ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ 10% ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ T.O.’s ΤΟ 2023 – ΈΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ THOMAS COOK

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη τουριστική σεζόν αλλά και στο δύσκολο χειμώνα που αναμένεται να περάσουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και τα περίπου 1.500 στον ορεινό όγκο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο GRTimes.gr μεταφέρει τον προβληματισμό του, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας.

Επίσης, ο κ.Τάσιος έδωσε και την είδηση ότι έως το τέλος Νοεμβρίου, οι ξενοδόχοι περιμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ από την πτώχευση της Thomas Cook, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιστραφεί στις επιχειρήσεις, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στους ξενοδόχους.

«Η φετινή σεζόν τόσο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και για τη Χαλκιδική ήταν πολύ καλή και ουσιαστικά πιάσαμε τα νούμερα του 2019 σε τζίρους, σχεδόν σε αφίξεις, ενώ κάποιες κατηγορίες ξενοδοχείων, κυρίως 5 αστέρων, πήγαν καλύτερα και από το 2019» δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Τάσιος.

Επισήμανε πως πρόκειται για μια μεταβατική χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, «φαίνεται με χαρτί και μολύβι, ότι δεν θα έχουμε λειτουργικό κέρδος» δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε ψήφος εμπιστοσύνης από τους τουρίστες, όχι μόνο του οδικού τουρισμού, που παραδοσιακά ολοκληρώνεται σε 100 μέρες σεζόν, αλλά και με αγορές όπως η Αγγλία και η Γερμανία, οι οποίες ιδιαίτερα στα άκρα της σεζόν, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κινήθηκαν ανοδικά και στη Χαλκιδική.

Παράθυρο αισιοδοξίας από Μεγάλη Βρετανία

Οι προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, από κάποιες αγορές, έχουν ήδη ξεκινήσει. Μια από αυτές είναι και η βρετανική, η οποία όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος θέλει να ‘κατοχυρώσει’ τον προορισμό, ούτως ώστε εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.

«Έχουμε ήδη ένα κομμάτι προκρατήσεων για το 2023, στην Χαλκιδική, λιγότερο στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με TUI, Jet2, British Airways κτλ.» δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Τάσιος ο οποίος αναφέρθηκε και στην επερχόμενη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, την World Travel Market, 7-9 Νοεμβρίου, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις, όπου η Χαλκιδική θα δώσει το ‘παρόν’.

«Φαίνεται ότι η αγγλική αγορά ανακάμπτει για τα καλά για τον προορισμό και μπορούμε να φτάσουμε σε επίπεδα 2016, 2017» επισήμανε ο κ. Τάσιος προσθέτοντας πως για το καλοκαίρι του 2022 έως και τέλη Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις Βρετανών τουριστών προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ξεπεράσανε τις 70.000. Από αυτές, τα ¾ των τουριστών αφορούσαν την περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς επρόκειτο κυρίως για πακέτα διακοπών «ήλιος + θάλασσα».

Αύξηση τιμών στα συμβόλαια αλλά με δυσκολίες

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα αγαθά επηρεάζουν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους μεγάλους tour operators οι οποίοι διαπραγματεύονται τα συμβόλαια με ξενοδοχειακές μονάδες για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, υπήρξε, κατά μέσο όρο, μια αύξηση τιμών στη σύναψη συμβολαίων, μεταξύ ξενοδόχων και tour operators, κατά 10%, η οποία ουσιαστικά είναι μια τιμαριθμική προσαρμογή, «Έχουμε σημαντικές δυσκολίες με τους μεγάλους tour operators και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν υπογράψει, όπως για παράδειγμα, η πολωνική αγορά, αναμένοντας το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναμένοντας πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση

Δυο βασικά στοιχεία έθεσε ο ξενοδοχειακός κλάδος σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια:

α. την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης εξειδικευμένα για 1.500 επιχειρήσεις του ορεινού όγκου και

β. τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

«Περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το επιχειρείν, τι θα γίνει, πώς θα αντέξουν τα αστικού τύπου ξενοδοχεία, και κυρίως της επαρχίας, πώς θα αντέξει ο ορεινός όγκος;» διερωτάται με προβληματισμό ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ Γρηγόρης Τάσιος.

Το δύσκολο 2023

Ο κ.Τάσιος είπε ακόμη ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη, δεν σκέφτονται πού θα κάνουν διακοπές το επόμενο καλοκαίρι, φοβούνται να κάνουν κρατήσεις, φοβούνται να κάνουν ταξίδι. Πιο έγκυρη εικόνα, όπως είπε, θα υπάρχει το Μάρτιο του 2023, στην διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ.

[ΠΗΓΗ: https://www.kostoday.com/, από tornosnews.gr, 2/11/2022]