ΓΙΑΤΙ Η ΓΡΙΠΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΗΔΗ ΚΟΚΚΙΝΟ

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η έξαρση της εποχικής γρίπης, πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων ετών, όπου τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονταν από το Δεκέμβριο και μετά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019  (37 κρούσματα γρίπης).

Συνολικά, δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία). Ειδικότερα, εκατόν εβδομήντα δύο κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α και δύο  στον τύπο Β. Υποτυποποιήθηκαν 25 δείγματα τύπου Α, εκ των οποίων τα 24 ανήκαν στον υπότυπο A(Η3Ν2) και 1 στον υπότυπο A(Η1Ν1). Μάλιστα από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν και 2 από αυτά εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά Περιφέρεια, με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία (ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα) είναι: Αττική 143 (82,2%), Νότιο Αιγαίο 18 (4 κρούσματα από τις Κυκλάδες και 14 από τα Δωδεκάνησα, 10,3%), Κρήτη 4 (2,3%), Στερεά Ελλάδα 3 (1,7%), Ιόνια νησιά 2 (1,1%), Θεσσαλία,1 (0,6%), Πελοπόννησος 1 (0,6%), Βόρειο Αιγαίο 1 (0,6%).

Θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Η μη χρήση της προστατευτικής μάσκας και η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό θεωρείται πως έχει οδηγήσει στην άνοδο των κρουσμάτων εποχικής γρίπης, σε συνδυασμό με την τουριστική κίνηση.

Υπάρχει έξαρση σε κρούσματα γρίπης και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον  ΣΚΑΙ. Όπως είπε, υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορονοϊού, που θα συνυπάρξουν ωστόσο σημείωσε ότι φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

Λίγα τα κρούσματα πέρσι

Κατά τη διάρκεια της επιδημιολογικής επιτήρησης για τη γρίπη από τον Οκτώβριο του 2021 έως το Μάιο, στη χώρα μας καταγράφηκαν 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ Ε Θ: 2 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 75 έτη, μέση ηλικία 57 έτη και διάμεση 73 έτη, που οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 3 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ Ε Θ: δεν καταγράφηκε σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία εκτός Μ.Ε.Θ.

Από τους πέντε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, απεβίωσαν οι τρεις. Επρόκειτο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για ένα αγόρι 4 ετών και 2 γυναίκες 75 ετών, από τα οποία απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α. Τα 2 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα κρούσματα που απεβίωσαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 6/9/2022]