ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ… ΠΑΕΙ!

Στα «λόγια» έμειναν τελικά οι κυβερνητικές δηλώσεις για την επιστροφή της επιδότησης στο diesel κίνησης, η τιμή του οποίου κινείται σταθερά υψηλότερα από την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί, μόλις πριν από 10 ημέρες, είχαν ανοίξει τη συζήτηση για την επιστροφή της σχετικής επιδότησης στην αντλία του πετρελαίου κίνησης.

Ωστόσο, σήμερα μπήκε ο Νοέμβριος και επικρατεί σιγή ιχθύος από το επιτελείο της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου υπήρχε επιδότηση στην «αντλία» του πετρελαίου κίνησης ίση με 0,15 ευρώ το λίτρο. Από την 1η Οκτωβρίου που διακόπηκε η επιδότηση, η τιμή του diesel κίνησης «εκτοξεύθηκε» απότομα και ξεπέρασε την τιμή των δύο ευρώ το λίτρο!

Οι οδηγοί, ιδιαίτερα των επαγγελματικών οχημάτων, βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, αφού είχαν στραφεί στο πετρέλαιο λόγω του ότι παραδοσιακά η τιμή του ήταν αρκετά χαμηλότερη από αυτή της βενζίνης.

Σύμφωνα μάλιστα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, χτες Δευτέρα, η μέση ημερήσια τιμή του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 2,109 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή της αμόλυβδης στα 2,037 ευρώ το λίτρο!

Τι θα γίνει με την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ήδη η κυβέρνηση υλοποιεί τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Ξεκινήσαμε από το επίδομα θέρμανσης, έρχεται η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης -εκτιμώ ότι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα- και στη συνέχεια θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ανέφερε δε, πως η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα εντός του Νοεμβρίου και θα τρέξει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ «η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους».

Ο υπουργός άφησε ακόμη «παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών από την επόμενη βδομάδα, ενώ δεν απέκλεισε επιστροφής επιδότησης στο diesel. «Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε όσους έχουν ανάγκη. Παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, υλοποιούμε τα μέτρα της ΔΕΘ. Ταμειακά είμαστε πολύ καλά σαν χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 2/11/2022]