ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ «ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΑΙΩΝ»

Στόχος η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα

Τη χρηματοδότηση υποδομών σε Βρετανία και Αυστραλία που επεξεργάζονται στρατηγικά ορυκτά και σπάνιες γαίες, τα οποία είναι απαραίτητα για ηλεκτρικές μπαταρίες, ηλεκτροκίνηση και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ζήτησε χτες το Πεντάγωνο από το Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Επισημαίνει τον «καθοριστικής σημασίας» χαρακτήρα της επένδυσης για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και όπλων σε σχέση με την «εθνική άμυνα».

Το αίτημα για αλλαγή της ειδικής νομοθεσίας (Defense Production Act, DPA) έγινε στο πλαίσιο συστάσεων του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο αναφορικά με την κατάρτιση του επικείμενου νομοσχεδίου για τις δαπάνες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (National Defense Authorization Act). Το Κογκρέσο θα επεξεργαστεί και θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο αργότερα μέσα στη χρονιά, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ πασχίζουν να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατόν την εξάρτηση από τις εισαγωγές λιθίου, κοβαλτίου, νικελίου και άλλων μεταλλευμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία των «σπάνιων γαιών» και τα οποία εισάγονται κυρίως από την Κίνα.

Η σημερινή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση κονδυλίων DPA για την εκμετάλλευση νέων ορυχείων, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξοπλισμό επεξεργασίας, πραγματοποίηση μελετών σκοπιμότητας, αλλά και αναβάθμιση υποδομών που ήδη υπάρχουν. Κατά την τρέχουσα περίοδο, μόνο υποδομές στις ΗΠΑ και τον Καναδά μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια υπό τις προβλέψεις της νομοθεσίας DPA.

Με τη συμμετοχή της Αυστραλίας και της Βρετανίας στο παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο επιχειρείται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στενών συμμάχων των ΗΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση της θέσης των αμερικανικών μονοπωλίων.

Η Εθνική Ένωση Εταιρειών Εξορύξεων (NMA) στις ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ πριν από λίγες μέρες είχε εκφράσει «έντονες επιφυλάξεις» σε άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιδιώκει τη μεταρρύθμιση νόμου του 1872 για τις εξορύξεις, ώστε μεταξύ άλλων οι εταιρείες να πληρώνουν στις ομοσπονδιακές αρχές «δικαιώματα» για χρήση ομοσπονδιακής γης και αφετέρου να πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με κοινότητες αυτοχθόνων σε περίπτωση που τα ορυχεία τους (υπάρχοντα και νέα) βρίσκονται σε δικές τους περιοχές. Το νομοσχέδιο επικρίθηκε από την NMA ως «λάθος νομοσχέδιο σε λάθος χρόνο, που θα αυξήσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα κινεζικά μεταλλεύματα».

[ΠΗΓΗ: https://www.rizospastis.gr/, 13/5/2022]