ΤΟ ΡΙΑΝΤ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επαναβεβαίωσαν τις στενές διμερείς σχέσεις και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, με το Ριάντ να εκπέμπει σήμα για νέες επενδύσεις στη χώρα μας, που θα την καταστήσουν, μεταξύ άλλων, ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη.

“Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές”, τόνισε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο διάλογο που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Η πρόθεση, δε, της Σαουδικής Αραβίας για νέες επενδυτικές τοποθετήσεις αποτυπώθηκε σε μία φράση-κλειδί του πρίγκιπα-διαδόχου. “Σας υπόσχομαι ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δε θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή”.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίηση της Αθήνας για τα απτά οικονομικά και γεωπολιτικά αποτελέσματα που παράγει για την Ελλάδα η πρώτη, μετά τον Απρίλιο του 2018, επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με το πρώτο μεγάλο στοίχημα, την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, να έχει κατακτηθεί και στον ορίζοντα να βρίσκεται ο μεγάλος στόχος της κατάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, τα σήματα από τη Σαουδική Αραβία για νέες επενδύσεις δίνουν περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Διόλου τυχαία, στη διάρκεια της συνάντησης του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον πρίγκιπα-διάδοχο τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας, προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε τομείς όπως:

  • Οι τουριστικές υποδομές
  • -Η αγορά ακινήτων.
  • -Οι ναυτιλιακές μεταφορές.
  • -Τα logistics.
  • -Τις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εστίασαν την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.

Έντεκα συν μία συμφωνίες.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, όπως επισημαίνεται, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης και τους υπουργούς που συνοδεύουν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα. Οι συμφωνίες σχετίζονται με:

  • -Τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.
  • -Την ενέργεια.
  • -Τη στρατιωτική συνεργασία.
  • -Τις διμερείς επενδύσεις.
  • -Την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.
  • -Την υγεία.
  • -Την καταπολέμηση του εγκλήματος.
  • -Τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
  • -Την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας.
  • -Τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Η συμφωνία που ξεχωρίζει, πάντως, σχετίζεται με την κατασκευή της υποθαλάσσιας-επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία θα μπει στις…ράγες της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

ρόκειται, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για μία κίνηση που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας και την μετατρέπει σε κόμβο για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα συνδέει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 27/7/2022]