ΜΕ ΓΕΜΑΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Με ατζέντα γεμάτη από τα κυρίαρχα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και στόχο την ανάδειξη του ενισχυμένου ρόλου της χώρας μας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός έφτασε χθες στην Ουάσινγκτον, για μία επίσκεψη ουσίας, αλλά και υψηλών συμβολισμών όσον αφορά στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Οι επόμενες 48 ώρες του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι γεμάτες από συναντήσεις και συνομιλίες, με τα ορόσημα, πάντως, της πρωθυπουργικής παρουσίας να στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει ξεκινήσει. Περίπου στις δέκα και μισή το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για το άκρως σημαντικό και πολυεπίπεδο ραντεβού του με τον κ. Μπάιντεν. Ένα ραντεβού, το οποίο λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη συγκυρία γεωπολιτικών ανακατατάξεων και εξελίξεων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την Αθήνα, όπως γίνεται εμφανές στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Ουάσινγκτον, να αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, προτάσσοντας συνεχώς την έννοια του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονιάς. Η συνάντηση κορυφής των κύριων Μητσοτάκη και Μπάιντεν αναμένεται ότι θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν στο Λευκό Οίκο:

  • -Τις εξελίξεις γύρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη χώρα μας να έχει λάβει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση.
  • -Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο. Και σε αυτό το σημείο, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει αναδείξει το ζήτημα των υπερπτήσεων της γείτονος, επισημαίνοντας (όπως έπραξε, για παράδειγμα, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ) ότι θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της συμμαχίας, σε μία εποχή που, αν μη τι άλλο, κυρίαρχο ζητούμενο είναι η ενότητα. Μετά και την κύρωση της νέας αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που επιδρά ταυτόχρονα στην άμυνα, τη διπλωματία, την οικονομία και την ενέργεια, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Αθήνας σε περιφερειακό επίπεδο είναι δεδομένος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον κ. Μπάιντεν να συζητηθεί και η αγορά F-35 από τη χώρα μας ή η συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
  • Στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί και το ενεργειακό. Η χώρας μας στοχεύει να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να  στηρίζουν την Αθήνα σε αυτήν τη στρατηγική διαφοροποίησης των ενεργειακών διαδρομών και απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Και αυτή, ακριβώς, η στήριξη αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τη στιγμή που…νέα πνοή δίνεται σε σχήματα, όπως το “τρία συν ένα” (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες) για την ενέργεια.

Πέραν των παραπάνω κρίσιμων θεμάτων, πρωταγωνιστική θέση στην ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Μπάιντεν, αλλά και των διευρυμένων συζητήσεων που θα ακολουθήσουν, θα έχουν η οικονομία και οι αμερικανικές επενδύσεις, σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει ορίσει τα επόμενα δύο μεγάλα ορόσημα. Δηλαδή, την έξοδο, μέσα στο καλοκαίρι, από το μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας και την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Όσον αφορά, δε, στο μέτωπο των επενδύσεων, παράγοντες της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Pfizer και η Microsoft, έχουν στρέψει ήδη το βλέμμα τους στη χώρα μας, πραγματοποιώντας κινήσεις-ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με το κομβικό “θέλω” της Αθήνας να είναι η προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Το δεύτερο ορόσημο

Εάν το πρώτο κορυφαίο ορόσημο της πρωθυπουργικής παρουσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η συνάντηση κορυφής με τον κ. Μπάιντεν, το δεύτερο, αναμφίβολα, είναι η ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης, στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει μία ομιλία με εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει δηλώσει ότι στην Ουάσινγκτον θα μιλήσει όχι μόνο ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ο εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά. “Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μία κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο.

Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας”, ανέφερε, στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Πέραν, δε, των συμβολισμών, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη συμμαχική της προσήλωση.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 16/5/2022]