H BHP Group πρότεινε την εξαγορά της Anglo American, σε μία συμφωνία που αποτιμά το μικρότερο όμιλο εξόρυξης μετάλλων στα 38,9 δισ.δολάρια, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας μετάλλων εδώ και μία δεκαετία.
Η ΒΗΡ, ήδη ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης, πρότεινε μία συμφωνία ολοσχερώς σε μετοχές στο πλαίσιο της οποίας η Anglo θα απεξαρτητοποιηθει σε πρώτη φάση από τα μερίδιο ελέγχου σε εταιρείες σιδηρομεταλλεύματος και πλατίνας της Νότιας Αφρικής, προτού εξαγοραστεί από την ΒΗΡ.
Μία συγχώνευση με την Anglo θα προσέδιδε στην ΒΗΡ περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού μέσα σε ένα περιβάλλον τεράστιων ελλείψεων που αναμένεται να ωθήσει σε σταθερά υψηλά επίπεδα τις τιμές.
Η Anglo American θεωρείται εδώ και καιρό πιθανός στόχος εξαγοράς μεταξύ των μεγάλων μεταλλευτικών εταιρειών, κυρίως επειδή ελέγχει ελκυστικές δραστηριότητες στην αγορά χαλκού της Λατινικής Αμερικής σε μία περίοδο που οι περισσότεροι παίκτες της βιομηχανίας προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους και την παραγωγή τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στράφηκαν σε άλλα εμπορεύματα, από πλατίνα έως διαμάντια με μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά της Νότιας Αφρικής.
Η Anglo βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις το τελευταίο έτος, καθώς οι τιμές ορισμένων από τα βασικά προϊόντα της κατέρρευσαν, ενώ λειτουργικές δυσκολίες ανάγκασαν την εταιρεία να αναθεωρήσει πτωτικά τους στόχους για την παραγωγή της, καθιστώντας ευάλωτη σε εν δυνάμει αγοραστές.
Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι η ΒΗΡ ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει την προσφορά της, καθώς η μετοχή της Anglo διαπραγματευόταν πάνω από τις 30 στερλίνες στις αρχές του 2023.
«Θα μας εξέπλητε εάν αυτή είναι η τελική προσφορά της ΒΗΡ», ανεφεραν αναλυτές της Jefferies.
Mία επιτυχημένη εξαγορά θα αποτελούσε την πρώτη μεγάλη συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων μεταλλευτικών ομίλων του πλανήτη σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας. Η ΒΗΡ και οι ανταγωνιστές της πέρασαν αρκετά χρόνια στο περιθώριο, μετά από μία σειρά αποτυχημένων συναλλαγών, όμως τώρα υπάρχει η αυξανόμενη προσδοκία ότι η εν λόγω βιομηχανία εισέρχεται σε ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς οι επιχειρήσεις είναι γεμάτες ρευστό και οι ομάδες μάνατζμεντ εργάζονται σκληρά για να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι έχουν μάθει από τα λάθη τους.
Μία συγχώνευση ωστόσο δεν θα περνούσε απαρατήρητη από τις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά λόγω της μεγάλης αναλογίας στην παγκόσμια παραγωγή χαλκού που θα συγκεντρωθεί σε μία ενιαία εταιρεία. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο βλέπουν πλέον τον χαλκό ως στρατηγική πρώτη ύλη, λαμβάνοντας υπόψη του τον ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.
Η BHP παρήγαγε 1,2 εκατ. τόνους χαλκού το 2023, ενώ η παραγωγή της Anglo ανήλθε στους 826.000 τόνους.
Επίσης, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλες συμφωνίες. Η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία, η Rio Tinto Group έχει επίσης επενδύσει στην παραγωγή χαλκού, ενώ η Glencore έκανε πέρυσι μία μη επιτυχημένη προσφορά για την εξαγορά της Teck Resources.
(Φωτό Shutterstock)
[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, με πληροφορίες από Bloomberg, 25/4/2024]