Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και πλήρη διπλωματική ετοιμότητα αντιμετωπίζει η ελληνική πρωτεύουσα το νέο κρεσέντο των αναθεωρητικών εξάρσεων της τουρκικής ηγεσίας.

Είτε μέσω των απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους βαλλιστικούς πυραύλους “Ταϊφούν”, είτε μέσω της ρητορικής αποχαλίνωσης κορυφαίων αξιωματούχων, όπως του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ιμπραήμ Καλίν, ο εξ’ ανατολών γείτονας δείχνει να βαδίζει… δίχως φρένα στην οδό των προκλήσεων εναντίον της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, που στιγματίζει, σε κάθε ευκαιρία, τους τουρκικούς εκφοβισμούς.

Στη νέα βερμπαλιστική κατηφόρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Αθήνα αποδίδει την αποχαλίνωση των γειτόνων στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και στη συνεχή φτωχοποίηση του τουρκικού λαού, με τον πρωθυπουργό να επιφυλάσσει ένα άκρως δηκτικό σχόλιο.

“Εάν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες.

Έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό. Προτιμώ να συζητώ για τα ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο την ελληνική οικονομία, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδος μας.

Να σας πω και κάτι ακόμα: Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άποψη της ελληνικής πρωτεύουσας, που συνεχίζει το διπλωματικό “μαραθώνιο” ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων είναι ότι, με δηλώσεις, όπως αυτή του προέδρου της γείτονος, το μόνο βέβαιο είναι ότι η εμβέλεια της απήχησης των απόψεών της συνεχώς θα συρρικνώνεται.

“Η χώρα μας έχει φροντίσει τόσο με την εξωτερική της πολιτική, όσο και με τις κινήσεις που έχει κάνει στον αμυντικό τομέα, να έχει θωρακίσει την αποτρεπτική της ικανότητα και να έχει επεκτείνει την δική μας εμβέλεια σε ό,τι αφορά στις απόψεις μας και την αποτρεπτική μας ισχύ.

Από εκεί και πέρα, με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο, με τους συμμάχους στο πλευρό μας, με την αποτρεπτική μας ισχύ αναβαθμισμένη, η χώρα μας ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει στην οποιαδήποτε πρόκληση που δεν είναι μια πρόκληση μόνο απέναντι στη χώρα, αλλά είναι μια πρόκληση απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο”, σημείωσε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα

Σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, η Αθήνα εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη όσον αφορά στην ενίσχυση του αποτυπώματός της στην περιοχή των Βαλκανίων, με τη λήξη της Συνόδου της Διαδικασίας του Βερολίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν ιδιαίτερα θερμή από τον καγκελάριο Σολτς.

Μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο κ. Σολτς, δίνοντας το λόγο στις εργασίες της Συνόδου στον κ. Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα και στην ξενάγησή του στην Ακρόπολη. Το ίδιο έπραξε ο Γερμανός καγκελάριος και στη διάρκεια του γεύματος, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου.

Παράλληλα, στη διάρκεια του γεύματος υπήρξαν πολλαπλές θετικές αναφορές, όπως για παράδειγμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη χώρα μας και στη βοήθεια που αυτή έχει παράσχει στον ενεργειακό τομέα σε ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων- πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή τους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δρομολογούνται πολλές σημαντικές επενδύσεις υποδομών στην πατρίδα μας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί κόμβος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο δεν θα καλύψει μόνο τις ανάγκες της πατρίδας μας, αλλά θα διοχετευθεί και προς τα βόρεια, ώστε να καλύψει ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων, της Βουλγαρίας, ενδεχομένως της Ρουμανίας, γιατί όχι και της Κεντρικής Ευρώπης…

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, ως μια δύναμη σταθερότητας αλλά και συνεργασίας στην περιοχή μας, αναγνωρίζεται πια από όλους τους εταίρους και αυτό προφανώς ενισχύει συνολικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας”, ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 4/11/2022]