ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Τι είδαν στις Βρυξέλλες παράγοντες των Επιμελητηρίων της Κ. Μακεδονίας 

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα παράγοντες των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, προσκεκλημένοι της ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τις Σέρρες αλλά και από τη Δράμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες και κυρίως πώς εγκρίνονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Τι άκουσαν, λοιπόν, από τους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες και γνωρίζουν εκ των έσω τις καταστάσεις; Κάποια πολύ απλά και λογικά πράγματα, τα οποία μετά από τόσες δεκαετίες στην ΕΕ γνωρίζουμε, αλλά δεν εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Τουλάχιστον όχι πάντα και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να υστερούμε σε πρακτικά αποτελέσματα. Σημειώστε ορισμένα από αυτά: Πρώτον, απαιτούνται συμμαχίες με σημαντικούς οργανισμούς από άλλες χώρες, με τους οποίους υπάρχουν κοινά συμφέρονται και επιδιώξεις. Δεύτερον, χρειάζεται αξιοποίηση ικανών τεχνοκρατών, που ξέρουν τη δουλειά «και ας μην είναι σώνει και καλά τα ξαδέλφια μας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τρίτον, οι μελέτες που κάνουμε πρέπει να είναι καλές, αξιόπιστες και άρα πειστικές. Τέταρτον, η πολύ καλή προετοιμασία στις λεπτομέρειες είναι απολύτως απαραίτητη -και καθόλου αυτονόητη-, αφού ως γνωστόν «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Το μέγεθος που… μετράει

Για να καταλάβει κανείς πώς δουλεύει το σύστημα στις Βρυξέλλες αρκεί ένα παράδειγμα, όπως το παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ένας από τους πιο δραστήριους επιμελητηριακούς παράγοντες στην Κ. Μακεδονία, ειδικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως είπε, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής κατέβασε πρόγραμμα στην ΕΕ ως επικεφαλής κοινοπραξίας με εταίρους από την Ιταλία. Το πρόγραμμα απορρίφθηκε. Όταν, όμως, το ίδιο πρόγραμμα υποβλήθηκε και πάλι από την ίδια κοινοπραξία, στην οποία τη δεύτερη φορά ως επικεφαλής τοποθετήθηκαν οι Ιταλοί, οι Βρυξέλλες το ενέκριναν. Όπως είπε ο κ. Κουφίδης το μέγεθος μετράει πολύ, κάτι που έτσι κι αλλιώς το έχει επιβεβαιώσει ο εκ Χαλκιδικής καταγόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος λόγω επαγγελματικής διαδρομής και επαγγελματικής καριέρας γνωρίζει όσο λίγοι τις λεωφόρους, τους δρόμους, τα δρομάκια, τους παράδρομους, τα… σοκάκια, αλλά και τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Όταν, λοιπόν, ο κ. Κουφίδης εκλέχθηκε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής το 2017, συναντήθηκε με τον Μ. Σχοινά, ο οποίος τότε ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συμβουλή ήταν μία: «Πρόεδρε η Χαλκιδική είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια μικρή κουκίδα, φρόντισε να τη βάλεις δίπλα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές περιοχές διότι στις Βρυξέλλες το μέγεθος μετράει». Τόσο απλά (θα έπρεπε να) είναι τα πράγματα.

Οι δυσκολίες της Κομισιόν

Στο ταξίδι τους στις Βρυξέλλες οι επιμελητηριακοί της Κ. Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Μ. Σχοινά να εξομολογείται πως όταν η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάμβανε τα καθήκοντά της πριν από 2,5 χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει «ούτε καν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας» τα όσα θα ακολουθούσαν και θα καλείτο να διαχειριστεί η Επιτροπή. Η Κομισιόν, ως εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, κλήθηκε να διαχειριστεί από την πανδημία και τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες, μέχρι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο και το Αιγαίο, αλλά και τη φωτιά στη Μόρια, μέχρι την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σημερινή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Χωρίς αμφιβολία ζόρικες καταστάσεις, μεγάλα στοιχήματα και σταυρόλεξα για τόσο δυνατούς λύτες, που ορισμένα ενδεχομένως να παραμείνουν άλυτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr, 16/5/2022]