δούμε μια επίδοση μεταξύ 47-55 ημερών αυτό το καλοκαίρι, και πάλι με την έμφαση στο ότι οι περισσότερες από αυτές θα έρθουν στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού» προσέθετε ο Roys.
Θα είναι ένα βροχερό καλοκαίρι;
Στην έκθεσή του, ο Roys του AccuWeather σημείωνε μεταξύ άλλων ότι τα βαλκανικά κράτη είναι από τα πιο πιθανά μέρη για να εκδηλωθούν «συχνότερες εξάρσεις βροχοπτώσεων και ίσως ακόμη και ακραίων φαινομένων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο στην Ελλάδα έσπασε ένα ρεκόρ 15ετίας σε ό,τι αφορά τα ύψη βροχόπτωσης.
Το iefimerida ρώτησε τον Tyler Roys αν θα συνεχιστεί αυτό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και να γενικά μπορούμε να περιμένουμε ένα βροχερό καλοκαίρι.
«Το πρώτο μισό του καλοκαιριού θα είναι βροχερό, ιδίως στο βόρειο μισό της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στο να παραμείνει χαμηλότερα η απειλή για δασικές πυρκαγιές συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρξουν δασικές πυρκαγιές, όμως με το σενάριο των καταιγίδων που αναμένουμε θεωρούμε ότι θα είναι πιο ήσυχα φέτος. Αυτό το μοτίβο των καταιγίδων θα συνεχιστεί τον Ιούνιο έως και το πρώτο μισό του Ιουλίου» ήταν η απάντηση του Roys.
[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 12/6/2023]