ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

Ένας δικηγόρος με το ευρωπαϊκό προφίλ της πολυετούς παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο μηχανικοί, ο ένας μηχανολόγος με εξειδίκευση στην αεροναυπηγική και ένας μηχανικός Η/Υ και ένας οικονομολόγος, συνθέτουν το νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντά του στη νέα Κυβέρνηση. 

Τα μέλη του νέου οικονομικού επιτελείου αναλαμβάνουν τις θέσεις τους σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη δεύτερη αυτοδύναμη θητείας της Κυβέρνησης της ΝΔ, οι προκλήσεις είναι πολλές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τη θετική αναπτυξιακή πορεία που έχει ανακτήσει από το 2021, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν πολλοί διεθνείς οργανισμοί. Θα πρέπει επίσης να επιταχύνει τη μείωση του χρέους, το οποίο παρά τη μείωση ρεκόρ κατά 23% του ΑΕΠ το 2022, παραμένει το υψηλότερο της Ευρώπης. Πρέπει επίσης να αποδείξει ότι είναι σε θέσει να διαχειριστεί σε όφελος της τα περίπου 56-57 δις ευρώ κοινοτικών αναπτυξιακών πόρων, τους οποίους έχει εξασφαλίσει το 2020 χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος. 

Ο πιο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και η οποία έχει ως προϋποθέσεις όλα τα παραπάνω, ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να ξεχάσουν τον εφιάλτη του 2010, τη “συντεταγμένη χρεοκοπία” του 2012 με το PSI και να προχωρήσουν στην κρίσιμη αναβάθμιση της οικονομίας.

Οι ρόλοι 

Ο επικεφαλής του επιτελείου, νέος υπουργός οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, εκτός από δικηγόρος και επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής, ακολουθείται από τη φήμη του στελέχους της ΝΔ για τις “δύσκολες αποστολές”, με τελευταία από αυτές την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων που ήταν σχεδόν αδύνατο πριν από 3 χρόνια. Έχοντας θητεύσει στα υπουργεία Ανάπτυξης, Υποδομών, Ενέργειας και Εργασίας σε πολύ δύσκολες περιόδους εντός και εκτός μνημονίων, θεωρείται ότι θα βελτιώσει και το ΥΠΟΙΚ.

Θα είναι υπεύθυνος εκτός από την εύρυθμη λειτουργία του επιτελείου του και για την ομαλή προσγείωση της χώρας σε νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς τους οποίους θα συνδιαμορφώσει με τους ομολόγους στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα πρέπει να πείθει συνεχώς και τους πιο δύσπιστους εκτός Ελλάδας, ότι η χώρα πήρε το μάθημά της και τώρα πια εφαρμόζει τους κανόνες χωρίς αποκλίσεις και κρυφές στρατηγικές. 

Μαζί με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, (τον μηχανολόγο μηχανικό – αεροναυπηγό), θα πρέπει να καταφέρουν η Ελλάδα να έχει το 100% της ωφέλειας από το κονδύλια ύψους 36 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των περίπου 21 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021 -2027, το οποίο από ότι φαίνεται μεταφέρεται ως αρμοδιότητα στο ΥΠΟΙΚ. Στο πακέτο των αρμοδιοτήτων του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών θα είναι εκτός από τη διαχείριση και η εναρμόνιση, μετά από πολλά χρόνια, όλων των κρατικών ενισχύσεων σε μια πλατφόρμα. 

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Θάνος Πετραλιάς (οικονομολόγος) θα πρέπει να ασχοληθεί με τους αριθμούς τους τρέχοντος και του επόμενου προϋπολογισμού. Ο έλεγχος των δαπανών, σε συνδυασμό με την ομαλή εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών, χωρίς να χάνονται οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι μια άσκηση λεπτής ισορροπίας στην οποία έχει αποδείξει την αξία του. 

Όσον αφορά το τέταρτο μέλος του “σκληρού πυρήνα” του οικονομικού επιτελείου, τον μηχανικό λογισμικού κ. Χάρη Θεοχάρη, η δύσκολη αποστολή είναι η χρήση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ο κ. Θεοχάρης επανέρχεται στο ΥΠΟΙΚ, μετά τη “περίεργη” αποχώρησή του το 2014, όταν κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα φορολογικής πολιτικής. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 27/6/2023]