Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ. Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ;

Και τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με τους λογαριασμούς «φωτιά» στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ευρώπη απέφυγε έναν ενεργειακό όλεθρο αυτόν τον χειμώνα, λένε οικονομολόγοι και αξιωματούχοι, χάρη στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό και τις προσπάθειες να βρεθούν άλλες πηγές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή της παροχής από τη Ρωσία.

Οι προμηθευτές φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες αύξησαν τα αποθέματά τους σε μια περίοδο που συνήθως αυτά μειώνονται – μια απροσδόκητη εξέλιξη που κατεύνασε τους φόβους για εξάντληση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, οι βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα επίεδα ρεκόρ. Από εκεί 18 φορές ψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του 2021 (σ.σ. την περίοδο πριν αρχίσουν να συγκεντρώνονται τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας) τώρα είναι τέσσερις φορές πιο πάνω. Αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να είναι οδυνηρά υψηλό, πλήττοντας τα κέρδη των εταιρειών και την αγοραστική δύναμη των πολιτών λόγω των τσουχτερών λογαριασμών κοινής ωφελείας και του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.

Γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο

Ο ζεστός καιρός επέτρεψε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης να παραμείνουν γεμάτες κατά 83% μέχρι την 1η Ιανουαρίου, με τα επίπεδα να αυξάνονται ακόμη κάποιες ημέρες. Αυτό είναι εξαιρετικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου συνήθως αρχίζουν να εξανλτούνται ήδη από τον Οκτώβριο και ξαναγεμίζονται την επόμενη άνοιξη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες – οι οποίες έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τα χειμερινά σπορτ – αποτελούν «δώρο» για την Ευρώπη εν μέσω αναζήτησης νέων προμηθευτών, που θα αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου, στο οποίο βασιζόταν πριν από τον πόλεμο. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει διακόψει το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της προς την Ευρώπη καθώς οι χώρες της Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της και υποστηρίζουν την Ουκρανία.

(Φωτό: EUROKINISSI)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, από Associated Press, 11/1/2023]