ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΌΜΙΚΡΟΝ 4 ΚΑΙ 5

Μόλις χθες το απόγεμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε το πράσινο φως για το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που στοχεύει στις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον (καθώς και στο αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε στην Κίνα). 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πρώτη παράδοση αυτών των εμβολίων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Είχε προηγηθεί την 1η Σεπτεμβρίου η έγκριση από τον ΕΜΑ των επικαιροποιημένων εμβολίων που στοχεύουν την υποπαραλλαγή BA.1 της ‘Ομικρον (συν το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού) για ηλικίες 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη μια φορά τουλάχιστον (τα εμβόλια αυτά είναι προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty των Pfizer/BioNTech και Spikevax της Moderna).

Πρόκειται για τα εμβόλια που έχει προμηθευτεί ήδη η χώρα μας για τις αναμνηστικές δόσεις, οι οποίες ξεκινούν  την Τετάρτη, καθώς η πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε χθες το απόγευμα. Τα διδύναμα αυτά εμβόλια στηρίζονται στην mRNA μεθοδολογία και τεχνολογία και αποτελούν μία προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων.

Ποιο εμβόλιο να επιλέξω

Δεν συστήνεται, όπως αναφέρθηκε χθες στη συνέντευξη τύπου, να περιμένει κάποιος μέχρι να έρθουν τα επόμενα τροποποιημένα εμβόλια.  “Τη στιγμή που έχουμε ένα νέου τύπου εμβολίου θα βγει στην κυκλοφορία όποτε θα έρθει το επόμενο. Το επόμενο μπορεί να έρθει σε 15 μέρες, σας είπα περίπου πότε είναι πιθανό, 20 μέρες, μπορεί να έρθει και σε ένα μήνα.

Άρα κάποιος θα πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί τώρα, δηλαδή Τετάρτη ή Πέμπτη με το επικαιροποιημένο ή θα εμβολιαστεί σε ένα μήνα πιθανώς με το καινούργιο.

Η απάντηση επιστημονικά είναι τώρα με το ΒΑ1. Υπάρχουν χώρες να σας πω στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα κάνουν καθόλου διαχωρισμό. Δεν θα δίνουν καν την πληροφορία στους πολίτες με ποιο εμβόλιο εμβολιάζονται.

Εμάς ξεκάθαρο από την αρχή ήταν ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει και για αυτό ακόμα και την ώρα που κλείνει ραντεβού θα ξέρει με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστεί” είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πότε γίνονται

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται, όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, μόνο για αναμνηστική δόση. Δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα), ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό.

Εφεξής το βασικό σχήμα θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Τα εμβόλια χορηγούνται, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 13/9/2022]