ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΛΑΡΚΟ

Θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών, είναι η ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ως νικήτριας και του διαγωνισμού της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ για την πώληση των μεταλλείων. 

Η κοινοπραξία έχει ήδη επιλεγεί ως επενδυτής για την εκμίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα στον άλλο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, προκειμένου να καταχωριστεί πλέον και ο διαγωνισμός της Ειδικής Διαχείρισης στην κοινοπραξία, χρειάστηκε αυτή να πειστεί να καταβάλει βελτιωμένη προσφορά.

Όμως το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις εκλογές (για λόγους που δεν είναι της παρούσης) και έτσι η Ειδική Διαχείριση θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πληρώσει την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τους εργαζομένους. Σημειώνεται πως ο επενδυτής κατά τον νόμο θα αναλάβει εργοστάσιο και μεταλλεία ελεύθερα υποχρεώσεων και χωρίς εργαζομένους.

Η νέα ιδιοκτησία θα έχει πέντε έτη για να εκσυγχρονίσει και να συμμορφώσει με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς τη ΛΑΡΚΟ. Πηγές της αγοράς τοποθετούν το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλουργίας στα επίπεδα των 200-300 εκατ. ευρώ. Την πολιτική εποπτεία της διαδικασίας ανάταξης της ΛΑΡΚΟ έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

[ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 12/1/2023]