ΏΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΑΚΕΤΟ” ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ – ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του πλαισίου των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, εισέρχεται η κυβέρνηση. 

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο θα ενταθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, προκειμένου η λίστα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων να λάβει…σάρκα και οστά, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και παραγόντων, οι οποίοι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά στο ύψος των παροχών. Και οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με δεδομένα που γίνουν άμεσα γνωστά, όπως, για παράδειγμα, τα έσοδα του Αυγούστου, η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ο πληθωρισμός, αλλά και οι κινήσεις των Βρυξελλών στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, με την έκτακτη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

“Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών αντοχών. Τα αρμόδια υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει, θα δουν ιδέες που ενδεχομένως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία αλλού, τηρουμένων των συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής αγοράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό “αποτύπωμα” την περίοδο που έχουμε μπροστά μας”, σημείωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που προανήγγειλε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησης. “Τα μέτρα για την ενέργεια θα είναι συνεχή και θα στοχεύουν σε όλες τις συνέπειες που δημιουργεί η ακρίβεια. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια έχουμε μέτρα οριζόντια. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα, τρέχει το Fuel Pass 2. Θα δούμε με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και εκεί. Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο, διατίθενται περισσότερα χρήματα και διευρύνεται η  περίμετρος. Και εφέτος δε θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Μέτρα στήριξης και παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην ομιλία της 10ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει:

  • Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα-φυσικό αέριο-καύσιμα.
  • Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.
  • Αύξηση στις συντάξεις, μετά από δώδεκα χρόνια.
  • Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ κ.α.
  • Αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.
  • Πρόγραμμα για την εξασφάλιση “φθηνής” στέγης στους νέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί την εξάντληση κάθε περιθωρίου, με τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας να αποτελεί την έννοια-κλειδί. “Δε θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών”, έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. “Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιέχει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ενόψει, μάλιστα, ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Αλλά και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Την ίδια στιγμή, στο…μικροσκόπιο βρίσκεται κυβερνητικό σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις, με τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάζουν πτυχές και κινήσεις για τη στήριξη των πολιτών, όπως η παροχή καρτών απεριόριστων διαδρομών σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που ισχύουν σήμερα, είτε οριζόντια, είτε στοχευμένα σε ηλικιακές ομάδες. “Έχει γίνει πολύ σπουδαία δουλειά στο κομμάτι των αστικών συγκοινωνιών και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς, οτιδήποτε μπορεί να γίνει, για να ενισχύσει τον κόσμο, να τις αξιοποιεί ακόμα περισσότερο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε ο κ. Οικονόμου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Δημήτρη Γκάτσιου, 5/9/2022]