Η μόνη μείωση που έχει καταγραφεί έως τώρα για τον Απρίλιο, αφορά στη δαπάνη των νοικοκυριών για καύσιμα θέρμανσης. Κατά τα λοιπά οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία πιέζοντας επιχειρήσεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ο γενικός δείκτης θα κινηθεί ανοδικά για άλλον ένα μήνα. Το αν όμως θα δούμε τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή να γίνεται διψήφιος από 8,9% που είχε φτάσει τον Μάρτιο, θα φανεί τις τελευταίες ημέρες του μήνα, καθώς από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλοί παράγοντες που βοήθησαν τις ανατιμήσεις.
Ο πρώτος παράγοντας είναι οι εορτές του Πάσχα οι οποίες πίεσαν προς τα πάνω τις τιμές με πολλούς τρόπους. Οι αλυσίδες τροφίμων, συμπλήρωσαν τα αποθέματα τους για τις γιορτές με προϊόντα με υψηλότερη τιμή. Στο κρέας, οι τιμές υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά μόνο στις κεντρικές αγορές και τις μεγάλες αλυσίδας τροφίμων, όχι όμως και στα συνοικιακά κρεοπωλεία, οπότε η εικόνα είναι μικτή. Από την άλλη, η μεγάλη έξοδος των ημερών του Πάσχα υποχρέωσε πολλούς οδηγούς, να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με ακριβότερα υγρά καύσιμα , σε πρατήρια της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως των νησιών. Επίσης, όσοι δεν είχαν κάπου να μείνουν στις διακοπές τους, πλήρωσαν και τιμές των ξενοδοχείων, των πανδοχείων και των κάθε λογής καταλυμάτων, τα οποία με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο κατέγραφαν άνοδο τιμών κατά 13%.
Τα τιμολόγια του ρεύματος
Την ίδια ώρα βέβαια η τιμή του ρεύματος, συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Απρίλιο μαζί με την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο επηρεάστηκε εκτός από τη διεθνή τάση και την αυξανόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ουκρανία.
Η αβεβαιότητα αυτή πήρε άλλη διάσταση από χθες, όταν η Ρωσία εφάρμοσε το διάταγμα που εξέδωσε στο τέλος Μαρτίου ο Ρώσος Πρόεδρος, που λέει ότι αν οι “μη φιλικές χώρες”, δηλαδή όσες υποστηρίζουν την Ουκρανία, δεν πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, τότε θα διακοπεί η τροφοδοσία. Αυτό έγινε χθες με τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ σε λίγες μέρες έρχεται η σειρά της Γερμανίας να πληρώσει φυσικό αέριο, που έρχεται από τη Ρωσία .
Μέσα σε όλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών και το καθ ύλην αρμόδιο για την λειτουργία της αγοράς υπουργείο Ανάπτυξης, δέχονται από τώρα μηνύματα, ότι τον Μάιο θα δούμε νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, λόγω της αντικατάστασης των αποθεμάτων μικρών και μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, μετά τις εορτές του Πάσχα.
Τα μέτρα στήριξης
Στον τελικό λογαριασμό του πληθωρισμού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίδραση των μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν στην αρχή του μήνα και εφαρμόζονται σταδιακά, αυτές της μέρες.
Τα 200 ευρώ της “επιταγής ακρίβειας” και το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ στα ταξί, είναι δεδομένο ότι ενίσχυσαν τον πληθωρισμό, καθώς αναλώθηκαν άμεσα στην κατανάλωση.
Το ίδιο και το μέτρο της επιδότηση των καυσίμων, το οποίο θα εφαρμοστεί στην πράξη τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Από το ΥΠΟΙκ εξηγούσαν, ότι αναμένουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους, οι δικαιούχοι του επιδόματος των 40 έως 55 ευρώ να αναλώσουν το σύνολο του ποσού, σε ένα “γέμισμα” του ρεζερβουάρ , πριν το τέλος του μήνα. Ωστόσο τα μέτρα αυτά ήρθαν για να στηρίξουν τους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια και όχι να την καταπολεμήσουν. Η παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του μήνα είναι αυτό που θα επιχειρήσει τη χρυσή τομή. Να μειώσει τις τιμές ελαφρύνοντας αυτόματα και τους καταναλωτές.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 28/4/2022]