ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου εγκαινιάζει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12.30.

Από την επόμενη ημέρα, το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με την α΄ φάση της μόνιμης έκθεσης που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Η έκθεση του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Τόπος και Ιστορία, Προϊστορικές κοινωνίες, Ιστορικοί χρόνοι, Συλλογές και Δωρεές. Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον ‘Αγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι.

Στην αίθουσα που εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η Συλλογή Λαμπρόπουλου. Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.

Επίσης, μέσα από τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) παρουσιάζεται η ανασκαφική δραστηριότητα με τρόπο εύληπτο και παραστατικό, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία και το αποτέλεσμα μιας ανασκαφής που καταλήγει στη συντήρηση, μελέτη και παρουσίαση των ευρημάτων στο Μουσείο. την Την πολυεπίπεδη πληροφόρηση για το κοινό συμπληρώνουν οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με εικόνες από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και βίντεο από την περιοδική έκθεση της Συλλογής Λαμπρόπουλου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο το 2019.

Το έργο της επανέκθεσης «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου – Α’ Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου – Β΄ Φάση ολοκλήρωσης και λειτουργίας», ενταγμένο στο ΠΔΕ και με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Μετά από τα εγκαίνια, η υπουργός θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, ενώ νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιώργο Ιωάννη και το δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο, ενώ θα υπογράψει και την προγραμματική σύμβαση “Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου στα Στάγειρα Χαλκιδικής” μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου.

«Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική»

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Παλαιό κτήριο μετοχιακού συγκροτήματος Νέων Φλογητών, η ΥΠΠΟ θα εγκαινιάσει την περιοδική έκθεση “Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική”, η οποία συνδυάζει την ιστορική τεκμηρίωση, τα κειμήλια, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τη δραματοποιημένη αφήγηση.

Την έκθεση σχεδίασε, οργάνωσε και παρουσιάζει, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Πρωταρχικός σκοπός της είναι μια ιστορικά τεκμηριωμένη παρουσίαση του αγώνα του 1821 στη Χαλκιδική, άγνωστα σε πολλούς γεγονότα που λειτούργησαν καθοριστικά στην επιτυχία και την εδραίωση της Επανάστασης στη νότια Ελλάδα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η κ. Μενδώνη θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων.

[ΠΗΓΗ: https://cityportal.gr/, 8/7/2022]