ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ – ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΨΥΧΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ο καιρός, ο οποίος δεν είναι συμβατός με την εποχή, ενδέχεται να αλλάξει στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε νέα στοιχεία για την αλλαγή που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου, καθώς κρύες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη φαίνεται πως θα πλησιάσουν προς την περιοχή μας και θα μας θυμίσουν ότι ακόμη βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα.

Ωστόσο, πριν από το σύστημα αυτό και ξεκινώντας από την προσεχή Κυριακή (15/1), θερμές μάζες που έρχονται από τη βόρεια Αφρική θα ανεβάσουν ξανά τον υδράργυρο στη χώρα.

Κατά κύριο λόγο, οι νοτιάδες θα επηρεάσουν την περιοχή μας από την επόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, όμως, φαίνεται ότι μετά τις 21 με 22 Ιανουαρίου ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, «δεν θα έρθει κάποια ιδιαίτερη παγωνιά, όμως θα θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα».

Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες περιοχές θα επηρεάσει και πόσο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα έρθουν και κάποια φαινόμενα μαζί με το κρύο.

Η πρόγνωση για τον καιρό των επόμενων ημερών

Αρχικά, ο Σάκης Αρναούτογλου έδειξε χάρτες για τις επόμενες ημέρες και τις περιοχές που θα έχουν κάποιες βροχές μέχρι το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, τα βουνά της ηπειρωτικής χώρας αναμένεται το Σάββατο (14/1) να δουν κάποιες χιονοπτώσεις, λόγω ενός συστήματος που θα έρθει από την Ιταλία.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος στο ανατολικό Αιγαίο, απ’ όπου θα περνά η κακοκαιρία-εξπρές που «χτύπησε» κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης (10/1) σχεδόν όλη την Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό θα σημειωθούν καταιγίδες σε Λήμνο, Σποράδες, Χίο και στα Δωδεκάνησα, καθώς επίσης και στην Κρήτη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα και από τη Θεσσαλονίκη και τα δυτικά θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Από το μεσημέρι και μετά, μπόρες θα έχει στις Σποράδες, ενώ μέχρι τα νοτιοανατολικά νησιωτικά θα πέσουν βροχές.

Στη δυτική Ελλάδα τα σύννεφα θα πυκνώνουν εκ νέου, με αποτέλεσμα να πέσουν κάποια χιόνια στα ορεινά της Πελοποννήσου, πάνω από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο.

Το βράδυ θα έχει ξαστεριά και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, έντασης 3-4 μποφόρ στο Ιόνιο και 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, τους 8 με 11°C στα βόρεια και στους 14°C στα νότια.

Στην Αττική από το πρωί θα έχει ηλιοφάνεια και το μεσημέρι θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει ηλιοφάνεια από το πρωί και λίγα σύννεφα στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου τα σύννεφα θα παραμείνουν σε Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου αναμένονται και μπόρες. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, τους 8 με 11°C στα βόρεια και στους 14°C στα νότια (ο υδράργυρος θα έχει σχεδόν ίδιες τιμές με την Πέμπτη).

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου νέα σύννεφα θα φτάσουν στη χώρα μας και θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και τους 6 με 10°C στα βόρεια.

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ωστόσο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πέσουν εκ νέου μπόρες. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 με 12°C στα κεντρικά, τους 7 με 11°C στα βόρεια και στους 13 βαθμούς Κελσίου στα νότια.

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου τοπικές βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και τους 9 με 11°C στα βόρεια.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 12/1/2023]