ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 3% Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ανάπτυξη κατά 7% που κατέγραψε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με οδηγούς τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση, εξασφαλίζει κατά 90%, την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1% για το σύνολο του 2022.

Τεχνικά, η επίτευξη της επίσημης πρόβλεψης απαιτεί μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,3%, για τα τρία επόμενα τρίμηνα μέχρι και το τέλος του χρόνου, κάτι που είναι μάλλον εύκολο. Τούτο, ακόμη και αν κάποιος θυμηθεί, ότι το 2021 και ειδικότερα το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, είχαμε το άνοιγμα της οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Το άνοιγμα της οικονομίας, έφερε την εκδήλωση της αναβαλλόμενης κατανάλωσης που οδήγησε μαζί με την καλή πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων, στην ανάκαμψη της οικονομίας και την διαμόρφωση ετήσιου ρυθμού ανάπτυξη στο 8,3%.

Φέτος, εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό, δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο, όπως αυτά που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, το 2021 εκτός από έτος επανεκκίνησης ήταν και ένα έτος προπαρασκευής σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ, τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και για το νέο ΕΣΠΑ.

Από αυτές τις δύο πηγές κοινοτικών πόρων έχουν υπολογιστεί για φέτος, δημόσιες επενδύσεις ύψους 11 δισ. ποσό που αποτελεί ποσό ρεκόρ πολλών ετών για το ΠΔΕ.

Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στα 12 ή και τα 13 δισ. ευρώ αν και το σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης, συνεχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ως τώρα.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ανοίξει το ΥΠΟΙΚ, όπου θα πρέπει να αναρτώνται υποχρεωτικά οι επενδυτικές προτάσεις, έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα , υποψήφιες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ.

Ο τουρισμός

Το δεύτερο “καλό χαρτί” για το 2022, θα είναι ο τουρισμός. Πέρσι, η ανάπτυξη έφτασε το 8,3% με τον τουρισμό να έχει ανακτήσει περίπου το 60%, του τζίρου ρεκόρ των 18,5 δισ. που είχε το 2019, δηλαδή 12 δισ. ευρώ. Φέτος η επίσημη πρόβλεψη , θέλει την ανάκτηση του 80 -85% του τζίρου του 2019.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου αλλά και το αρμόδιο υπουργείο τουρισμού, επιμένουν ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και τις κρατήσεις που υπάρχουν, ο τζίρος του 2019 θα ανακτηθεί φέτος πλήρως αν δεν ξεπεραστεί. Συνεπώς, θα πρέπει να περιμένουμε τζίρο μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 6-6,5 δισ. σε σχέση με το 2021 , από τον τομέα του τουρισμού .

Τα μέτρα στήριξης

Μια τρίτη εγγύηση για ανάπτυξη πάνω από 3% για φέτος, είναι τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ή πρόκειται να υλοποιηθούν από τώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από την αρχή του χρόνου έχουν υλοποιηθεί μέσω επιδοτήσεων και άμεσων ενισχύσεων μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ και από εδώ και πέρα, μέχρι και το τέλος του χρόνου έχει εξαγγελθεί η μεγάλη παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος, με κόστος 3,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά 6,2 δισ. ευρώ που θα δοθούν, στήριξαν και θα συνεχίζουν να στηρίζουν τα εισοδήματα , όπως συνέβη και με τα 42 δισ. ευρώ, των μέτρων του κορονοϊού την διετία 2020-2021.

Οι τρείς αυτοί παράγοντες, μπορούν μαζί με τις εξαγωγές και τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες “ξεπάγωσαν” μετά την πανδημία, αναμένεται να κάνουν για φέτος την διαφορά, φτάνοντας την ανάπτυξη πολύ πάνω από το 3%. ¨Όλα αυτά βέβαια αν δεν έχουμε κάτι νέο που θα ανατρέψει την θετική πορεία της οικονομίας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 8/6/2022]