ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΜΠΑΡΑΖ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Θέσεις εκκίνησης, ενόψει της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου, λαμβάνουν κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που είχε ως επίκεντρο την τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες ενδύονται τη μορφή κόμματος από τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, να δίνει τον τόνο της αντιπαράθεσης μέχρι το ορόσημο της 21ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση και με την επιστροφή από τη…μίνι ανάπαυλα της πασχαλινής περιόδου, οι εξελίξεις αναμένονται άμεσες, με σημείο αναφοράς, όπως όλα δείχνουν την 22α Απριλίου. Το επόμενο Σάββατο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, ενώ μέσα στην ίδια ημέρα θα εκδοθεί και το σχετικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο, σηκώνοντας την αυλαία μίας…μάχης πενήντα ημερών, γεμάτης από δημόσιες τοποθετήσεις, παρουσιάσεις προγραμμάτων για την επόμενη τετραετία, αλλά και περιοδείες, οι οποίες θα καλύψουν την Αττική και την περιφέρεια.

Η… μητέρα των μαχών

Επιστρέφοντας από ακόμη μία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ως κεντρική στόχευση την ανάλυση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα της πόλης, μέσα από ένα ευρύ φάσμα έργων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται να…φουλάρει τις μηχανές των περιοδειών του. Στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς βρίσκεται το σήμα της “σύγκρισης και όχι της σύγκρουσης”, με τα πεπραγμένα δύο τετραετιών (εκεί που σύμφωνα με τους “γαλάζιους” είναι ξεκάθαρη η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας) να κρατούν ένα από τα κλειδιά για τους εκπεφρασμένους στόχους της “καθαρής νίκης” και της αυτοδυναμίας. Ο πρωθυπουργός εκπέμπει το σήμα για την καταλυτική όσον αφορά στις εξελίξεις μία μάχη της 21ης Μαΐου, τοποθετώντας συνεχώς στο δημόσιο διάλογο τα διλήμματα των…μπλε παραβάν του επόμενου μήνα, ενώ το δικό της κομβικό ρόλο κατέχει η στρατηγική της διεύρυνσης πέρα και επάνω από τα κομματικά τείχη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έφερε την επικράτηση στις κάλπες του Ιουλίου του 2019. “Επειδή ακούω πολλά για διπλές εκλογές, για το τι θα γίνει μετά την 21η Μαΐου. Μία είναι η κάλπη. Την 21η Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία θα είναι πανίσχυρη και μετά όλα θα δρομολογηθούν. Αυτή είναι η κάλπη που θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις. Το λέω διότι υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι σου λένε “δε βαριέσαι, επειδή σίγουρα θα έχουμε δεύτερες εκλογές, να μη ψηφίσουμε στην πρώτη κάλπη, στην πρώτη κάλπη να ψηφίσουμε κάποιους άλλους, να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας”. Είναι μεγάλο λάθος. Η 21η Μαΐου είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα. Σε αυτή την κάλπη θα τα δώσουμε όλα. Και σε αυτή την κάλπη θα κερδίσουμε”, συνηθίζει να επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα σε αυτό το σκηνικό των εκπεφρασμένων στόχων, η Ηρώδου Αττικού 19 δομεί ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων του πρωθυπουργού, το οποίο έχει ως απαρχή τις ημέρες μετά την εορταστική περίοδο. Έτσι:

  • Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κέρκυρα, προκειμένου να δώσει το “παρών” στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για τα Επτάνησα και να πραγματοποιήσει ακόμη μία ομιλία σε στελέχη και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

 

  • Την ερχόμενη Πέμπτη και σε μία πανηγυρική συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή η περιοδεία του στην Πελοπόννησο, με καταληκτικό σημείο την Καλαμάτα, ενώ, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του. Τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Σε χρόνο παράλληλο, στο πολιτικό σκηνικό εντείνονται οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, με το τοπίο, πάντως, να ξεκαθαρίζει αμέσως μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. “Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως κι εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Status fm της Θεσσαλονίκης. “Ο πρωθυπουργός, είναι ένας θεσμικός πολιτικός. Δεν αρνήθηκε ποτέ τον διάλογο, 80 φορές, 95 ώρες διαλόγου έχουν με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή. Δεν αρνείται τον διάλογο με κανέναν. Θεσμικά θα γίνει ο διάλογος, όπως πρέπει, με βάση τους κανόνες που ισχύουν στις προεκλογικές περιόδους.  Αυτό που βάζει ο πρωθυπουργός -και το βάλαμε από την πρώτη στιγμή- είναι να μην είναι αυτό μια άνευρη συζήτηση, μονολόγων, αλλά ένας διαδραστικός διάλογος που θα βασίζεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία, όχι σε ένα εικονικό πολιτικό σύμπαν. Δεν περιμένει η κοινωνία τώρα να μάθει τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα”, ανέφερε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με τις απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών να μην αργούν και πολύ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 12/4/2023]