ΠΩΣ «ΚΥΛΑΝΕ» ΜΕΓΑΛΑ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ – ΑΡΔΕΥΣΗ/ΥΔΡΕΥΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ξεχωρίζουν projects όπως τα φράγματα Ενιπέα, Ταυρωνίτη, Μπραμιανού και Μύρτου, Χαβρία

Μεγάλοι διαγωνισμοί συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την κατασκευή φραγμάτων και έργων άρδευσης – ύδρευσης μέσω ΣΔΙΤ βρίσκονται ήδη στα «σκαριά» ή ετοιμάζονται να «βγούνε» προσεχώς από τις αρμόδιες αρχές, μεταξύ των οποίων βέβαια το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που ευρύτερα προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. 

Αν σε αυτό προστεθεί και το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), τότε η «βεντάλια» των έργων αφορά σε επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, όσον αφορά στο κατασκευαστικό τομέα, και άνω των 5 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και το κόστος συντήρησης, λειτουργίας για 25 έτη και οι πληρωμές διαθεσιμότητας.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν projects όπως τα φράγματα Ενιπέα, Ταυρωνίτη, Μπραμιανού και Μύρτου, Χαβρία, έργα ύδρευσης (π.χ. Κέρκυρας, εξωτερικό υδροδοτικό Αθήνας των 235 εκατ. ευρώ κ.α.) και άρδευσης, που προχωρούν μέσω ΣΔΙΤ, ενώ κάμποσα από τα έργα έχουν σχέση και με το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το φράγμα Χαβρία

Το «Φράγμα Χαβρία» (άνω των 106 εκατ. ευρώ, αναμένονται οι τελικές προσφορές) αποτελεί το πρώτο έργο φράγματος που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% των συνολικών αναγκών της Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμυλίας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα γκρουπ

Πρόκειται για έργα τα οποία συγκεντρώνουν ήδη το έντονο ενδιαφέρον των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων, όπως των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος και Intrakat. Επίσης, όπως και τότε είχε αναδείξει το insider.gr, δεν είναι «μυστικό» ότι οι γαλλικοί όμιλοι είναι μεταξύ αυτών που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγορά (Suez κ.α.), στον τομέα υποδομών, ύδρευσης κ.α., ενώ και οι εγχώριες ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ (η δεύτερη χρειάζεται αλλαγή καταστατικού) έχουν δείξει ενδιαφέρον ή ήδη συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες.

 

(Φωτό: Shutterstock)

 

[ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr/, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, 28/7/2022]