TO ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΩΝ 2 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τη συνέχεια των μέτρων στήριξης θα πρέπει να αποφασίσει το νέο οικονομικό επιτελείο, λαμβάνοντας υπόψιν αφενός τις υψηλές τιμές σε τρόφιμα και συγκεκριμένες υπηρεσίες, αλλά και αφετέρου, την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό τους και σε δεύτερη φάση την πλήρη απόσυρσή τους.

Το στίγμα για τις όποιες αλλαγές, αναμένεται να δώσει κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας μαζί και το σύνολο της νέας οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

Εκτός από την άμεση θεσμοθέτηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία, να τοποθετηθεί γενικότερα για τη μείωση φόρων και εισφορών. Επίσης, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για μέτρα που εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά τοποθέτησε χρονικά την εφαρμογή τους στα μέσα της τετραετίας, συνδέοντας τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Σε αυτή την κατηγορία, περιλαμβάνεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την οριζόντια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων.

Τα μέτρα στήριξης

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει όμως τη θέση του, για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αντισταθμίζοντας ένα μέρος των υψηλών τιμών. Ειδικότερα :

– Θα πρέπει ανακοινώσει αν προτίθεται να παρατείνει το μέτρο του market pass, που λήγει κανονικά στο τέλος Ιουλίου και με ποιους όρους. Αν δηλαδή θα συνεχίσει με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, ή θα γίνει περισσότερο στοχευμένο, περιορίζοντας την περίμετρο των δικαιούχων. Ως γνωστό, το μέτρο πέρασε από την Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι χρηματοδοτείται (το κόστος υπολογίζεται στα 550 εκατ. ευρώ) από έσοδα τα οποία προέκυψαν από την έκτακτη φορολόγηση, των δύο μεγάλων εταιριών πετρελαιοειδών, τα οποία υπολογίζονταν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η συνέχιση του μέτρου μέχρι και το τέλος του χρόνου, όπως είχε αφήσει ανοιχτό προεκλογικά – θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η συνέχιση ή μη των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, με δεδομένο ότι η τιμή της κιλοβατώρας έχει υποχωρήσει σημαντικά από πέρσι, λόγω κυρίως της μεγάλης μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Χθες, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ευχήθηκε να μη χρειαστούν νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα, χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά τη διακοπή τους.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει το ΥΠΕΘΟ, είναι το πότε θα διακοπούν οριστικά οι επιδοτήσεις και στο μεταξύ, αν το σημερινό γενναιόδωρο σύστημα επιδοτήσεων θα αντικατασταθεί από κάποιο που θα εστιάζει τη βοήθεια στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία κατά τεκμήριο έχουν και χαμηλότερες καταναλώσεις.

Παρότι το κλίμα είναι υπέρ της οριστικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης μένει να φανεί αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεχίζει να στηρίζει ένα μέρος των νοικοκυριών για όσο ακόμη χρειαστεί.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 28/6/2023]