ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΞΑΝΑ ΑΝΟΔΙΚΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη χτυπάει κόκκινο, οι τιμές του ρεύματος σήμερα καταγράφουν σημαντική αύξηση που σε ορισμένες χώρες ξεπερνά και το 50%, σε σχέση με χθες. Σε 15 χώρες της Ευρώπης οι τιμές του ρεύματος ξεπερνούν τα 400 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία με 480,01 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθεί η γειτονική Ιταλία με 464,11 ευρώ/MWh, η νησιωτική Μάλτα με 462,4 ευρώ/MWh και στην 4η θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 454,06 ευρώ/MWh. 

Όσον αφορά στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που ήδη πλήττονται από τη ρωσική στάση και το μπλόκο στο φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream, στη Γερμανία η τιμή του ρεύματος βρίσκεται σήμερα στα 439,98 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 45,8% σε σχέση με χθες, στη Γαλλία στα 435,82 ευρώ/MWh (αύξηση 35%) και στην Αυστρία στα 446,33 ευρώ/MWh (αύξηση 47,2%).

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου να συζητηθούν τα έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Μεταξύ των επιλογών που θα εξετάσουν οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε. περιλαμβάνεται, όπως έχει ήδη διαρρεύσει, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή καθώς και αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να αποσυνδεθεί ο προσδιορισμός των τιμών από τις τιμές του φυσικού αερίου.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Χάρη Φλουδόπουλου, 5/9/2022]