ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «EVA»: SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Συναγερμός έχει σημάνει για την έλευση της κακοκαιρίας EVA που θα σαρώσει τη χώρα από την Παρασκευή το βράδυ, καθώς σε ορισμένες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα.

Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή για τις επόμενες ώρες, καθώς υποστηρίζουν ότι θα πέσουν μεγάλα ύψη βροχής, σε κάποιες περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν μακρά διάρκεια, ενώ αναμένεται να καταγραφεί μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Την ίδια στιγμή χτυπούν καμπανάκι για πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία.

Μιλώντας στο MEGA, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για σοβαρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες και πολύ ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας, προειδοποιώντας μάλιστα για πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως το Σάββατο.

O ίδιος εφιστά την προσοχή και στους κατοίκους της Αττικής, επισημαίνοντας πως το Λεκανοπέδιο θα δεχτεί ισχυρές πιθανότατα βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Κυριακής. 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για σήμερα Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια. Από το βράδυ όμως, οι νεφώσεις στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει κατά τόπους στα βόρεια τους 20 με 23 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα πυκνώσουν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά το πρωί ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ραγδαία επιδείνωση το Σάββατο και την Κυριακή

Το Σάββατο, τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να είναι έντονα καθώς θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες.

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, από το μεσημέρι στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα έχουν ως χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ανατολικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή  σε όλη τη χώρα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, μέχρι το απόγευμα στα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), ενώ από το μεσημέρι θα επηρεάσουν και τα Δωδεκάνησα.

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Σταδιακά στα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. 

Δείτε εδώ οδηγίες της πολιτικής προστασίας:

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 4/11/2022]