Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το κρίσιμο σταυροδρόμι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Πληρωμή σε ρούβλια ή έλλειψη φυσικού αερίου και κατακόρυφη εκτόξευση τιμών.

Mπορεί η κυβέρνηση να εξέπεμψε χθες καθησυχαστικό μήνυμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση περιπλέκεται μέρα με τη μέρα, καθώς εκτός από το ορατό ενδεχόμενο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, αν η Ελλάδα δεν απαντήσει στη Ρωσία αν θα πληρώσει σε ρούβλια τη δόση στις 20 Μαΐου – κάτι που για την πρόεδρο της Κομισιόν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων – τότε εκτός από την τροφοδοσία, θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Παρά το μήνυμα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, η Ε.Ε εμφανίζεται διχασμένη για το αν συνιστά παράβαση των κυρώσεων η πληρωμή μέσω ανοίγματος δύο τραπεζικών λογαριασμών, έναν σε ευρώ ή άλλο νόμισμα και ένα σε ρούβλια, και τη μετατροπή από τη ρωσική τράπεζα τις πληρωμές σε ξένα νομίσματα. Και αυτό, την ίδια ώρα που έχουν αρχίσει ήδη οι πρώτες ρωγμές στο ευρωπαϊκό μέτωπο, ιδιαίτερα αν ισχύουν όσα μετέδιδε χθες το Bloomberg, ότι μεταξύ αυτών που έχουν ήδη καταβάλει ποσά σε ρούβλια, συγκαλέγονται και γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας.

Χθες το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την εύλογη αγωνία, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας θα πληρώσει τη ρωσική Gazprom, όταν έρθει η ώρα, χωρίς να διευκρινίζει τη διαδικασία πληρωμής. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, υποβάθμιζαν το ζήτημα της πληρωμής, χαρακτηρίζοντάς το τεχνικό και δευτερεύον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ όπως πλήρωνε μέχρι σήμερα, και θα υπάρξει ένας δεύτερος λογαριασμός για τη μετατροπή τους σε ρούβλια από τη Gazprom. Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπερβληθεί ο σκόπελος που έχει βάλει ο Πούτιν, χωρίς να βγει εκτός των ευρωπαϊκών κανόνων. Άλλωστε, αρκετές χώρες φέρονται να έχουν ήδη επιλέξει την ίδια διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, καθώς η Ελλάδα καλύπτει το 45% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Που σημαίνει ότι αν υπάρξει απότομη διακοπή, είναι θέμα χρόνου, να καταγραφούν οι πρώτες ελλείψεις, και μάλιστα, εν μέσω της τουριστικής σεζόν που από τον Ιούνιο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι στην παρούσα φάση, λόγω πτώσης της ζήτησης, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ακόμη και αν η Ελλάδα έχει την τύχη της Πολωνίας και της Βουλγαρίας. Το καλοκαίρι, ωστόσο, είναι μπροστά και αν επαναληφθούν οι περσινές κλιματολογικές συνθήκες, τότε οι ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι εξαιρετικά αυξημένες και τα κόστη στα ύψη.

Το έκτακτο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί και προωθεί το υπουργείο Ενέργειας, προβλέπει σε πρώτη φάση την ενίσχυση της Ρεβυθούσας με μία 4η πλωτή δεξαμενή, η οποία, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη, θα παραδοθεί στα τέλη Ιουλίου και θα αφορά ένα πλοίο με χωρητικότητα από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η δυναμικότητα του τέρμιναλ θα αυξηθεί έως και 77% σε σχέση με την υφιστάμενη χωρητικότητα, η οποία είναι 225.000 κυβικά μέτρα.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο μέτωπο του λιγνίτη, όπου από την ημέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία των ορυχείων, έχει μεν αυξηθεί η παραγωγή, σε περίπου 5.000 με 6.000 επιπλέον τόνους την ημέρα από τις μονάδες της Μελίτη και του Αγίου Δημητρίου και 7.000-8.000 τόνων στη Μεγαλόπολη, αλλά για να αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη λιγνίτη θα απαιτηθεί περίπου μία διετία.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό σχέδιο, 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων), ενώ μεσομακροπρόθεσμα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr/, της Έλλης Τριανταφύλλου, 28/4/2022]