ΤΕΡΝΑ – INTRAKAT: ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Υπογράφεται την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες το έργο για το νέο τμήμα του φράχτη του Εβρου. 

Το έργο είναι προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (περί τα 78 εκατ. ευρώ μετά την έκπτωση) και έχει αναλάβει να εκτελέσει η κοινοπραξία Τέρνα – Intrakat. 

Αφορά στην κατασκευή Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της Ε/Τ Μεθορίου στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου, προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

To τμήμα που θα κατασκευαστεί είναι μήκους 35 χιλιομέτρων από την επέκταση των 140 χιλιομέτρων του αποτρεπτικού εμποδίου στον Έβρο, επέκταση που κρίθηκε αναγκαία με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Όπως δήλωσε προσφάτως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου το σχέδιο σύμβασης του οποίου έργου ενέκρινε το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 21 Φεβρουαρίου η κατασκευή του Φράχτη που είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο και μέσο αποτροπής παράνομων μεταναστών. Και είναι έργο αμυντικό και περιβαλλοντολογικό καθώς προσφέρει και αντιπλημμυρική προστασία. Ξεκινά από εθνικούς πόρους αλλά, όπως σημείωσε, είναι προφανές ότι η ΕΕ θα πρέπει στην πράξη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, αφού τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά. 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 καθώς σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το καλοκαίρι η στάθμη του ποταμού πέφτει και τα μεταναστευτικά ρεύματα εντείνονται, επισήμανε δε, συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την ανάθεση του έργου, καθώς ο χρόνος και τα γεγονότα πιέζουν. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελένης Μπότα, 30/2/2023]