ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Ότι υπάρχει έξαρση του κορονοϊού αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι δεδομένο. Το πόσο σοβαρή όμως θα είναι για το σύστημα υγείας και την υγεία των πολιτών είναι κάτι που ακόμη δεν έχει φανεί – ή, για την ακρίβεια, προς το παρόν δείχνει ότι δεν αποτελεί σημαντική αιτία ανησυχίας. Σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μας προσφέρει μια γρήγορη ενημέρωση σε τρία σημεία για τη θερινή έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση του καθηγητή:

Μία γρήγορη ενημέρωση για την θερινή έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα

  1. Η ποσοστιαία αύξηση των διαγνώσεων μέσα στην εβδομάδα ήταν μικρότερη από ότι την προηγούμενη (20% έναντι 60%) ακόμα και αν φαίνεται ότι δηλώθηκαν περισσότερα test. Αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής μπήκε σε συρρίκνωση και η έξαρση κορυφώθηκε όσον αφορά την μεταδοτικότητα όπως είπαμε εντός του πρώτου δεκαημέρου. Ο αριθμός των διαγνώσεων πιθανώς θα δείξει ακόμα μία μικρή άνοδο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ο ενεργός αριθμός λοιμώξεων είναι μεγάλος. 
  2. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα δούμε σταθεροποίηση και συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου. Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε παράταση της αποκλιμάκωσης καθώς η συμμόρφωση στην χρήση της μάσκας αυξήθηκε αντιδραστικά τις τελευταίες 2 εβδομάδες.
  3. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός. Η πρόβλεψη παραμένει ότι δεν θα δούμε σημαντική αύξηση και θα κινηθούμε σε ποσοστά αντίστοιχα με την Πορτογαλία. Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο τότε η θερινή έξαρση αυτή θα είναι και η πρώτη που ταιριάζει στο πρότυπο των μειούμενης έντασης ταλαντώσεων όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 8/7/2022]